Image Alt

Katten Blog

 / Gezondheid  / Je kat een pil geven, zo doe je dat!
kat pil geven

Je kat een pil geven, zo doe je dat!

Je kat een pil moeten geven, het is de nachtmerrie van menig kattenbaasje. Het is voor de kat zijn eigen bestwil, maar je hoeft meestal niet op soepele medewerking te rekenen. Die pil heeft namelijk een vieze, bittere smaak. Katten vermijden instinctief bittere smaken, want in de natuur betekent bitterheid meestal dat iets giftig is.

Dus hoewel jij steeds beter je best doet om die pil erin te krijgen, doet je kat steeds beter zijn best om die vieze pil te vermijden. Lukt het niet goedschiks met wat lekkers, dan wel kwaadschiks door de kat in de houdgreep te nemen. En je kat gaat echt niet braaf zitten wachten op een tweede ronde van de worstelwedstrijd met zijn baasje. Na een tijd reageert je kat zoals de Road Runner: “Miep Miep DOEI!”, wanneer hij enkel het krakende geluid hoort van het openen van de strip met pillen. Ook leert je kat snel om ‘netjes’ om de pil heen te eten wanneer je de pil hebt verstopt in iets lekkers. En zo ontstaat er een ontzettend frustrerend kat- en muisspel tussen kat en baas.

Je kat een pil geven, het probleem

Medicijnen komen in verschillende vormen, zoals capsules, tabletjes, zalfjes, drankjes met een smaakje of kauwtabletten. Als je problemen hebt met een bepaalde vorm, vraag de dierenarts dan eerst of het medicijn in een andere vorm beschikbaar van is. Soms ontkom je er echter niet aan om je kat een pil te geven. Je kat een pil geven is zo lastig om een aantal redenen:

  • De pil smaakt vies (bitter) en heeft een rare vorm
  • Als baasje maak je een ritueel van het pillen geven, waardoor dit voorspelbaar voor je kat wordt. De kat weet op een gegeven moment wat hij kan verwachten omdat hij dit leert en past zijn gedrag aan op basis van deze verwachtingen

Wanneer je deze verwachtings- en gedragspatronen doorbreekt is de kans dat het wel lukt, een stuk groter. Dit is precies het soort probleem waarbij je de hulp van een gedragsdeskundige goed kunt gebruiken. En daarom ga ik je in deze blog helpen bij dit probleem!

De vieze smaak van de pil maskeren

kat vind vies

Hoewel de meeste pillen vies smaken, zijn er ook medicijnen zoals de pijnstiller Metacam, die vrijwel alle katten lekker vinden. Ook het geven van het ontwormingsmiddel Milbemax met een coating van rundsmaak is vaak geen probleem. Zou het niet fijn zijn als alle medicijnen naar kattensnoepjes zouden smaken? Dat zou een hoop ellende schelen.

De eerste tip is dan ook, om uit te proberen of het voor jouw kat voldoende is om de pil of capsule te verstoppen in iets lekkers. Dat maskeert de vieze smaak en rare vorm. Geef een klein beetje van het lekkers, hoe meer de kat er van moet/mag opeten, hoe groter de kans is dat er iets blijft liggen. Kies iets wat je kat het liefste snel naar binnen schrokt, dan heeft hij maar weinig tijd om zich te realiseren dat er een pil in zit verstopt.

Sommige katten nemen hun pilletjes beter in wanneer deze fijngemalen door iets heen zit, zoals natvoer. Andere katten accepteren de pillen beter wanneer deze in zijn geheel bekleed zijn met een laagje lekkers zoals pate. Kijk goed naar de reactie van je kat en vraag goed na bij de dierenarts of de pillen gedeeld/fijngemalen mogen worden.

Wat goed werkt als hulpmiddel om een pil te geven:
  • Vitakraft Cat Yums zijn zachte, kneedbare snoepjes. Druk ze plat, leg het pilletje erop en vouw het snoepje erom heen.
  • Vitakraft Liquid snack is een vloeibare kattensnack. Leg het pilletje op de opening, druk het een beetje in de snack en laat de kat het oplikken. Als de kat de pil in het bekje heeft, geef dan snel nog wat extra liquid bij zodat hij zich op de snack blijft richten
  • Kauwsticks zijn ook enigszins zacht waardoor je er een pilletje in kunt stoppen
  • Smeerkaas of smeerworst plakt waardoor je makkelijk een klein laagje op de pil kan aanbrengen
  • Plakje worst (rosbief, ham) kun je makkelijk om een pil heen vouwen
  • Tonijn uit blik geef slechts een klein beetje zodat de kat alles (inclusief pil) opeet
  • Roomboter of roomkaas hebben als voordeel dat de kat de pil makkelijker doorslikt
  • Mayonaise
  • Easypill is een kneedbaar snoepje dat er speciaal voor gemaakt is om een pil mee te bekleden

Recept kokosvet pil


 

Carla Nienhuis, catfriendly dierenartsassistente

Benodigdheden:

  • Kokosvet
  • Verkruimelde brokjes of snoepjes

Maak wat kokosvet vloeibaar door het licht te verwarmen. Het smelt als het warm is al in je handen, maar is dit niet genoeg verwarm het dan zachtjes in een pannetje of enkele seconden in de magnetron. Dompel het pilletje in vloeibaar kokosvet. Het laagje kokosvet zorgt ervoor dat de kat het pilletje niet ruikt. Rol het balletje door verkruimelde brokjes of snoepjes. Laat het kokosvet 5 minuten hard worden in de vriezer. Leg het pilletje eventueel tussen enkele andere brokjes of snoepjes.


Met wat geluk werkt dit goed genoeg en hoef je verder niks te doen. Helaas werkt dit voor sommige katten niet voldoende. Dit geldt vooral wanneer je kat langdurend medicijnen nodig heeft.

Doorbreek het ritueel tijdens het geven van een pil aan je kat

Een pil geven is iets waar de meeste mensen geen ervaring mee hebben. Wanneer je de kat langdurend of elke dag een pil moet geven, is de kans groot dat de kat zijn gezondheid hier vanaf hangt. Dat maakt het pillen geven nogal een beladen aangelegenheid. De kat moet zijn pil hebben om gezond te blijven, maar is afhankelijk van jou als baasje om deze goed in te nemen. Vaak drukt de dierenarts je nog eens extra op het hart dat het heel belangrijk is dat de kat zijn pil dagelijks krijgt, waardoor we hier heel spastisch mee omgaan.

De pillen krijgen een vaste plek, zodat we ze niet vergeten. De kat krijgt zijn pil op een moment dat je hier goed de tijd voor kunt nemen en op een locatie waar je hem goed in de gaten kunt houden. Vervolgens staren we als een havik naar de kat die begonnen is aan zijn natvoer met verstopte pil. We staan voorovergebogen op 30 centimeter afstand te wachten om vervolgens opgelucht te juichen wanneer de kat zijn pil op heeft! Je kat schrikt zich vervolgens een hoedje.

Dit zijn dingen die wij kattenbaasjes onbewust doen en wat het pillen geven tot een heus ritueel maakt. Als er iets is waar katten gevoelig voor zijn, zijn het wel patronen en rituelen. Wat je je waarschijnlijk niet hebt gerealiseerd, is dat je zo je kat precies leert wanneer, waar en hoe hij een pil krijgt – en wanneer hij dus weg moet wezen! Tijd om dit ritueel te doorbreken.

  • Bewaar enkele pillen (als dit mag met dit specifieke medicijn) in iets wat geen geluid maakt zoals een ziplock zakje. Het geluid wat het stripje maakt wanneer je het doordrukt, kan de kat alarmeren dat hij een pil gaat krijgen. Kan dit met jouw medicijn niet? Zorg dan dat je kat ergens anders is wanneer jij de pil pakt en uit de strip drukt. Verzin om de week een andere plek om de pillen te bewaren. Als je kat weet dat je de pillen uit de keuken pakt, zal hij die link snel leggen.
  • Geef de pil niet op gezette tijden (tenzij dit op medische indicatie moet). Katten hebben een prima werkende inwendige klok en leren al heel snel op welke tijden dat vieze pilletje tevoorschijn komt. Alles wat je ze dan geeft (natvoer met pil, snoep met pil etc) zal met de uiterste voorzichtigheid worden onderzocht en gegeten.
  • Rouleer van plek om de pil te geven Zit de kat graag bij je terwijl je werkt? Geef hem dan iets met de pil er doorheen terwijl je aan je bureau zit. Komt je kat graag bietsen om een stukje ham als jij je boterham eet? Verstop de pil dan in een stukje ham en geef het zodanig dat het lijkt alsof het van je eigen boterhambordje kwam
  • Bewaar het lekkers niet enkel voor de pil. Wanneer je iets hebt gevonden dat de kat erg lekker vindt, bewaar dit dan niet enkel en alleen om de pil te geven. Geef eerst een stukje zonder pil, en geef ook wat nadat de kat de pil op heeft. Geef dagelijks wat kleine stukjes of beetjes van het lekkers waar de pil niet inzit. Op die manier weet je kat nooit wanneer er wel een pil doorheen zit.
  • Probeer rustig te blijven wanneer je een pil gaat geven. Wanneer je bovenop je kat zit van begin tot eind om hem als een havik in de gaten te houden, dan maak je er een gespannen, vreemde situatie van. Deze reactie is heel begrijpelijk, maar helpt je niet. Misschien kun je eens wat lekkers met de pil erin neerleggen in een aparte kamer en dan zelf weggaan. Je kat kan prima in zijn eentje iets opeten

Het doel is om je kat zelf zijn medicijn te laten innemen omdat dit de voorkeur heeft boven een pil in de keel duwen na het openen van de bek. Dit voorkomt namelijk angst- en stressgevoelens die het pillen niet makkelijker zullen maken. Pillen onder dwang kan ook leiden tot agressie en de kat kan bang worden voor je. Lukt het met bovenstaande tips niet, en moet je de pil toch handmatig ingeven, vraag dan aan je dierenarts of deze het eens wil voordoen.

[starbox]

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming