Image Alt
Hoe groot moet een kattenbak zijn?
 / Leefomgeving  / Kattenbak gids  / Hoe groot moet een kattenbak zijn?

Hoe groot moet een kattenbak zijn?

Door Denise van Lent – kattengedragstherapeut en gedragsbioloog

Wil je ervoor zorgen dat je kat elke keer de kattenbak gebruikt en niet in huis plast, dan is het verstandig om te bepalen welke maat kattenbak je nodig hebt. Wat kattenbakgrootte betreft, lijkt er onder katten een voorkeur te bestaan voor grotere kattenbakken. De maat bepaalt onder andere met welk gemak de kat de bak kan gebruiken. In dit artikel geven we je handvatten en tips om de juiste maat kattenbak te kunnen kiezen. Om het je extra makkelijk te maken, hebben we enkele goede voorbeelden voor je geselecteerd.

Waarom de grootte van de kattenbak er (voor je kat) wél toe doet

Om (fijn) te poepen en te plassen zijn best wat handelingen nodig. Een kat doorloopt de volgende stappen wanneer hij gebruik maakt van de kattenbak:

  1. De kat moet de locatie van de kattenbak bereiken
  2. De kat moet de kattenbak inkomen
  3. De kat draait zich zodat hij zicht heeft op de omgeving
  4. De kat neemt een hurkbeweging aan
  5. De kat poept of plast
  6. De kat begraaft zijn behoefte
  7. De kat veegt zijn pootjes schoon
  8. de kat verlaat de kattenbak weer

Afhankelijk van het soort en de maat kattenbak worden deze handelingen vergemakkelijkt of juist belemmert. Hoe meer ongemak de kat ervaart op de kattenbak, hoe groter de kans is dat hij een andere plek zal zoeken om zijn behoefte te doen. Je wilt dus dat de kat op een zo makkelijk en aangenaam mogelijke manier zijn behoefte kan doen.

De ideale kattenbak heeft een makkelijke doorgang (zonder klep) waardoor de kat makkelijk in- en uit kan stappen. In de ideale kattenbak kan de kat zonder moeite een comfortabele en natuurlijke houding aannemen. Hij heeft goed uitzicht op zijn territorium terwijl hij zijn behoefte doet. Daarnaast kan de kat in een kattenbak die groot genoeg is comfortabel graven op verschillende plekken in de bak, niet enkel in het midden. Een kattenbak die ruim genoeg is, zorgt ook voor minder vieze pootjes. Omdat er meer oppervlakte is om de behoefte te doen.

Hoe groot moet de kattenbak zijn?

Als het aankomt op de grootte van de kattenbak, dan geldt ‘groter is beter’. Er is onderzocht waar katten de voorkeur aan geven en de specificaties van een goede kattenbak zijn: een rechthoekige kattenbak die minimaal 1.5 keer de lengte van de kat groot is (van neus tot staartbasis), of een minimum van 56 x 43 centimeter (L x B). Dit minimum geldt voor een kat van gemiddelde grootte. Het gaat hier overigens om de ruimte die de kat kan gebruiken. Kattenbakken die zelfreinigend zijn en een schoonmaaksysteem aan de binnenkant bevatten, bevatten minder bewegingsruimte dan niet-zelfreinigende kattenbakken.

Wanneer je kattenbakken in online dierenwinkels vergelijkt, zijn de meeste kattenbakken 44,5-52 cm lang en 37-40 cm breed. Dit is niet groot genoeg. Zelfs de kattenbakken die bedoeld zijn voor extra grote katten, de zogenaamde ‘XXL kattenbakken’ of ‘Jumbo kattenbakken’, zijn niet altijd groot genoeg. Wellicht vraag je je af waarom dierenwinkels van die kleine kattenbakken verkopen? Dat komt omdat de fabrikant graag het gemak van de mens dient. Een kleine kattenbak staat niet zo snel in de weg. En een kleine kattenbak springt niet zo snel in het oog wanneer hij op een opvallende plek zoals de woonkamer staat. De fabrikant verkoopt daarom meer kleine dan grote kattenbakken.

Heeft mijn kat een grotere kattenbak nodig?

Wanneer ik het heb over de ‘ideale kattenbak’ wordt er vaak opgemerkt dat de kat(ten) goed gebruik maken van de kattenbak ondanks dat deze niet voldoet aan de natuurlijke voorkeur van de kat. Waarom zou je dan een grotere kattenbak aanschaffen? Ik wil je uitnodigen om eens na te denken over de volgende vraag: Stel, je woont in een huis waar slechts één kleine wc aanwezig is met een veel te kleine wc bril. Zou je deze dan gebruiken? Ik durf te wedden dat het antwoord ‘ja’ is. Zeker als dit zou betekenen dat je anders op het tapijt of op de bank moest plassen.

Voor katten werkt dit op een vergelijkbare manier. Een kat tolereert veel ongemak (een niet ideale plek, scherpe kattenbakvulling, viezigheid, een onnatuurlijke lichaamshouding) voordat ze op een andere plek in huis gaan plassen. Uit onderzoek blijkt dat katten zelfs nog zindelijk blijven terwijl ze veel frustratie ervaren door de kattenbak. Het instinct om op de kattenbak te plassen is gewoonweg te sterk. Dus zelfs als er zich geen problemen zoals onzindelijkheid voordoen, kan het nog steeds zo zijn dat het kattenbakgebruik zeer ongemakkelijk is voor de kat. Deze spanning kan ervoor zorgen dat de kat (op den duur) naast onzindelijkheid ook andere gedragsproblemen gaat vertonen.

Wil je dat de kat zich comfortabel voelt en ontspannen op de kattenbak? Dan is een goede kattenbak nodig. Je kat zal je dankbaar zijn. Als je het lastig vindt om een goede plek voor een grotere kattenbak te vinden, raadpleeg dan deze blog. We hebben enkele kattenbakken voor je geselecteerd die groot genoeg zijn voor katten van een gemiddeld formaat en die je dus met een gerust hart kunt bestellen:

Deze kattenbakken hebben we voor je geselecteerd als beste keuze:

 

 

 

 

 

 

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zit dit met jouw kat? Heeft jouw kat een hele sterke voorkeur voor een bepaalde kattenbak? Heb je goede of slechte ervaringen met bepaalde kattenbakken? Deel je ervaringen en gedachtes hieronder in de reacties!

Vragen, hulp nodig?

Plast je kat in huis? Of wil je dit juist graag voorkomen? Heb je een vraag over de kattenbak of een andere vraag over katten? Je kunt met al je vragen dagelijks tot 20:00 telefonisch terecht bij Lekker in je Vacht. Je kunt je vragen of opmerkingen ook mailen naar het e-mailadres. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht!

 

 

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed