Omdat er tegenwoordig zoveel katten te dik zijn, is ons beeld van hoe een kat eruit hoort te zien, ook verschoven naar te dik. Om deze reden wordt overgewicht door katteneigenaren nogal eens onderschat. Overgewicht en obesitas bij katten wordt daarnaast vaak ook niet als een serieus probleem gezien omdat het niet meteen levensbedreigend is. Overgewicht verkort echter de levensverwachting van je kat en het verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaataandoeningen, artrose, gewrichtsaandoeningen en kanker.

Gemiddeld gezien zou een kleine tot middelgrote kat tussen de 3 en 5.5 kilo moeten wegen. Een grote kat mag tussen de 6 en 11 kilo wegen. Maar, net zoals mensen verschilt elke kat qua bouw en grootte. Je kat kan buiten deze range vallen en toch gezond zijn, of juist binnen de range en toch te dik zijn. Het belangrijkste is dan ook dat de kat zijn gewicht past bij zijn lichaamsbouw en lichaamsgrootte. Het gaat om de verhouding tussen de slanke massa (spier, botten) en het vetpercentage. Het ideale vetpercentage voor een kat is vastgesteld op 25%. Bepalen of je kat te dik is, kun je dan ook niet enkel bepalen door te kijken naar het getal dat de weegschaal aangeeft.

Signalen die erop kunnen wijzen dat je kat te dik is

 • Minder actief en speels – je kat beweegt moeilijker door zijn gewicht waardoor bewegen en spelen afneemt
 • Twijfelen met springen – hoe zwaarder een kat is, hoe meer gewicht hij moet verplaatsen met springen. Is je kat te dik, zal hij lastiger ergens op springen
 • Doffe, schilferige vacht – een kat met overgewicht is minder flexibel waardoor hij zich slechter kan wassen. Daarom komt een doffe, schilferige vacht met roos vaker voor, vooral bij de staart en op de rug
 • Snurken, moeilijk ademhalen – overgewicht kan tot gevolg hebben dat zijn gewicht ademen bemoeilijkt waardoor je kat hoorbaar snurkt
 • Anaalklier- en blaasontstekingen – Poepen is moeilijker en inspannend bij katten met overgewicht of obesitas. Hurken kan pijnlijk zijn doordat de gewrichten en wervelkolom onder constante druk staan. Katten die niet in staat zijn om zichzelf schoon te maken zoals zou moeten, hebben sneller last van hun anaalklieren en van blaasontstekingen.

Welke van deze katten zijn te dik?

Wanneer een kat obesitas heeft en dus écht veel te dik is, wordt dit vaak wel herkent (en erkend) als overgewicht. Maar wanneer een kat in de range valt tussen gezond en overgewicht, wordt het al lastiger. Het helpt ook niet dat we fluffy, mollige katten er schattig uit vinden zien. Ook sommige rasstandaarden die juist vereisen dat de kat er breed en fors uitziet, helpen niet bij het juist beoordelen van de bouw van onze katten. Soms wordt daarom weleens gedacht dat sommige rassen dik hóren te zijn, maar overgewicht is voor geen enkele kat gezond, ongeacht het ras. Veel van onze katten hebben een bouw die overeenkomt met de katten op het bovenstaande plaatje. Het zal je dan wellicht ook verbazen dat alle katten op het plaatje te dik zijn.

Lekker in je Vacht heeft een lijst gemaakt met vier kenmerken, om te bepalen of je kat te dik is. Deze methode is gebaseerd op het Body Condition Score-systeem dat ook door dierenartsen wordt gebruikt om te beoordelen of een kat een gezond gewicht heeft. Het is een eenvoudige, gemakkelijk te gebruiken techniek met stapsgewijze instructies om thuis uit te voeren. Door goed te kijken naar je kat en bepaalde lichaamsdelen van je kat te bevoelen krijg je een goede indicatie of je kat te dik is.

Vier stappen om overgewicht bij de kat te herkennen

Stap 1. Bekijk je kat van boven, heeft hij een taille?

