Image Alt

Katten Blog

 / Gezond kattenvoer  / Het beste dieetvoer voor je dikke kat

Het beste dieetvoer voor je dikke kat

Het beste dieetvoor voor de kat vinden met overgewicht kan best lastig zijn. Feline obesitas, oftewel ernstig overgewicht bij de kat begint extreme vormen aan te nemen in Nederland. Dit is een ontwikkeling die we serieus moeten nemen, omdat het zoveel gezondheidsnadelen heeft voor onze geliefde katten. Ongezonde voedingsgewoonten en een gebrek aan beweging kunnen bijdragen aan gewichtstoename, wat uiteindelijk kan leiden tot obesitas. Een gezond gewicht zorgt niet alleen voor een betere gezondheid maar ook voor een gelukkigere kat! Dit betekent niet dat je kat op een streng dieet moet. Vaak werkt dat niet zo goed en de kat wordt er ongelukkig van. Vaak kun je al goede resultaten bereiken door wat kleine aanpassingen in de voeding.

Brokjes, natvoer of vers vlees – wat is het beste dieetvoer voor je kat?

Kattenbrokjes voor dikke katten het beste dieetvoer voor je kat?

Van kattenbrokjes wordt wel gezegd dat het dikmakers zijn. Dit zou vooral komen door het hoge zetmeelgehalte (koolhydraten) van brokjes. Ingrediënten als graan, rijst, mais en aardappelen leveren deze koolhydraten. Er is echter weinig ondersteuning gevonden voor een link tussen overgewicht en koolhydraten.

Brokjes kunnen in de meeste gevallen prima deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, ook wanneer deze is gericht op afvallen. Het voordeel van het geven van brokjes, is dat je het aantal voermomenten makkelijk kunt verhogen. Katten eten van nature de hele dag door kleine beetjes (8-22 keer).

Graanvrije brokken zijn niet het beste dieetvoer voor je kat

Hoewel graanvrij kattenvoer steeds populairder wordt is er weinig ondersteuning dat graanvrij voer gezonder is dan voer met graan. Omdat graanvrij voer meer vet bevat en meer energie is het in ieder geval niet het beste dieetvoer voor de kat.

meerdere kleine porties per dag voorkomt honger

Het voeren van meerdere kleine porties over de dag dag komt het meest overeen met zijn natuurlijke eetgedrag. Zo blijft zijn verbranding goed werken en het voorkomt ook tussentijds honger. Ga uit van een minimum van 5 voermomenten per dag. Daarnaast kun je brokjes ook makkelijk geven in een voerpuzzel zodat de kat (net als in de natuur) moet werken voor zijn voer. Natuurlijk is het wel zo handig wanneer de brokjes niet teveel energie bevatten wanneer je kat te dik is. Wanneer je kiest voor voer dat wat minder energie bevat, kan hij zijn dagelijkse portie blijven eten maar krijgt hij toch minder energie binnen.

Wanneer je kat maar een beetje moet afvallen, kan de overstap naar een energiearm voer soms al voldoende zijn om dit te bereiken. Hierbij een overzicht van energiearme brokjes:

Energie                  kcal/kiloDieet                ingredientEiwit – Vet – KoolhydraatPrijs per               kilo
Hill’s Metabolic kat     

Hier verkrijgbaar

3164L-carnitine38% – 13% – 32%€11,33 / kg
Hill’s R/D kat

Hier verkrijgbaar

3438L-carnitine36% –   9% – 28%€9,99 / kg
Royal CaninSatiety    

Hier verkrijgbaar

3090Dieetvezels34% –   9% – 28%€9,71 / kg
Royal Canin Sterilised37    

Hier verkrijgbaar

3404L-carnitine37% – 12% – 31%€9,99 / kg
Purina One hairball             

Hier verkrijgbaar

3308Dieetvezels34% – 14% – 26%€4,11 / kg
Purina Light                         Hier verkrijgbaar3275n.v.t37% – 10% – 34%€4,58 / kg
IAMS Proactive Light   

Hier verkrijgbaar

3475L-carnitine28% – 11% – 44%€5,87 / kg
Canagan Country Game

Hier verkrijgbaar

3515n.v.t38% – 14% – 27%€13,25 / kg
Perfect Fit rijk aan Zalm   Hier verkrijgbaar3511L-carnitine34% – 14% – 24%€4,64 / kg
Yarrah Adult met Vis       

Hier verkrijgbaar

3503n.v.t29% – 13% – 40%€7,08 / kg

Eigenschappen van deze kattenbrokken voor dikke katten

 • 100% tevredenheid garantie bij Royal Canin en Hills – indien je om wat voor reden dan ook niet tevreden bent over het voer, krijg je je geld terug. Ook wanneer je kat het voer bijvoorbeeld niet lust. Je kunt de aangebroken verpakking terugbrengen naar het verkooppunt en je krijgt je geld terug.
 • Energie – Hills Metabolic is in deze lijst het voer dat het minste energie bevat per kilogram voer. Het biologische voer van Yarrah bevat in vergelijking met het overige voer in deze lijst de meeste energie, maar is wel energiearm in vergelijking met andere merken voer.
 • Smaak – Alle soorten voer in de bovenstaande lijst hebben als smaak ‘Kip’ behalve Yarrah Adult (vis) en de graanvrije variant Canagan Game (hert & eend).
 • Dieet ingrediënten – deze ingrediënten zijn toegevoegd omdat ze het afvallen zouden stimuleren. Er is echter weinig ondersteuning gevonden voor de positieve werking van L-carnitine op de vetverbranding. Van dieetvezels is wel bekend dat het helpt bij de vermindering van een hongergevoel en zorgt er daarom ook voor dat de kat minder eet.
 • Eiwit, vet en koolhydraten – Kattenvoer dat is gericht op afvallen bevat over het algemeen een hoger eiwitpercentage, een lager vetpercentage en een aangepast koolhydraatpercentage. Sommige katten vallen beter af wanneer zij meer eiwit binnenkrijgen. Andere katten vallen juist goed af wanneer zij minder vet eten. Er is nog weinig bekend over de rol van koolhydraten en de vetverbranding. De Canagan Country bevat het hoogste eiwit percentage. Hills R/D en Royal Canin Satiety bevatten het laagste vetpercentage. Purina One Hairball bevat het laagste koolhydraatpercentage.
 • Prijs – Als de prijs belangrijk is in je overweging voor een bepaald brokje, dan zijn de Purina One Hairball en Purina light het vriendelijkst voor je portemonnee. De graanvrije optie Canagan Game Country en Hills Metabolic zijn het duurst.

Magere mixen kunnen het beste dieetvoer zijn voor katten die rauw vlees eten 

Ook wanneer je kat KVV (kant en klaar vers vlees) of BARF krijgt is het mogelijk om je kat hiermee af te laten vallen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een KVV met een lager vetgehalte. Alroda en Barfmenu hebben bijvoorbeeld magere mixen in hun assortiment. Daarnaast kun je meer magere vleesdelen geven en/of kiezen voor magere diersoorten. Het lastige aan het geven van verse voeding i.c.m met afvallen is echter dat je minder makkelijk het aantal voermomenten kunt verhogen.

Natvoer is het beste dieetvoer voor de kat

Natvoer kun je zien als een salade voor katten. Het bevat maar heel weinig vet en weinig energie, maar het bevat daarentegen wel veel vocht. Hierdoor mag de kat er veel meer van eten dan bijvoorbeeld van brokjes of rauw voer. Het vocht in het voer geeft een gevuld gevoel en voorkomt daardoor honger. Vaak is een combinatie van minder brokjes en meer natvoer een slimme eerste stap om de kat af te laten vallen. Het is ook mogelijk om een kat volledig natvoer te geven. Let er dan wel op dat je kiest voor een natvoer dat ‘compleet’ is. Sommige soorten natvoer zijn ‘aanvullend’ of supplementerend en bevatten niet alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft.

Voor alle katten is het gezond wanneer zij meer natvoer dan brokjes te eten krijgen. In de natuur haalt een kat al het vocht dat hij nodig heeft uit zijn eten, uit de prooien die hij vangt. Hij hoeft maar weinig bij te drinken. De kat heeft daarom een lage dorstprikkel en drinkt uit zichzelf niet genoeg wanneer hij enkel brokjes eet.

