
Is je kat te dik omdat hij niet vaak genoeg eet?
Een ieder die zich een beetje verdiept heeft in te dikke katten, weet dat overgewicht wordt veroorzaakt door teveel eten, toch? De meeste dikke katten krijgen daarom twee keer per dag, een afgemeten hoeveelheid brokjes te eten. Wat als ik je zou vertellen dat sommige dikke katten helemaal niet te dik zijn geworden van teveel, maar juist van te weinig eten? Als kattenbioloog zie ik namelijk dagelijks dikke katten die op dieet worden gezet terwijl ze eigenlijk al te weinig eten. Of specifieker, niet vaak genoeg eten. Steeds meer mensen realiseren zich dat een mollig postuur ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Goed dus om daar iets aan te doen, maar dan wel op een manier die werkt! Was het maar zo simpel dat iedere kat af zou vallen van wat minder brokjes. Helaas is dit niet het geval — tot grote frustratie van veel kattenbaasjes. Op de site van Lekker in je Vacht reiken we de komende paar weken handvatten aan om overgewicht aan te pakken. De voedingstips voor de dikke kat uit deze blog helpen je op weg om die katten af te laten vallen, die niet vaak genoeg eten.
Katten worden te dik door te weinig eten
In de natuur zijn katten voor hun voedsel afhankelijk van zelf gevangen prooien. Welke prooien een kat vangt, hangt onder andere af van welke prooien er in zijn leefomgeving voorkomen. Een kat vangt vogeltjes, kleine knaagdieren, slangen, hagedisjes en insecten. Hij jaagt en eet alleen, zonder soortgenoten in de buurt. De kat wordt om die reden ook wel een ‘solitaire jager’ genoemd. Een kat vangt gemiddeld zo’n acht tot tien prooien per dag. Hij eet deze niet allemaal in een keer op. Hij neemt een paar hapjes en begraaft de rest voor later.
Zit u goed op uw stoel? Veel mensen slaan namelijk stijl achterover wanneer ze het volgende lezen. Bij elkaar opgeteld eet een kat in een natuurlijke situatie zo’n 22 keer per dag (!!) — een klein beetje, dat dan wel. De spijsvertering van de kat is daarom ook ingesteld op het verteren van kleine beetjes voedsel gedurende de dag.
Een kattenmaag is na ongeveer 3 uur leeg
Hoe snel de maag van een kat leeg is, hangt af van verschillende factoren. Het hangt af van het type voedsel (nat, rauw vers vlees of brok) en of de kat nuchter is, de temperatuur, hoeveel hij weegt en drinkt. In het geval van een nuchtere kat kan het voedsel al na een uur de maag verlaten hebben. Het duurt zo’n 22 minuten om een kleine maaltijd te verteren als de kat nuchter is tot wel 7.5 uur in het geval van een hele volle maag. Gemiddeld is de kattenmaag na 3 uur leeg. Een maaltijd kan de maag pas verlaten als de vorige verteerd is. Met 22 eetmomenten op een dag kunnen we er daarom ook vanuit gaan dat de maag van een kat in een natuurlijke situatie altijd wel een klein beetje voedsel bevat.
Katten hebben een natuurlijke rem die ervoor zorgt dat ze niet teveel eten
Die natuurlijke rem op eten houdt in dat de kat vanzelf stopt met eten als hij een vol gevoel heeft. Dit wordt meestal veroorzaakt door het binnen krijgen van voedsel. Cholecystokinine, een hormoon die voorkomt in de kattenmaag, regelt hoeveel een kat eet en hoe groot zijn maaltijden zijn. Het is voor een kat niet natuurlijk om een grote maaltijd te verorberen en daarna te vasten – zoals gebeurt wanneer we de kat een of twee maaltijden per dag voeren. Een of twee maaltijden per dag betekent dat een kat een groot gedeelte van de dag honger lijdt.
Wanneer een kat te weinig (of geen) voedsel in zijn maag heeft krijgt hij ernstige gezondheidsklachten:
- Chronisch braken
- Misselijkheid
- Schrokken
- Voerobsessie
- Pica (eten van oneetbaar materialen zoals plastic)
Daarnaast raken ze ook hun natuurlijk rem op eten kwijt wanneer ze structureel te weinig voedsel in hun maag hebben. Dat komt omdat de kat overschakelt op een overlevingsmodus. Een kat die een of twee keer per dag een afgemeten hoeveelheid eten krijgt, zal dus ongeremd blijven eten — hoe vol zijn bakje ook zit.
Paradoxaal genoeg worden sommige katten dus niet te dik van teveel, maar juist van te weinig eten!
Advies en hulp bij afvallen
Katten die hun natuurlijke rem op eten verloren zijn, hebben er baat bij om over te schakelen op een voermethode die erop is gericht dat de kat zijn natuurlijke rem weer terug krijgt. Dat doe je niet door de kat ineens op onbeperkt voedsel te zetten. Beter is het om hem langzaam over te schakelen. Lees in het volgende artikel hoe je je kat langzaam kunt overschakelen op onbeperkt voeren:
Lees hier meer over: hoe schakel je over op onbeperkt voeren
Iedere kat is weer anders en daarom kan het best lastig zijn zelf te bepalen waardoor je kat te dik is geworden en welke aanpak daar nu bij hoort. Wanneer je aanvullend advies over voeding of gewicht wilt, of de kat onder begeleiding van Lekker in je vacht wilt laten afvallen neem dan contact op via het servicecentrum.
Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.
Pingback: Overschakelen naar onbeperkt voeren – Lekker in je Vacht
Pingback: Kat Haarbal of Astma? – Lekker in je Vacht
Pingback: Help je kat afvallen – Lekker in je Vacht