Een kat met een gezond gewicht, heeft een duidelijk te onderscheiden taille. Van bovenaf gezien heeft het lichaam van een kat de neiging om naar binnen te buigen tussen de ribben en de heupen. Een kat met een gezond gewicht ziet er van boven uit als een zandloper.

stap 2. Bekijk de kat van de zijkant, heeft hij een buikje?

Vanaf de zijkant loopt de buik van een kat met een normaal gewicht vrij recht, gezien vanaf de ribben naar de heupen. Hoe lager de buik hangt, hoe groter de kans is dat je kat te dik is. Sommige katten hebben een zogenaamd castratieflapje. Dat is een soort zakje van losse huid tussen de beentjes wat lijkt op een hangbuikje, maar het niet is. Een hangbuik(je) bestaand uit vet wijst op overgewicht.

Stap 3. Zijn de kat zijn ribben voelbaar?

De ribben van de kat mogen niet zichtbaar zijn, maar wel duidelijk voelbaar. Voel met je vingers aan de zijkanten van de kat, ter hoogte van de ribben. Het is belangrijk dat je vingers zich bevinden op de huid en niet op het haar. Bij langharen zul je een beetje wiebelende beweging met je vingers moeten maken om onder de haren te komen. De ribben moet je met lichte druk van je vingers afzonderlijk kunnen voelen. De ribben zouden moeten voelen als pennen in een zachte etui van textiel.

stap 4. Kun je de ruggengraat van je kat goed voelen?

Ook de ruggengraat moet goed voelbaar zijn wanneer je erover heen strijkt met lichte druk van je vingers.

Wat kun je doen als je kat te dik is?

Allereerst, geen paniek. Het is niet nodig om je kat direct op een hongerdieet te zetten. Katten kunnen niet zo goed tegen (lang) vasten en de kat ineens heel weinig eten geven zorgt niet voor meer gewichtsverlies. Een goed afvalprogramma is doelgericht maar vooral ook geleidelijk. Te snel afvallen is gevaarlijk voor katten. Katten die te snel afvallen kunnen leververvetting krijgen.

Begeleiding bij afvallen of voedingsadvies nodig?

Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het laten afvallen van je kat? Je kunt voor voedingsadvies en hulp bij gewichtsverlies terecht bij Lekker in je Vacht. Lekker in je Vacht is gespecialiseerd in obesitas bij katten en gedrag bij katten. We zijn door onze kennis en ervaring in staat op basis van wetenschap te handelen, werken methodisch, multidisciplinair en resultaatgericht, we maken gebruik van alle beschikbare kennis, waar mogelijk volgens de principes van evidence based practice. We houden daarbij altijd rekening met de voorkeuren van de kat en zijn baasje. Hoe we je kunnen helpen:

 • Door een vragenlijst in te vullen krijgen we een algemeen beeld van de kat zijn situatie
 • Het eetdagboek dat je invult geeft een beeld van wat de kat momenteel eet
 • We voeren een voedingsanalyse uit waardoor je inzicht krijgt in de samenstelling van de voeding en het ontstaan van het overgewicht
 • We stellen een op maat gemaakt voedingsadvies op
 • We stellen een op maat gemaakt voedingsschema op zodat je precies weet wat voor soort en welk merk voer het beste past bij je kat
 • Je ontvangt advies over de beste manier van eten geven waardoor je precies weet hoevaak de kat moet eten en op welke tijdstippen
 • We beantwoorden al je praktische vragen
 • We begeleiden je stap voor stap naar het beste resultaat
 • Je ontvangt een gratis gewichtstool om het gewichtsverlies bij te houden

Het afvalplan bestaat dus uit voedingsadvies gericht op het geconstateerde probleem, een eetschema (welk merk en welke soort voer je op welke tijd) en ook een gratis gewichtsverlies tool om het gewicht op een verantwoorde manier bij te kunnen houden. De gemiddelde kosten hiervoor bedragen 80 euro.