Wil je je kat meer natvoer geven of hem overzetten op een dieet dat bestaat uit alleen maar natvoer, dan zou je o.a. de volgende merken kunnen overwegen, alle genoemde soorten zijn compleet en bevatten veel vlees:

Energie                  kcal/kiloVleesEiwit – Vet – KoolhydraatPrijs per               kilo
Mac’s Cat                     Hier verkrijgbaar92570%11% – 6% – 0%€5,41 / kg
Feringa                       Hier verkrijgbaar91195%11% –  6% – 1%€5,41 / kg
Leonardo                    Hier verkrijgbaar87065%10% –  5% – 3%€5,41 / kg
Catz Finefood            Hier verkrijgbaar95070%11% – 7% – 0%€7,08 / kg
Grau                              Hier verkrijgbaar89170%11% – 5% – 2%€6,66/ kg
Granatapet               Hier verkrijgbaar95072%10% – 7% – 1%€7,49/ kg

Eigenschappen van dit natvoer voor dikke katten

 • Energie – Natvoer bevat gemiddeld 4 keer zo weinig energie als brok. Het natvoer hierboven bevat hoogstens 950 kcal per kilogram natvoer, terwijl het hoogste energiegehalte van de energiearme brokjes 3515 bedraagt. Natvoer is daarom veel energiearmer dan brok. Omdat vers rauw vlees vetter is, bevat natvoer ook minder energie dan vers vlees.
 • Eiwit, vet en koolhydraten – Natvoer bevat in de regel een verwaarloosbare hoeveelheid koolhydraten. De koolhydraten die aanwezig zijn, zijn afkomstig van de gellerende middelen die ervoor zorgen dat natvoer vochtig en houdbaar blijft. Natvoer bevat in vergelijking met brok en rauwe voeding weinig vet.
 • Prijs – Als de prijs belangrijk is in je overweging voor een bepaald natvoer, dan zijn Feringa, Leonardo en Mac’s cat het vriendelijkst voor je portemonnee. Granatapet is het duurst.

Hoe zit dit met jouw kat? Ben je onlangs gewisseld van voeding waardoor je kat dik is geworden? Ben je op zoek naar het beste dieetvoer voor je kat om hem af te laten vallen? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen, ideeën en dingen waar je tegenaan loopt. Laat eens een reactie achter onder dit artikel!

We helpen je graag met het juiste voedingsadvies

Bij Lekker in je Vacht kun je terecht met al jouw voedingsvragen. We kunnen je ook helpen door middel van een afvalplan om je kat op een gezond gewicht te krijgen. We voeren daarvoor een voedingsanalyse uit waardoor je inzicht krijgt in de kat zijn voedingspatroon en waarom hij te dik is geworden. Je ontvangt een persoonlijk voedingsadvies en een persoonlijk voerschema zodat je alles in huis hebt om je kat te laten afvallen naar een gewicht dat bij hem past. Neem contact op via het servicegebied.

[starbox]

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Kelly

  28/06/2020

  In deze review zijn veel merken opgenomen. Nu ben ik zelf erg fan van biofood. Is het misschien een leuk idee om die ook te reviewen.

 • Clara

  01/11/2020

  Onze kat krijgt heeft snel last van gruis in de urine. We voeren Hill’s sd brokjes (advies dierenarts). Daar doet ze het goed op. Maar ze is te dik. Een zenuwpees, is heel graag buiten, maar komt vaak naar binnenrennen om even 2 hapjes te eten. En dat gaat de hele dag door. Ik noem dat comfort eten. Van 17.00 uur tot 08.00 uur is het kattenluikje dicht. Dat geeft veel rust. Ben van plan over te stappen op zo’n anti-schrokbakje. misschien dat dat ook al veel doet. Maar wat voer ik nu?

 • Annelies

  03/04/2021

  Mijn katten zijn net overgestapt op purizon graanvrije brokken omdat een van mijn katten erg last had van winderigheid en stink poep.
  Maar beide katten zijn nu te zwaar.
  Ik wil eerst proberen me beter te houden aan de hoeveelheid die ze mogen krijgen op een dag voor hun gewicht. Maar hoeveel nat voer mogen ze daar dan naast krijgen? Of als ik ze wil laten afvallen, is het dan beter dat ik nog minder van die brokken geef dan de adhv? Of toch maar overstappen op brokken voor dikke katten…?

   • Annelies

    07/04/2021

    De kat die last had van winderigheid had ik net over genomen van iemand en is maar een jaar oud. Ik denk dat hij gewoon op slecht voer zat.
    Hij had geen diarree en heeft check up bij de dierenarts gehad.

    Beter stap ik dus over op ander voer. Jammer want had net een zak besteld.

    Ik heb je ook gemaild. Ik zou graag advies willen over hoe ik mijn katten het beste kan voeden en hoeveel.

    Dank je wel hè!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming