
Hoeveel natvoer kat per dag
Hoeveel natvoer mag je kat per dag? Natvoer heeft helaas nog steeds een slecht imago. Niet alleen bij katteneigenaren maar ook bij dierenartsen. Natvoer zou vet zijn en wordt nog steeds vergeleken met Macdonalds. Dat is onterecht, want natvoer bevat juist veel minder energie dan brok. Als we dan toch moeten vergelijken, past een salade – die weinig energie en veel vocht bevat – veel beter bij natvoer. Veel katten vallen daarom ook juist makkelijk af met een compleet natvoer van goede kwaliteit.
Omdat het minder energie bevat dan brok, mag je kat ook meer natvoer eten per dag dan van brok. Door het hoge vochtpercentage vult het ook nog eens goed. Natvoer is ook niet beter of slechter dan brok voor de tanden. Alleen speciale tandenbrokjes hebben mogelijk invloed op de tanden. Natvoer afraden is daarom een zeer ouderwetse gewoonte die niet meer bij deze tijd past. En dat theelepeltje natvoer “voor het lekkere” mag tegelijkertijd met die gewoonte worden afgeschaft. Dagelijks een flinke portie natvoer zorgt ervoor dat je kat minder brok eet omdat het goed vult. En zorgt voor een betere wateropname wat weer helpt om blaasproblemen te voorkomen. In deze blog ontkrachten we enkele fabels over natvoer en geven we je richtlijnen voor de hoeveelheid natvoer die je kat per dag mag.
[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]Een kat wordt dik van natvoer is een fabel
Natvoer bevat gemiddeld zo’n 80% vocht (water). Dat er zoveel water in zit, betekent niet dat het daarom geen voedingswaarde heeft. Muizen, de natuurlijke prooi van de kat, bevatten namelijk ook zoveel vocht (72-78%)1). In de natuur hebben katten voldoende aan het water dat ze uit hun prooien halen, daarom hebben ze dus niet zo snel dorst. Door die lage dorstprikkel drinken katten van nature (te) weinig bij. Door natvoer te geven krijgen katten dus vocht binnen zonder daadwerkelijk te drinken. Dit komt de werking van de blaas en de nieren ten goede.
Ook voor de slanke lijn van de kat is het erg voordelig. Vocht levert namelijk geen energie maar geeft de kat wel een vol gevoel. In vergelijking met brokjes levert natvoer daarom 3 tot 5 keer zo weinig energie (kcal) als je kijkt naar eenzelfde hoeveelheid gram voer. Een bakje met 100 gram natvoer AH brokjes bevat 5 keer zo weinig energie als een bakje met dezelfde hoeveelheid brokjes van Orijen. Zoals je kunt zien aan de tabellen hieronder bevat natvoer veel meer vocht (rond de 80%) dan brokjes (rond de 10%). Daarnaast bevat natvoer ook minder vet dan brok. Natvoer bevat in vergelijking met brokjes, dus minder vet in plaats van meer.
Katten vinden natvoer over het algemeen heel erg lekker. In vergelijking met een droog brokje heeft natvoer namelijk een sterkere smaak en geur. Omdat zij het zo lekker vinden eten katten het in rap tempo op. Over het algemeen associeren wij mensen ‘lekker’ met ‘ongezond’. Denk maar aan een heerlijke zak patat met pindasaus of een grote kreeft overgoten met geklaarde boter. Lekker, maar niet erg gezond. Wellicht dat dit de reden is waarom er zoveel mensen zijn die natvoer als snack, fastfood of extraatje zien dat je slechts in zeer beperkte hoeveelheid mag geven. De meeste katten die natvoer krijgen, krijgen daarom maar een heel kleine hoeveelheid. Toch zijn de meeste commerciele natvoedingen net zo compleet als brokjes. Er is overigens ook “aanvullend” natvoer beschikbaar. Dit natvoer kun je niet als hoofdvoeding geven, maar dient altijd gegeven worden naast een compleetvoer zoals brok.
Er zit teveel zout in natvoer is een fabel
Als iemand roept dat er “teveel zout in natvoer zit”, dan wordt waarschijnlijk gerefereerd naar het bekende keukenzout. Oftewel natriumchloride. Er bestaan echter meerdere zouten. Zout is namelijk een chemische verbinding die uit heel veel combinaties stoffen kan bestaan. Sommige van deze zouten, inclusief keukenzout, zijn heel gezond bij een aangepaste hoeveelheid. Zout is zelfs onmisbaar voor sommige functies van het lijf. Voorbeelden hiervan zijn een goede vochtbalans, spierwerking en het doorgeven van zenuwprikkels. Dat er een beetje zout in kattenvoer zit is dus niet erg. Ook muizen bevatten een beetje zout.
Heb je enig idee waar je nu naar moet zoeken op het voerlabel om erachter te komen hoeveel zout er in zit? En hoeveel zout is dan teveel zout? Ik zal je helpen. De moeilijke chemische naam van keukenzout is natriumchloride (NaCl) en in het engels sodium chloride. Kun je het niet vinden? Dat klopt! Voedingsfabrikanten hoeven niet op de verpakking te vermelden hoeveel zout er in hun voer zit als dit onder een bepaalde gezonde waarde blijft. Staat het er wel op? Dan gaat het vermoedelijk om een dieetvoer voor de blaas. Door extra zout toe te geven wordt drinken gestimuleerd wat een positieve invloed heeft op de blaas.
Natvoer is slecht voor de tanden is ook een fabel
Natvoer zouden het schurende effect van een droog brokje missen en daardoor slecht zijn voor de tanden. Helaas wordt dit zelfs door sommige dierenartsen nog weleens geopperd. Al een tijd is echter bekend dat tandsteen ontstaat door voedselresten in de bek. Het maakt daarbij dus niet uit of dit nu brok, nat of rauw is. Wanneer het niet wordt verwijderd zorgen achtergebleven miniscule deeltjes voedselresten voor het onstaan van tandplaque. Wanneer dit plaque vervolgens uithard spreken we van tandsteen. Je kunt het onstaan van tandplaque en tandsteen voorkomen door de kat zijn tanden te poetsen, speciale tandbrokjes te gebruiken of hem regelmatig op prooien te laten kluiven. Het geven van normale brokken heeft geen positieve invloed op het gebit.
Natvoer bevat soms suiker
Het ingredient waar je mensen nooit over hoort is suiker. Net als dat er verschillende zouten bestaan, bestaan er ook verschillende suikers. Keukensuiker heet met een moeilijk woord saccharose (C12H22O11). Katten kunnen ‘zoet’ door een genetische afwijking niet proeven. Toch wordt suiker toegevoegd door sommige fabrikanten van kattenvoer omdat het er wel voor zorgt dat voer smakelijker wordt. De suikers in combinatie met de eiwitten zorgen voor een bepaalde chemische reactie die dat bewerkstelligt.
Helaas heeft suiker een nadelige werking op onder andere de darmen (diarree) en de suikerspiegel van de kat. Je hoeft op de ingrediënten lijst vaak niet lang te zoeken of er wel of geen suiker in zit. Veel merken natvoer bevatten suiker maar lang niet alle. Het ene natvoer is het andere dus niet. Andere benamingen voor suiker zoals ze in de ingrediëntenlijst kunnen voorkomen: sucrose, dextrose, xylose, glucose, molasse, caramel.
Hoeveel natvoer per dag?
Natvoer als hoofdmaaltijd
Wil je overschakelen op volledig natvoer? Dan hangt het van het merk natvoer af hoeveel je kat hiervan mag eten. Ook maakt het uit hoeveel je kat weegt en of je kat te dik is, of juist een gezond gewicht heeft. Een gecastreerde kat met een gezond gewicht van 4 kg mag bijvoorbeeld 150 – 200 gram MAC’s natvoer. Dit is een compleet enkelvoer waardoor je geen brok hoeft bij te geven.
Zou je Feringa vlees menu geven, mag deze kat dagelijks 140 – 200 gram van het natvoer eten. Van Granatapet mag de kat dagelijks 100-200 gram eten. En van het merk GRAU hebben katten 210 – 400 gram voer nodig per dag om gezond te blijven. Natvoer kun je niet een hele dag laten staan, waardoor je automatisch terecht komt in het voeren van porties. Wanneer je de kat minimaal 5 kleine porties per dag geeft, voorkom je dat hij tussentijds honger heeft. Vaak is het daarom makkelijker om natvoer te combineren met brokjes uit voerpuzzels. Brokjes kun je wel de hele dag laten staan.
Natvoer in combinatie met brokjes
Wanneer je beide geeft, heeft je kat het voordeel van twee werelden. Natvoer vult goed waardoor de kat minder brokjes eet. Maar je kunt tegelijkertijd wel zorgen voor genoeg eetmomenten. Geef de brokjes liever niet uit een gewone voerbak maar uit voerpuzzels. Ook voor natvoer bestaan er voerpuzzels. Voerpuzzels voorkomen niet alleen schrokken en overgewicht. Katten vinden het ook heel leuk om te puzzelen, het geeft ze iets te doen. En het lijkt het meeste op hoe katten eten in de natuur. Een gezonde volwassen kat van 4 kg die niet hoeft af te vallen heeft 228-253 kcal energie per dag nodig. Aangezien elk soort voer een andere hoeveelheid energie bevat, is het zo niet te zeggen hoeveel je kat er van mag. Een algemene richtlijn kan zijn: 1.5 flinke eetlepel natvoer en brokjes uit voerpuzzels. Wil je het iets specifieker weten zou je het aantal grammen kunnen berekenen.
Als we uitgaan van Cosma Kip (een aanvullend natvoer) bevat dit 49 kcal per 100 gram natvoer. Als voorbeeld nemen we “Perfect fit rijk aan zalm” als brokje. Dit is een kcalorie-arm brokje en bevat 351 kcal per 100 gram brok. Als je uitgaat van minimaal 5 voermomenten op een dag, zou dit er als onderstaande tabel uit kunnen zien. In totaal eet de kat dan 200 gram Cosma natvoer en 42 gram brok. Zoals je ziet bevat elke maaltijd evenveel energie (kcal). Waardoor de kat tussendoor geen honger heeft.
- Natvoer 100 gram (50 kcal)
- Perfect fit brok 14 gram (50 kcal)
- Perfect fit 14 gram (50 kcal)
- Brokjes 14 gram (50 kcal)
- Natvoer 100 gram (50 kcal)
Schakel jij (gedeeltelijk) over op natvoer na het lezen van dit artikel? En waar ga je dan op letten? Laat eens een comment achter!
Pingback: Wat eten katten – Lekker in je Vacht