Image Alt

Katten Blog

 / Gezond kattenvoer  / Hoeveel moet een kat eten?

Hoeveel moet een kat eten?

Hoeveel eten je kat nu precies nodig heeft is een vraag die vele kattenliefhebbers bezig houdt. Wanneer je een kersvers kattenbaasje bent, zal dit één van de eerste vragen zijn die je hebt. Maar ook wanneer je al jarenlang katten hebt, kan de vraag of je kat nu te weinig of teveel eten krijgt, op een zeker moment belangrijk worden. Bijvoorbeeld wanneer de dierenarts bij de jaarlijkse enting heeft medegedeeld dat de poes een kilootje te zwaar is. Of wanneer je kat slecht eet.

Een kat moet voldoende eten om dagelijks al zijn voedingsstoffen binnen te krijgen, maar van teveel eten wordt hij te dik. Daarom is het helemaal niet zo gek om eens kritisch te kijken naar wat je kat nu eigenlijk eet op een dag en belangrijker nog, of dit misschien teveel of te weinig is.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Vol bakje brokken en een theelepel natvoer

De meeste kattenbaasjes geven hun katten één of twee keer per dag een volle bak brokken. Met daarnaast ‘voor het lekkere’ een kleine hoeveelheid natvoer. Deze manier van eten geven heeft als voordeel – voor het baasje welteverstaan – dat het weinig tijd in beslag neemt. Wanneer je kat goed gezond is en hier verder geen problemen door ervaart, is er natuurlijk weinig reden om deze gewoonte te veranderen. Toch bestaat er een even grote kans dat je kat een aantal ongemakken heeft, die je misschien zelf nog niet had gekoppeld aan hoe je eten geeft.

Deze manier van eten geven, sluit namelijk niet helemaal goed aan bij hoe de kat van nature in elkaar steekt. Wanneer je kat last heeft van onderstaande symptomen kan dit te maken hebben met de manier waarop de kat zijn eten krijgt. Zeker wanneer je met deze klachten al eens bij de dierenarts bent geweest en er geen oorzaak voor is gevonden.

De symptomen van een kat wanneer de manier van eten geven niet goed valt, zijn:

 • Kat blijft eten (polyfagie) en/of blijft zeuren om eten
 • Hij is te dik
 • Je kat schrokt
 • Braken of overgeven
 • Haarballen
 • Chronische blaasontstekingen
 • Slecht eten (anorexie)
 • Pica (eten van oneetbaar materiaal zoals plastic)

Dat de kat ongemakken kan krijgen door deze manier van eten geven heeft te maken met een aantal dingen:

 • De maaltijden zijn te groot – de kattenmaag, die niet groter is dan een pingpongbal, is niet gemaakt voor het verwerken van grote hoeveelheden voedsel in een keer (brokken)
 • De kat eet niet vaak genoeg – Na drie uur is de kattenmaag leeg. Wanneer een kat maar één of twee keer per dag eet, heeft hij de rest van de tijd honger. In de natuur eet hij 8-22 keer per dag.
 • De hoeveelheid energie verschilt teveel – tussen de verschillende maaltijden. De ene maaltijd (brokken) levert teveel energie, de andere (natvoer)  te weinig.

Het soort kattenvoer bepaalt hoeveel eten je kat nodig heeft

Een kat heeft twee dingen dagelijks nodig om gezond te blijven: voedingsstoffen en voldoende energie. De kat zijn lichaam heeft voldoende energie nodig om goed te kunnen werken. De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Op de verpakking van kattenvoer staat dit meestal aangegeven als ‘metabolizable energy‘. Hoe meer kcal per kilogram voer, hoe meer energie het dus bevat. Ieder merk en soort kattenvoer bevat weer een andere hoeveelheid energie. En dat betekent ook dat de kat er een andere hoeveelheid van nodig heeft. Graanvrij voer bevat gemiddeld meer energie dan voer met graan. In tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt, bevat natvoer veel minder energie dan brok.

Hoeveel kattenvoer heeft je kat per dag nodig?

Wanneer je regulier kattenvoer geeft, kun je meestal op de verpakking vinden hoeveel voer de kat per dag ongeveer nodig heeft. Een gezonde volwassen slanke kat met een gewicht van 4 kg heeft ongeveer 228~253 kcal/dag nodig. Dit is echter een richtlijn en deze vraag kan een deskundige eigenlijk het beste voor je beantwoorden. Hoeveel energie een kat precies nodig heeft verschilt namelijk per kat en hangt af van zijn leeftijd, het kattenras, of hij gecastreerd is en zijn geslacht. Je kunt de dagelijkse energiebehoefte ook zelf uitrekenen. Hoe je dit doet kun je in deze video bekijken:

Laten we eens kijken wat een kat binnenkrijgt aan energie als we de theelepel natvoer vergelijken met de bak brokken.

Wanneer je een kat een theelepel natvoer geeft, krijgt hij hier ongeveer 20 gram van binnen. Een goed gevulde voerbak bevat ongeveer 100 gram brokkenTwintig gram natvoer levert 13 kcal energie, terwijl honderd gram brokken wel 415 kcal aan energie levert. Deze getalletjes zeggen je misschien niet heel veel. Ze gaan (hopelijk) meer leven wanneer je weet dat een klein zakje sla ongeveer overeenkomt met 13 kcal, terwijl je een flinke portie patat moet eten om aan de 415 kcal te komen. Deze twee typen maaltijden verschillen dus behoorlijk van elkaar als het aankomt op de hoeveelheid energie.

Meerdere kleine porties kattenvoer is het beste

Alles wat de kat eet – brokjes, natvoer, kattensnoepjes of rauwe voeding levert energie. In de bak brokken zit bijna twee keer zoveel energie (415 kcal) als dat de kat dagelijks nodig heeft (228~253 kcal)! Het theelepeltje natvoer bevat dan weer zo weinig energie (13 kcal) dat de kat snel weer honger zal krijgen. Het zou beter zijn om de hoeveelheden om te draaien: 100 gram natvoer levert 65 kcal en 20 gram brokjes 83 kcal. Op deze manier bevatten de verschillende maaltijden ongeveer dezelfde hoeveelheid energie en dit voorkomt tussentijds honger.

Daarnaast is het veel natuurlijker voor de kat om meerdere keren per dag een klein beetje te eten in plaats van één of twee grote maaltijden. Uit onderzoek blijkt dat het beter is om je kat 4-5 keer per dag een kleine portie kattenvoer te voeren, dan één of twee grote porties. Nog beter is het, wanneer de kat zelf onbeperkt kan eten, maar dit kan problemen geven met een kat die zijn natuurlijke rem op eten mist. Dit gebeurt wanneer een kat een langere tijd te weinig voedsel in zijn maag heeft gehad.

Wanneer de kattenmaag altijd een beetje gevuld is, behoudt hij zijn natuurlijke rem op eten waardoor hij zich niet overeet. Het houdt de urine goed zuur wat blaasproblemen voorkomt en zorgt voor een goede verwerking van kattenharen. Het zorgt er ook voor dat de kat actiever blijft.

Wanneer je verschillende soorten kattenvoer geeft, is het handig om de porties in verschillende kleine maaltijden te verdelen. Wanneer je de kat bijvoorbeeld 5 keer per dag eten geeft, zouden drie maaltijden uit 15 gram brok kunnen bestaan. De overige twee maaltijden kunnen dan uit 50 gram natvoer kunnen bestaan. De kat krijgt dan in totaal per dag 251 kcal binnen die verdeeld zijn over 5 maaltijden en waarvan de energie per maaltijd niet enorm van elkaar verschilt.

 • 3 kleine maaltijden 15 gram brokken (62 kcal) per keer = 186 kcal
 • 2 kleine maaltijden van 50 gram natvoer (32.5 kcal) per keer = 65 kcal

Hoe je een kat eten geeft, maakt ook een verschil

Hoe je de kat eten geeft, is verrassend genoeg even belangrijk voor de kat zijn gezondheid en gedrag. Als we de kat gezond willen houden, doe je er niet alleen goed aan om vaker kleine porties te voeren. Ook de voerbak is veelgebruikt en tegelijkertijd een minder gezonde gewoonte. De kat moet bezig zijn met zijn voedsel. Het is voor een kat heel normaal om een paar hapjes te nemen en daarna weg te lopen. Voedselverrijking door middel van voerpuzzels zorgt ervoor dat de kat op een natuurlijke manier kan eten.

Heb je katten die elkaars voer niet mogen opeten en haal je daarom het eten telkens weg? Een surefeed voerbak of een voerhuisje kan helpen om sommige katten toegang te geven tot de bak en andere niet.

Voedingsadvies nodig

Wil je weten hoeveel eten je kat precies nodig heeft, op welke manier je het beste het aantal voermomenten kan verhogen of zijn de voerpuzzels die je gebruikt te makkelijk voor je kat? Met deze en al je andere vragen over voeding kun je terecht bij Lekker in je Vacht. Neem daarvoor contact op via het servicegebied.

Bronnen
 • Finke, M. D., & Litzenberger, B. A. (1992). Effect of food intake on urine pH in cats. Journal of Small Animal Practice33(6), 261-265.
 • Deng, P., Iwazaki, E., Suchy, S. A., Pallotto, M. R., & Swanson, K. S. (2014). Effects of feeding frequency and dietary water content on voluntary physical activity in healthy adult cats. Journal of animal science92(3), 1271-1277.
 • de Godoy, M. R. C., Ochi, K., de Oliveira Mateus, L. F., de Justino, A. C. C., & Swanson, K. S. (2015). Feeding frequency, but not dietary water content, affects voluntary physical activity in young lean adult female cats. Journal of animal science93(5), 2597-2601.

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 7.5 uur om te maken. We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan zo:

 1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat op onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waar ze in komen!
 2. Een andere manier om ons te steunen is deze blogs te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Susan

  29/12/2020

  We hebben een kitten van nu bijna 6 maanden oud. Hoe weten we hoeveel brokjes we haar moeten geven. Ze krijgt nu 30 gram brokjes in de ochtend en 30 gram brokjes in de avond. We denken dat ze toch nog honger heeft? Het is een Brits korthaar. Ze zeggen dat je voor dit ras moet oppassen dat ze niet te dik worden.

 • stefan

  03/02/2021

  we hebben een poes van 8 jaar die, als ze wil, lekker naar buiten kan. dat doet ze een paar keer per dag, de meeste tijd ligt ze te slapen. ze krijgt al jaren in de ochtend brokjes en s avonds (in 2 delen) een zakje netvoer. sindskort blijft ze vooral in de middag maar zeuren om eten. de brokjes eet ze niet zo veel overdag, het vlees is zo op. de brokjes eet ze over het algemeen wel op, maar dan doet ze dat s nachts. ze is verder gezond en actief. waarom zou ze zo zeuren om eten en wat kunnen we hier aan doen.

 • Anoniem

  15/04/2021

  Hallo,

  Het is vooral dankzij deze blogpost dat ik mijn nieuwe kat (1 jaar) sinds een aantal dagen 4 kleine porties per dag geef (7-8 uur, 12-13 uur, 17-18 uur en 22-23 uur) van 15 g i.p.v. 30 g ’s ochtends en 30 g ’s avonds. (In totaal 60 g.)
  Deze 60g is op aanbevelen van de dierenarts gezien het gewicht van de poes en ze gaat ook niet buiten, maar het is wel een echte speelvogel.

  De poes is een maand geleden gesteriliseerd en sinds ze bij ons woont (3 weken nu) is ze ongeveer 1 kilo verdikt, maar ze heeft nog steeds een gezocht gewicht.
  (En ze mocht zeker wat bijkomen, want het was beste een slanke poes.)

  Een zakje natvoer zullen we maar maandelijks geven (ook op aanbevelen van de dierenarts, en omwille van het risico dat ze veel minder droogvoer zou eten en kieskeurig zou worden).
  Alles wel van een beter merk. (Royal Canin Sterilised 37, en we hebben ook wat gratis droogvoer en natvoer van Hill’s gekregen.)

  Nu, ik heb toch het idee dat ze na ongeveer een uur (of twee) alweer honger heeft en regelmatig in haar bakje gaat kijken om te constateren dat er niks inzit om dan een beetje sip te kijken en te miauwen.
  Afleiding zoals spelen helpt wel wat en uiteindelijk gaat ze gewoon ergens rustig liggen (zeker als wij ook niet in beweging zijn), maar toch vraag ik mij af of ze wel genoeg krijgt.
  Sinds ik dit systeem hanteer lijkt ze duidelijk meer klagerig te miauwen en aandacht te vragen en gaat ze veel minder vaak rustig liggen.

  Nochtans zegt de dierenarts dat dit de aanbevelen hoeveelheid is en na een algemene controle leek haar gezondheid ook in orde.
  Ik snap het dus niet.
  Zou ik iets verkeerd doen, haar te weinig aandacht geven,…?
  We spelen regelmatig met haar en ze krijgt zeker meer dan voldoende aandacht.

  Het is maar dat ik het beste wil voor mijn kat en het beestje niet ongewild wil uithongeren en/of te weinig voeding geven.

  Mvg

   • Lynn

    19/04/2021

    Bedankt voor je reactie. Inderdaad, dat is waar ik ook al voor vreesde.
    Ik gaf haar zojuist 50g natte voeding afgemeten (één zakje is 85g) en alles wat meteen op, niet enkel de saus dus. Maar het leek alsof ze nog niet genoeg had gegeten.
    Ik gaf haar dan maar de rest, denkende aan het feit dat er minder calorieën inzitten, maar helaas blijft ze gefixeerd op haar eetbakje, blijft ze mij volgen en zonder reden “mopperend” door het huis spurten (tot ik zelf ergens ga zitten, en mijn partner denkt steeds dat ze wil spelen, maar ik weet wel beter).
    Komt dit dan door haar ongewild te weinig voeding te geven de laatste tijd en is ze de rem nu al kwijt, of kan ik nog opgelucht ademhalen en kan ik gewoon nog 15 g brokken bijgeven?

    Je had het dus over meerdere keren natvoeding geven, maar om hoeveel gaat dit dan? (2x 50g zoals in de blogpost?)
    Je zegt dat een kattenmaag na 3 uur leeg is. Is het dan ook de bedoeling dat ik haar elke 3 uur voeder? (Als ik thuis ben is dit natuurlijk geen probleem.)
    Als dit gaat om 3x 15 g brokjes en 2x 50g natvoer per dag, dit ongeveer om de 3 uur en vanaf 8 uur ’s ochtends (of wat vroeger), kom ik aan ongeveer 20 uur ’s avonds voor de laatste maaltijd.
    Is dat niet te vroeg? Want ’s nachts slapen wij natuurlijk en is haar bakje leeg, wat natuurlijk zorgt voor grote honger ’s ochtends.
    Of kan ik wat langer dan 3 uur wachten?

    Ik vind het erg lastig…
    Wanneer heeft een kat honger en wanneer is hij zijn natuurlijke rem kwijt?

    Bedankt voor de andere artikelen. Ik denk dat ik ze al eens gelezen had.

    • Lynn

     19/04/2021

     Beter nieuws: een uur of drie later gaf ik haar dan weer de gebruikelijke dosis van 15g brokjes, waarvan ze duidelijk ook weer sneller at, maar toch niet alles. Dat is dan toch het teken dat ze niet heel veel honger had en toch nog op tijd stopt met eten. 🙂
     Ik denk eraan om een voerpuzzel in elkaar te knutselen en hoop dat dit ook kan helpen om haar trager te doen eten en meer uitdaging te vinden in eten ipv alleen maar haar honger stillen.

 • Anoniempje

  12/05/2021

  Echt een interessante blog. Ik heb nu zelf met mijn ouders sinds 30-12-2020 een poes. Ze komt niet echt van de beste plek af, dus weten ook niet goed wat haar oude voerpatroon was. Ze wordt nu vrij gevoerd met brokken. Ook veel te veel brokken dankzij me moeder. En dan in de avond natvlees. Nou zouden we graag haar eet patroon willen veranderen aangezien het na ons idee ook beter zou zijn voor haar. Maar we zijn nog niet naar de dierenarts geweest met haar wegens lichte agressiviteit. Ik zou wel willen, maar mijn moeder nog niet. Maar kunnen we wel haar eetpatroon veranderen zonder eerst een check up bij de dierenarts?

 • Rosa

  13/11/2021

  Hi, ik heb een kitten van bijna 10 maanden. Mix ragdoll, Brits langhaar. Eerste maanden zeer moeizaam met brokjes. Haar gewicht is altijd netjes toegenomen. Ze zit nu op 3.7kg. En als ik het goed heb groeien beiden rassen tot ongeveer 3 jaar en kunnen dames uitkomen tussen de 4 en 6 kilo. Nadat de ontlasting telkens niet echt stevig was en aan haar gatje bleef hangen, overgestapt van RC naar applaws brokken en beetje natvoer. Ze krijgt nu smorgens en savonds zo’n 10 gram nat en ze heeft de hele dag een bak brokjes staan van zo’n 75 gram. Ik merk nu dat de brokjes , die ik savonds bijvul al in de ochtend op zijn? Hoeveel mag een groot ras poes in de groei hebben van deze brokjes zonder overgewicht te gaan hebben? Ben er even onzeker over. Mag ik gewoon onbeperkt brokken aan bieden? Dank voor je advies!

 • Romy

  21/11/2022

  Hi,

  wij hebben 2 britse kortharen van 4 maanden oud en geven ze nu 3 keer per dag eten. Om hun eten wat diverser te houden geven we nu ook natvoer. We doen dit 2 x per week in de avond, gemengd met wat brokjes. Wat we erg lastig vinden, wat is nou een goede balans tussen brokjes en natvoer? elke dag 1x maaltijd natvoer? 2 x keer per week 1 maaltijd? De zakjes zijn niet erg goedkoop want we gaan voor kwaliteit maar we houden ook het budget in ons achterhoofd.

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming