
Waarom spinnen katten?
Waarom spinnen katten? Het is een van de weinige signalen die goed herkenbaar zijn voor ons kattenbaasjes. Een spinnende kat op schoot is toch een van de fijnste dingen die er zijn. Je hoopt toch stiekem dat je kat net zo tevreden en gelukkig is bij je op schoot. Wanneer je kat zijn knorretje aanzet na een welverdiende kriebel en een aai, lijkt hij ultiem gelukkig. Hoewel het klopt dat katten tevreden spinnen terwijl ze op de schoot van hun baasje zitten, spinnen ze ook wanneer ze bevallen, wanneer ze bang zijn, ernstig gewond zijn en zelfs terwijl ze sterven. Omdat katten duidelijk niet tevreden zijn in al deze situaties, is tevredenheid en geluk niet de enige reden dat katten spinnen. Het gespin van een kat is dus – net zoals ander kattengedrag – complex. Lees alles over waarom katten spinnen in deze blog.
[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]Waarom spinnen katten?
- De moederpoes praat met haar kittens door te spinnen
- Volwassen katten zeggen door te spinnen: zorg voor mij, geef mij aandacht (of eten)
- Gestreste katten stellen zichzelf gerust door te spinnen
- Zieke katten met pijn spinnen omdat spinnen pijnverlichtend werkt
De moederpoes praat met haar kittens door te spinnen
De meeste katachtigen maken het kenmerkende “knor-geluid”. Er wordt door onderzoekers vermoed dat het knorrende geluid is ontstaan als veilige vorm van communicatie tussen de moederpoes en haar kittens. Het geluid is enkel van dichtbij hoorbaar en voelbaar waardoor de locatie van een nestje kittens niet zo snel verraden wordt. Het snorrende geluid van de moederpoes maakt haar aanwezigheid kenbaar en dit zou de kittens – die zowel doof als blind worden geboren – helpen de tepels te vinden. Andersom spinnen kittens ook wanneer de moederpoes aanwezig is.
Volwassen katten zeggen met spinnen: zorg voor mij!
Spinnen, maar ook andere geluiden met een lage toon gemaakt door zoogdieren – worden gekoppeld aan fijne sociale situaties: voeden, wassen, ontspanning en vriendelijkheid. Bij de volwassen kat is het spinnen waarschijnlijk een vorm van communicatie met zijn baasje. De kat kan door middel van zijn gespin een behoefte kenbaar maken. Het snorren van de kat doet een beroep op ons gevoel om ergens voor te willen zorgen. Het is een vorm van communicatie die mensen rustig maakt en kalmeert, in tegenstelling tot klagend gemiauw dat juist irritatie kan opwekken. Het spinnen is een positieve stimulans om door te gaan met waarmee we bezig zijn. Door te spinnen zegt de kat eigenlijk tegen zijn baasje: ‘zorg voor mij’! Katten kunnen bijvoorbeeld spinnen terwijl ze om eten vragen.
Spinnen heeft ook een heilzame werking
Er wordt door onderzoekers ook vermoed dat spinnen een geruststellende en heilzame werking heeft. Er wordt vermoed dat katten kalmerende stoffen in hun brein aanmaken tijdens het spinnen. Daarnaast zouden de lage trillingen de ademhaling rustiger maken, pijn verlichten en een genezende werking hebben op botbreuken en schade aan spieren en pezen. Spinnen is niet alleen goed voor katten, het is ook gezond voor hun baasjes. Studies tonen aan dat katten het beste zijn in onze stress verminderen en de bloeddruk te verlagen.
Hoe spinnen katten?
Het geluid komt uit het strottenhoofd, net zoals alle andere geluiden die een kat maakt. Het spinnen wordt veroorzaakt door onregelmatige trillingen tijdens het in- en uitademen. Het geluid wat katten maken terwijl ze spinnen verandert niet met leeftijd. Spinnen kan gelijktijdig plaatsvinden met andere geluiden die ze maken.
Waarom spint mijn kat zo hard?
Op welke manier een kat miauwt of spint, is per kat verschillend. Dit is afhankelijk van de vorm van hun neus en hoe de luchtwegen eruit zien. Een kat die spint is ofwel ontspannen, of probeert zichzelf juist te ontspannen. De oorzaak hiervoor kan dus zowel aangenaam als onaangenaam zijn. Maar hoe zie je nu het verschil? Uit onderzoek blijkt dat katten op verschillende tonen kunnen knorren. De zachte, lage knor past bij een ontspannen kat. Maar katten hebben ook een urgente, harde knor die wat hoger van toon klinkt. Die past bij een niet ontspannen kat.
Een kat die erg hard spint en daarna bijt of uithaalt, was vermoedelijk niet erg ontspannen. Let ook op de houding van de kat terwijl hij zo hard knort. Ligt hij op zijn rug met zijn poten in de lucht, of op zijn zij dan is hij ontspannen. ligt hij echter in een balletje of met zijn pootjes dicht tegen zijn lijf, is hij niet zo ontspannen. Sommige katten spinnen zo hard dat ze er braakneigingen van krijgen. In die gevallen is er vaak meer aan de hand dan gewoonweg een luide knor. Een kat die spint omdat hij zich niet prettig voelt, produceert vaak ook een knor die sneller en dieper klinkt dan een normale knor. Wanneer je kat zo knort heeft hij mogelijk last van frustratie, stress of angst.
Waarom spint mijn kat niet?
Een kat die niet knort is niet perse ziek of ongelukkig. Het is mogelijk dat de kat helemaal gezond is maar dat zijn stembanden of strottenband zo zijn gevormd dat de kat niet kan knorren. Wanneer de kat ooit wel knorde en nu al een tijd niet, is dat wel een reden om eens na te gaan of je nog andere dingen aan de kat zijn opgevallen. Dit kan namelijk wel een teken zijn dat de kat ziek is of dat hij niet lekker in zijn velletje zit.
Een spinnende kat is voor de dierenarts lastig
Wanneer de dierenarts naar je kat zijn hartje wil luisteren, is het vervelend als je kat spint. Door het knorrende geluid is het geluid van het kloppen van het hard lastiger te horen. Veel katten spinnen op dat moment omdat zij zichzelf zo geruststellen. Voor de meeste katten is zo’n doktersonderzoek toch wat spannend. Uit onderzoek is gebleken dat een stromende kraan goed kan helpen om het knorren even te stoppen.
Vragen, opmerkingen?
Heb je een vraag over dit onderwerp of een andere vraag over je kat? Je kunt hiervoor terecht bij Lekker in je Vacht. Neem contact op via het servicegebied. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht!
[starbox]Lekker in je Vacht gebruikt betrouwbare, onafhankelijke wetenschappelijke bronnen die je zelf kunt nalezen:
- McComb, K., Taylor, A. M., Wilson, C., & Charlton, B. D. (2009). The cry embedded within the purr. Current Biology, 19(13), R507-R508.Sissom, D. E. F., Rice, D. A., & Peters, G. (1991). How cats purr. Journal of Zoology, 223(1), 67-78.
- Elizabeth von Muggenthaler The felid purr: A healing mechanism? Presented, and published in the proceedings from the 12th International Conference on Low Frequency Noise and Vibration and its Control held in Bristol, UK, 18th to 20th September 2006.
- Little, C. J. L., Ferasin, L., Ferasin, H., & Holmes, M. A. (2014). Purring in cats during auscultation: how common is it, and can we stop it?. Journal of Small Animal Practice, 55(1), 33-38.