Image Alt
Hoeveel ruimte heeft een kat nodig?
 / Leefomgeving  / Genoeg ruimte?  / Hoeveel ruimte heeft een kat nodig?

Hoeveel ruimte heeft een kat nodig?

Is mijn huis wel groot genoeg voor een kat? Dit is een veelgestelde vraag door mensen die overwegen om een kat aan te schaffen. De vraag hoeveel ruimte een kat nodig heeft, is echter nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Omdat geen kat gelijk is, bestaan er voor elke kat verschillende mogelijkheden. Wat alle katten met elkaar gemeen hebben is dat ze zich goed willen voelen, gezond willen blijven en natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Er zijn daarom wel enkele algemene uitgangspunten te benoemen die als leidraad kunnen dienen om te bepalen of je woning geschikt is voor één of meerdere katten. Daarbij is niet alleen belangrijk hoe groot de woning is, maar vooral ook wat je met de beschikbare ruimte doet. 

Een groot huis biedt in de regel meer mogelijkheden om de kat te laten rennen, te jagen, nieuwe dingen te laten onderzoeken en te klimmen en klauteren. In een kleinere woning ben je beperkter qua mogelijkheden om de kat te voorzien in zijn natuurlijke behoeften. Een kleinere woning vereist daarom wat meer creativiteit van jezelf. En is het vaak noodzakelijk om je ook te richten op de vertikale ruimte (muren, plafond) in huis. Hoewel het goed mogelijk is voor een kat om te overleven in een zeer kleine woonruimte, is er meer nodig om de kat een volwaardig en gelukkig leven te bieden. Een ongeschikte leefruimte kan bijdragen aan gedragsproblemen zoals ruzie tussen katten, het eten van planten, overgewicht, sloopgedrag, onzindelijkheid, veel miauwen of angst en onrust. In deze blog kijken we naar de natuurlijke behoeftes van de kat en laten we je zien welke eisen de kat stelt aan zijn leefruimte om gezond te blijven en écht lekker in zijn vel te zitten.

Vermijden van conflicten

Timesharing

Het sociale reilen en zeilen van katten is wetenschappelijk onderzocht. Katten zijn conflictmijdende dieren en gaan confrontaties zoveel mogelijk uit de weg. Ze gebruiken een aantal strategieën om ruzie te voorkomen. Zo doen katten bijvoorbeeld aan ‘timesharing’. Elke kat maakt op een ander moment van de dag gebruik van een bepaald plekje. Om timesharing mogelijk te maken en ruzie om hetzelfde favoriete plekje te voorkomen, zijn er van elk type plekje (plek in de zon, slaapplek, verstopplek b.v.) meerdere nodig.

Katten willen zich kunnen terugtrekken

Alle katten vertoeven graag een gedeelte van de dag uit het zicht van andere katten en mensen. Dit geeft ze een gevoel van veiligheid die ze niet op een andere manier kunnen ervaren. Dit geldt nog meer voor katten die niet zo goed met elkaar overweg kunnen. Wanneer katten wel in elkaars buurt zijn, houden ze graag 1-3 meter afstand aan tussen elkaar. Een huis dat minimaal evenveel (slaap)kamers bevat als dat er katten zijn, biedt elke kat de gelegenheid om zich terug te kunnen trekken.

Je kunt je katten hierbij helpen door de ruimte optisch te verdelen zodat de kijklijnen worden doorbroken. Dat betekent dat de katten elkaar niet kunnen zien omdat een groot object dit onmogelijk maakt, terwijl ze wel in dezelfde ruimte zijn. Op deze manier kunnen ze zich ontrekken aan het zicht van de ander, zonder dat je daar een andere kamer voor nodig hebt. Dit kun je doen door middel van room-dividers, gordijnen, grote planten maar ook door meubilair. Ook verstopplekken en hoge plekken bieden katten de mogelijkheid om elkaar uit de weg te gaan wanneer dit nodig is. Goede verstopplekjes zijn bijvoorbeeld een half openstaande kledingkast of een kartonnen doos. Vanuit een hoge plek kan de kat de omgeving goed overzien wat een veilig gevoel geeft.

Katten hebben mogelijkheden nodig om te reageren op (stressvolle) veranderingen

Katten houden niet van veranderingen en onvoorspelbaarheid. Het is belangrijk dat katten verschillende opties hebben om hier op hun eigen manier op te reageren (vluchten, verstoppen, de hoogte opzoeken). Op deze manier hebben ze de controle over hun eigen leven en dit verhoogt hun gevoel van veiligheid. Hoe meer ruimte zij tot hun beschikking hebben, hoe meer opties een kat heeft om zelf te kiezen op welk moment hij in welke ruimte hij is. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat katten de voorkeur geven voor een huis waarin ze meer dan één extra kamer tot hun beschikking hebben. Katers maken wanneer ze de keuze hebben, gebruik van iets meer kamers (4-5) dan poezen (3-4).

Voldoende ruimte tussen kattenspullen

De kat heeft verschillende kattenspullen nodig om zijn natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Natuurlijk moet je huis groot genoeg zijn om al deze spulletjes kwijt te kunnen. Maar daarnaast beïnvloedt ook de locatie van deze spullen hoe de kat zich voelt terwijl hij ze gebruikt. Een geschikte leefomgeving is groot genoeg om alle kattenbenodigdheden kwijt te kunnen op een geschikte locatie waardoor de kat zich prettig voelt wanneer hij ze gebruikt. Genoeg kattenbenodigdheden die verspreid staan door het huis, voorkomt ook ruzie om de spullen tussen katten onderling. Je kunt uitgaan van ongeveer 3 meter tussen de afzonderlijke kattenbakken, tussen de voer- en waterbak en de krabpaal.

Een kat heeft bewegingsruimte nodig

Katten moeten kunnen sprinten (om te jagen)

Voor elk dier is het belangrijk dat hij zijn energie kwijt kan. Katten zijn sprinters. Ze bouwen energie op terwijl ze geduldig wachten op een opening om hun prooi te vangen en gooien hun energie er op het juiste moment in een keer explosief uit. Katten rennen heel snel maar niet heel lang. Strategie en een goede timing zijn net zo belangrijk als snelheid. De jacht kunnen we binnenshuis nabootsen door te spelen met de kat en hem daarbij flink te laten rennen.

Dit betekent niet dat we perse een heel grote ruimte nodig hebben. Maar je hebt wel een geschikte ruimte nodig. Een lange gang zonder obstakels waarin de kat kan sprinten, een trap die de kat op- en af kan rennen zijn voorbeelden van geschikte ruimtes. Hoe actiever je kat is, hoe belangrijker het is dat je genoeg ruimte hebt. Een zeer actief ras zoals de Bengaal of Abbesijn heeft meer ruimte nodig dan een rustige Pers. Onderschat ook niet de ruimte die katten nodig hebben om met elkaar te kunnen spelen. Net als kinderen, vinden katten het heerlijk om achter elkaar aan te rennen, zich te verstoppen om vervolgens weer tevoorschijn te komen. Hoe meer katten je hebt, des te meer ruimte je katten nodig hebben.

Katten moeten kunnen klimmen en klauteren

Katten zijn van nature goede klimmers en klauteraars. In het wild gebruiken ze hier bomen voor. Om dit gedrag ook binnenshuis mogelijk te maken zijn kattentorens, klimwanden, of een grote klimpaal zonder mandjes en holletjes geschikte klimopties. Hiermee voorkom je dat de kat je eigen meubilair (gordijnen, kasten) gebruikt als klim- en klautermogelijkheid.

Katten moeten nieuwe dingen kunnen ontdekken

Katten zijn nieuwsgierige en intelligente dieren die iedere dag iets nieuws moeten kunnen ontdekken. Elke ruimte is anders ingericht waardoor elke ruimte iets anders heeft om op te zitten, naar te kijken, te luisteren of te voelen. Zo heeft de kat bijvoorbeeld in de werkkamer een heel ander uitzicht door het raam dan in de hobbykamer. Een kleinere woning biedt de kat automatisch minder prikkels, waardoor je zelf actiever aan de slag zal moeten om de kat geëntertaind te houden.

Variatie in hoogte

De mogelijkheden die een kat heeft om op verschillende hoogtes te bewegen, is ook een belangrijke factor die het gevoel van de kat beïnvloedt. Katten vinden het prettig wanneer ze vanuit een hoge plek de leefomgeving kunnen overzien. Zo bepalen ze of ze veilig zijn of niet. Door gebruik te maken van de vertikale ruimte in huis (plafond, muren) vergroot je de oppervlakte die je kat kan gebruiken. Je vergroot de oppervlakte die je kat kan gebruiken door wandplankjes aan de muur, loopplanken aan het plafond of mandjes aan het raam te bevestigen.

Een groep katten heeft meer ruimte nodig

Een groep katten is moeilijker te huisvesten dan één of twee katten. Dit heeft ermee te maken dat wanneer meerdere katten samenleven, er vaak meerdere sociale groepen worden gevormd. De katten binnen een sociale groep kunnen prima met elkaar overweg. Maar de sociale groepen kunnen onderling minder goed met elkaar overweg. Om deze groepen allemaal goed te faciliteren, zul je elke groep katten afzonderlijk moeten voorzien van hun eigen benodigdheden. Dat betekent dat een groep katten meer ruimte en meer voorzieningen nodig heeft om harmonieus in een huis te kunnen leven dan wanneer je maar één of twee katten hebt. Om deze reden worden er ook vaker gedragsproblemen gezien bij meerkatshuishoudens, vooral als deze katten geen familie van elkaar zijn.

Buitenruimte

Een veilige, uitdagende buitenruimte is een verrijking voor elke kat. Een afgezette tuin biedt de kat de meeste bewegingsvrijheid. Maar ook een afgezet balkon, dakterras of ren stelt de kat in staat om dagelijks nieuwe ervaringen te hebben. De kat kan in een buitenruimte bijvoorbeeld de wind door zijn haar of gras onder zijn pootjes voelen, of op insecten jagen.

Kat in appartement, studentenkamer, flat of studio?

Als we alle behoeftes van de kat op een rijtje zetten, kun je stellen dat niet elke leefruimte even geschikt is voor een kat. Wil je bepalen of je woning geschikt is voor (nog) een kat, vraag je dan het volgende af:

 1. Is het de woonruimte groot genoeg om elke kat te voorzien van minimaal één slaap- zon- en verstopplek?
 2. Kun je elke kat een eigen kamer geven waarin hij zich kan terugtrekken?
 3. Beschik je over genoeg ruimte om de kat de mogelijkheid te geven op een katse manier te reageren op spannende gebeurtenissen (verstoppen, weglopen, hoogte opzoeken)
 4. Is het huis groot genoeg om voldoende ruimte (3 meter) tussen alle kattenbenodigdheden (kattenbakken, krabpaal, voer en waterbakje, krabpaal)  te laten? En heb je genoeg ruimte om deze benodigdheden op geschikte locaties neer te zetten?
 5.  Beschikt het huis over een geschikte ruimte (lange gang, trap b.v.) voor de kat om te kunnen sprinten, jagen, spelen, klimmen en klauteren?
 6. Kun je de beschikbare oppervlakte voor de kat vergroten door in de hoogte te werken? (gebruik maken van muren en het plafond)
 7. Bij meerdere katten – kun je elke sociale groep die wordt gevormd accomoderen zodat ze elkaar niet in de weg zitten?
 8. Biedt het huis mogelijkheden genoeg om je kat iedere dag nieuwe dingen te laten ervaren
 9. Beschikt de kat over een veilige en uitdagende buitenruimte?

Opmerkingen, vragen?

Twijfel je of je huidige woning groot genoeg is voor een kat? Wil je graag tips hoe je de huidige woning beter kunt inrichten om te voldoen aan de behoeftes van je kat? Je kunt hiervoor dagelijks tot 20:00 telefonisch terecht bij Lekker in je Vacht. Je kunt je vragen of opmerkingen ook mailen naar het e-mailadres. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht!

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

Rochlitz, I. (2005). A review of the housing requirements of domestic cats (Felis silvestris catus) kept in the home. Applied Animal Behaviour Science93(1-2), 97-109.

Miller, K., & Watts, K. (2015). Environmental and behavioral enrichment for cats. Animal behavior for shelter veterinarians and staff, 234.

Comments

 • Angelika Horstkamp

  13/06/2019

  Goedendag,
  Mijn man en ik hebben twee geweldige gewone katten. Ze zijn respectievelijk 3 en 4 jaar en kunnen het goed met elkaar vinden. We wonen in het centrum Amsterdam in een klein appartementje, waar de katten via een luik in de binnentuinen kunnen komen. Hoe groot deze is weet ik niet, maar ik schat zeker wel 500 tot 800 meter lang en 50 meter breed. Dus ruimte genoeg. Ze zijn gelukkig en we hebben hier dan ook geen problemen met ze. Ze komen thuis wanneer ze willen en gaan wanneer ze willen.

  Nu hebben we een aantal jaren terug een volkstuin gekocht in Amsterdam om wat meer ruimte om ons heen te hebben voor ons en de katten. De tuin is 350 vierkante meter groot en vorig jaar hebben we voor het eerst met de katten op de tuin gewoond in het tuinhuis op de tuin. De katten zijn gewend om vrij rond te lopen over het gehele tuincomplex. Ook hier zijn de katten zeer gelukkig.
  Helaas zijn er nu mensen die klagen over overlast van onze katten. Ze poepen in de tuinen en officieel moeten katten op de tuin van de eigenaar blijven. Dat betekent of we gaan niet meer wonen op de tuin met de katten en alleen in het weekend naar de tuin zonder katten. Of we laten de actieve kat thuis en nemen de andere kat die niet graag teveel alleen is mee en zetten de tuin af voor alleen die kat. Of we proberen beide katten in een afgesloten tuin te houden.

  We zijn bang dat één van de katten (het vrouwtje) dat nogal actief en avontuurlijk is , zich niet gelukkig zal voelen in een afgesloten tuin; dat ze zal proberen uit te breken. De andere kat (het mannetje ) is minder actief en meer een vreetzak ;zal zich waarschijnlijk wel kunnen neerleggen bij een afgesloten tuin. Maar zeker weten doe ik dit ook niet. Want ook deze kat gaat af en toe even op stap.

  Ik weet dat het kan helpen om de tuin zo leuk mogelijk te maken voor de katten door klimrekken etc. neer te zetten, maar ik ben bang als katten een groot gebied gewend zijn, dat het dan heel moeilijk zal worden om ze te laten wennen aan een beperkte ruimte. Ze zijn veel vrijheid gewend.

  Kunt u hier iets zinnigs over zeggen ? Ik denk dat het ook veel te maken heeft wat voor soort kat het is en wat ze gewend is.

  Een tuin afrasteren is een hele investering en we zouden het liefste de hele tuin afrasteren. Dan kunnen de katten ook nog rennen. Maar een afrastering is ook een “verkrachting” van je tuin. Om dit te beperken zou een gedeeltelijke afrastering voor de tuin in ieder geval beter zijn. Ik ben bang hoe groot de tuin ook is, dat deze voor één van onze katten nooit groot genoeg zal zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Angelika

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed