
Is mijn kat te dik? – 4 stappen om dit zelf te bepalen
Is mijn kat te dik? Is een vraag die best veel baasjes bezig houden. Terecht ook, want er zijn best wat katten te dik. Omdat er tegenwoordig zoveel katten te dik zijn, is ons beeld van hoe een kat eruit hoort te zien, zelfs verschoven naar te dik. Een beetje mollige kat ziet er voor veel mensen schattig en gezond uit. Om deze reden wordt overgewicht door katteneigenaren nogal eens onderschat en niet goed herkend. Dit wordt vooral zichtbaar op Facebook waar het niet ongewoon is om een foto van een (ras)kat te plaatsen en de leden te vragen of de kat te dik is. Vaak geeft de meerderheid van de leden onterecht aan dat de kat in kwestie echt niet te dik is. Vaak omdat hun eigen kat een vergelijkbare lichaamsbouw heeft. De dierenarts zou gewoonweg de bouw van het ras niet goed herkennen. Op deze manier wordt het beeld van hoe een kat eruit zou moeten zien gezamenlijk in stand gehouden. En het vervelende hiervan is dat de kat er niet mee geholpen is.
Tegelijkertijd is er ook een ongezonde fixatie ontstaan op het gewicht zelf. Terwijl gewicht alleen niet zoveel zegt. Een zeer grote kat mag wat zwaarder wegen dan een klein uitgevallen poesje. Gemiddeld gezien zou een kleine tot middelgrote kat tussen de 3 en 5.5 kilo mogen wegen. Een grote kat mag tussen de 5.5 en 11 kilo wegen. Maar, net zoals mensen verschilt elke kat qua bouw en grootte. Je kat kan buiten deze range vallen en toch gezond zijn, of juist binnen de range en toch te dik zijn. Het belangrijkste is dan ook dat de kat zijn gewicht past bij zijn lichaamsbouw en lichaamsgrootte. Het gaat om de verhouding tussen de slanke massa (spier, botten) en het vetpercentage. Het ideale vetpercentage voor een kat is vastgesteld op 25%. Bepalen of je kat te dik is, kun je dan ook niet enkel bepalen door te kijken naar het getal dat de weegschaal aangeeft. Deze blog geeft je alle handvaten om zelf te bepalen of je kat een gezond gewicht heeft.
Is mijn kat te dik? Signalen om op te letten
Naast lichaamsbouw, zijn er ook andere tekenen waaraan je kunt herkennen dat je kat overgewicht heeft.
- Minder actief en speels – je kat beweegt moeilijker door zijn gewicht waardoor bewegen en spelen afneemt
- Twijfelen met springen – hoe zwaarder een kat is, hoe meer gewicht hij moet verplaatsen met springen. Is je kat te dik, zal hij lastiger ergens op springen
- Doffe, schilferige, openstaande vacht – een kat met overgewicht is minder flexibel waardoor hij zich slechter kan wassen. Daarom komt een doffe, schilferige vacht met roos vaker voor, vooral bij de staart en op de rug
- Snurken, moeilijk ademhalen – overgewicht kan tot gevolg hebben dat zijn gewicht ademen bemoeilijkt waardoor je kat hoorbaar snurkt
- Anaalklier- en blaasontstekingen – Poepen is moeilijker en inspannend bij katten met overgewicht of obesitas. Hurken kan pijnlijk zijn doordat de gewrichten en wervelkolom onder constante druk staan. Katten die niet in staat zijn om zichzelf schoon te maken zoals zou moeten, hebben sneller last van hun anaalklieren en van blaasontstekingen.
Is mijn kat te dik, herken jij de lichaamsbouw?
Welke katten hieronder zijn te dik, denk je?
Wanneer een kat obesitas heeft en dus écht veel te dik is, wordt dit vaak wel herkend (en erkend) als overgewicht. Maar wanneer een kat in de range valt tussen gezond en overgewicht, wordt het al lastiger. Het helpt ook niet dat we fluffy, mollige katten er schattig en juist gezond uit vinden zien. Ook sommige rasstandaarden die juist vereisen dat de kat er breed en fors uitziet, helpen niet bij het juist beoordelen van de bouw van onze katten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Brits Korthaar, die ook nog eens aanleg heeft om te dik te worden. Soms wordt daarom weleens gedacht dat sommige rassen dik hóren te zijn, maar overgewicht is voor geen enkele kat gezond, ongeacht het ras. Veel van onze katten hebben een bouw die overeenkomt met de katten op het bovenstaande plaatje. Het zal je dan wellicht ook verbazen dat alle katten op de plaatjes te dik zijn.
Lekker in je Vacht heeft een lijst gemaakt met vier kenmerken, om te bepalen of je kat te dik is. Deze methode is gebaseerd op het Body Condition Score-systeem dat ook door dierenartsen wordt gebruikt om te beoordelen of een kat een gezond gewicht heeft. Het is een eenvoudige, gemakkelijk te gebruiken techniek met stapsgewijze instructies om thuis uit te voeren. Door goed te kijken naar je kat en bepaalde lichaamsdelen van je kat te bevoelen krijg je een goede indicatie of je kat te dik is.
Is mijn kat te dik? Met deze 4 stappen kun je dat zelf bepalen
Stap 1. Bekijk je kat van boven, heeft hij een taille?
Een kat met een gezond gewicht, heeft een duidelijk te onderscheiden taille. Van bovenaf gezien heeft het lichaam van een kat de neiging om naar binnen te buigen tussen de ribben en de heupen. Een kat met een gezond gewicht ziet er van boven uit als een zandloper.
stap 2. Bekijk de kat van de zijkant, heeft hij een buikje?
Vanaf de zijkant loopt de buik van een kat met een normaal gewicht vrij recht, gezien vanaf de ribben naar de heupen. Hoe lager de buik hangt, hoe groter de kans is dat je kat te dik is. Sommige katten hebben een zogenaamd castratieflapje. Dat is een soort zakje van losse huid tussen de beentjes wat lijkt op een hangbuikje, maar het niet is. Een hangbuik(je) bestaand uit vet wijst op overgewicht.
Stap 3. Is mijn kate te dik – zijn de kat zijn ribben voelbaar?
De ribben van de kat mogen niet zichtbaar zijn, maar wel duidelijk voelbaar. Voel met je vingers aan de zijkanten van de kat, ter hoogte van de ribben. Het is belangrijk dat je vingers zich bevinden op de huid en niet op het haar. Bij langharen zul je een beetje wiebelende beweging met je vingers moeten maken om onder de haren te komen. De ribben moet je met lichte druk van je vingers afzonderlijk kunnen voelen. De ribben zouden moeten voelen als pennen in een zachte etui van textiel.
stap 4. Is mijn kat te dik – kun je de ruggengraat van je kat goed voelen?
Ook de ruggengraat moet goed voelbaar zijn wanneer je erover heen strijkt met lichte druk van je vingers.
Is je kat te dik? Wat kun je hiertegen doen?
Allereerst, geen paniek. Het is niet nodig om je kat direct op een hongerdieet te zetten. Katten kunnen niet zo goed tegen (lang) vasten en de kat ineens heel weinig eten geven zorgt niet voor meer gewichtsverlies. Een goed afvalprogramma is doelgericht maar vooral ook geleidelijk. Te snel afvallen is gevaarlijk voor katten. Katten die te snel afvallen kunnen leververvetting krijgen. Daarnaast worden veel katten er heel ongelukkig van als ze op een streng dieet worden gezet. Langdurig, veel honger hebben kan zelfs weer zorgen dat katten een voerobsessie ontwikkelen. We hebben een artikel geschreven over het beste voer voor dikke katten. Vaak kun je al heel veel bereiken met wat kleine aanpassingen in de voeding van je kat.
Begeleiding bij afvallen of voedingsadvies nodig?
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het laten afvallen van je kat? Je kunt voor voedingsadvies en hulp bij gewichtsverlies terecht bij Lekker in je Vacht. Lekker in je Vacht is gespecialiseerd in obesitas bij katten en kattengedrag. We zijn door onze kennis en ervaring in staat op basis van wetenschap te handelen, werken methodisch, multidisciplinair en resultaatgericht, we maken gebruik van alle beschikbare kennis, waar mogelijk volgens de principes van evidence based practice. We houden daarbij altijd rekening met de voorkeuren van de kat en zijn baasje. Hoe we je kunnen helpen:
- Door een vragenlijst in te vullen krijgen we een algemeen beeld van de kat zijn situatie
- Het eetdagboek dat je invult geeft een beeld van wat de kat momenteel eet
- We voeren een voedingsanalyse uit waardoor je inzicht krijgt in de samenstelling van de voeding en het ontstaan van het overgewicht
- We stellen een op maat gemaakt voedingsadvies op
- We stellen een op maat gemaakt voedingsschema op zodat je precies weet wat voor soort en welk merk voer het beste past bij je kat
- Je ontvangt advies over de beste manier van eten geven waardoor je precies weet hoevaak de kat moet eten en op welke tijdstippen
- We beantwoorden al je praktische vragen
- We begeleiden je stap voor stap naar het beste resultaat
- Je ontvangt een gratis gewichtstool om het gewichtsverlies bij te houden
Het afvalplan bestaat dus uit voedingsadvies gericht op het geconstateerde probleem, een eetschema (welk merk en welke soort voer je op welke tijd) en ook een gratis gewichtsverlies tool om het gewicht op een verantwoorde manier bij te kunnen houden. De gemiddelde kosten hiervoor bedragen 80 euro.
[starbox]
Pingback: Is Kat Te Dik - Is Mijn Kat Te Dik? Oorzaken En Gevolgen | Zooplus Magazine