Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Kattenbak gids  / Hoe groot moet een kattenbak zijn?

Hoe groot moet een kattenbak zijn?

Hoe groot moet een kattenbak zijn zodat je kat hem prettig kan gebruiken? Wil je ervoor zorgen dat je kat elke keer de kattenbak gebruikt en niet in huis plast, dan is het verstandig om te bepalen welke maat kattenbak je nodig hebt. Wat de grootte van de kattenbak betreft, lijkt er onder katten een voorkeur te bestaan voor grotere kattenbakken. De maat bepaalt onder andere met welk gemak de kat de bak kan gebruiken. In dit artikel geven we je handvatten en tips om de juiste maat kattenbak te kunnen kiezen. Om het je extra makkelijk te maken, hebben we enkele goede voorbeelden voor je geselecteerd.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Waarom de grootte van de kattenbak er (voor je kat) wél toe doet

Om (fijn) te poepen en te plassen zijn best wat handelingen nodig. Een kat doorloopt de volgende stappen wanneer hij gebruik maakt van de kattenbak:

  1. Je kat moet de locatie van de kattenbak bereiken
  2. De kat moet de kattenbak inkomen
  3. Hij draait zich zodat hij zicht heeft op de omgeving
  4. Vervolgens moet hij een hurkbeweging aannemen
  5. Dan pas kan hij poepen of plassen op de bak
  6. Als hij daarmee klaar is, begraaft hij zijn behoefte
  7. De kat veegt zijn pootjes schoon
  8. En als laatste verlaat hij de kattenbak weer

Kan een kattenbak te klein zijn?

Het antwoord hierop is jazeker! Afhankelijk van het soort en de maat kattenbak worden deze handelingen vergemakkelijkt of juist belemmert. Hoe meer ongemak de kat ervaart op de kattenbak, hoe groter de kans is dat hij een andere plek zal zoeken om zijn behoefte te doen. Je wilt dus dat de kat op een zo makkelijk en aangenaam mogelijke manier zijn behoefte kan doen. Een te kleine kattenbak belemmert het draaien in de kattenbak, het hurken in de kattenbak. En ook kan er te weinig ruimte zijn voor de staart in een te kleine kattenbak.

De ideale kattenbak heeft een makkelijke doorgang (zonder klep) waardoor de kat makkelijk in- en uit kan stappen. In de ideale kattenbak kan de kat zonder moeite een comfortabele en natuurlijke houding aannemen. Hij heeft goed uitzicht op zijn territorium terwijl hij zijn behoefte doet. Daarnaast kan de kat in een kattenbak die groot genoeg is comfortabel graven op verschillende plekken in de bak, niet enkel in het midden. Een kattenbak die ruim genoeg is, zorgt ook voor minder vieze pootjes. Omdat er meer oppervlakte is om de behoefte te doen.

Hoe groot moet je kattenbak zijn?

Een kattenbak moet 1.5 keer zo groot als de kat zelf (van neus tot staartbasis) zijn, of een minimum van 56 x 43 centimeter (L x B).

Dit minimum geldt voor een kat van gemiddelde grootte. Het gaat hier overigens om de ruimte die de kat kan gebruiken. Kattenbakken die zelfreinigend zijn en een schoonmaaksysteem aan de binnenkant bevatten, bevatten minder bewegingsruimte dan niet-zelfreinigende kattenbakken. Als het aankomt op de grootte van de kattenbak, dan geldt altijd ‘groter is beter’.

Wanneer je kattenbakken in online dierenwinkels vergelijkt, zijn de meeste kattenbakken 44.5 cm tot 52 cm lang en 37 cm tot 40 cm breed. Dit is dus niet groot genoeg om aan de voorkeur van je kat te voldoen. Zelfs de kattenbakken die bedoeld zijn voor extra grote katten, de zogenaamde ‘XXL kattenbakken’ of ‘Jumbo kattenbakken’, zijn niet altijd groot genoeg. Wellicht vraag je je af waarom dierenwinkels van die kleine kattenbakken verkopen? Dat komt omdat de fabrikant graag het gemak van de mens dient. Een kleine kattenbak staat niet zo snel in de weg. En een kleine kattenbak springt niet zo snel in het oog wanneer hij op een opvallende plek zoals de woonkamer staat. De fabrikant verkoopt daarom meer kleine dan grote kattenbakken.

Heeft mijn kat een grotere kattenbak nodig?

Wanneer je het hebt over de ‘ideale kattenbak’ wordt er vaak opgemerkt dat de kat(ten) goed gebruik maken van de kattenbak ondanks dat deze niet voldoet aan de natuurlijke voorkeur van de kat. Waarom zou je dan toch een grotere kattenbak willen aanschaffen? Ik wil je uitnodigen om eens na te denken over de volgende vraag: Stel, je woont in een huis waar slechts één kleine wc aanwezig is met een veel te kleine wc bril. Zou je deze dan gebruiken? Wel als dat je enige optie is, toch? Zeker als dit zou betekenen dat je anders op het tapijt of op de bank moest plassen.

Voor katten werkt dit op een vergelijkbare manier. Een kat tolereert veel ongemak (een niet ideale plek, scherpe kattenbakvulling, viezigheid, een onnatuurlijke lichaamshouding) voordat ze op een andere plek in huis gaan plassen. Uit onderzoek blijkt dat katten zelfs nog zindelijk blijven terwijl ze veel frustratie ervaren door de kattenbak. Het instinct om op de kattenbak te plassen is gewoonweg te sterk. Dus zelfs als er zich geen problemen zoals onzindelijkheid voordoen, kan het nog steeds zo zijn dat het kattenbakgebruik zeer ongemakkelijk is voor de kat. Deze spanning kan ervoor zorgen dat de kat (op den duur) naast onzindelijkheid ook andere gedragsproblemen gaat vertonen.

Wil je dat de kat zich comfortabel voelt en ontspannen op de kattenbak? Dan is een goede kattenbak nodig. Je kat zal je dankbaar zijn. Als je het lastig vindt om een goede plek voor een grotere kattenbak te vinden, raadpleeg dan deze blog. We hebben enkele kattenbakken voor je geselecteerd die groot genoeg zijn voor katten van een gemiddeld formaat en die je dus met een gerust hart kunt bestellen:

Deze kattenbakken hebben we voor je geselecteerd als beste keuze:

 

 

 

 

 

 

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zit dit met jouw kat? Heeft jouw kat een hele sterke voorkeur voor een bepaalde kattenbak? Heb je goede of slechte ervaringen met bepaalde kattenbakken? Deel je ervaringen en gedachtes hieronder in de reacties!

Vragen, hulp nodig?

Plast je kat in huis? Of wil je dit juist graag voorkomen? Heb je een vraag over de kattenbak of een andere vraag over katten? Je kunt met al je vragen terecht bij Lekker in je Vacht. Neem hiervoor contact op via het servicegebied.

[starbox]

 

 

 

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming