
Help je kat afvallen door hem anders te voeren
Een te dikke kat laten afvallen is belangrijk voor zijn gezondheid. Vroeger werd vet gezien als een passief energievat en dat is het ook wel maar inmiddels weten we dat vetweefsel ook een zelfstandig werkend orgaan is. Vetweefsel is in staat om met andere organen te communiceren en hormonen en ontstekingsstoffen af te scheiden. Overgewicht verhoogt daarom het risico op ziektes zoals diabetus (suikerziekte), kanker, hoge bloedruk en gewrichtsproblemen aanzienlijk. Nu valt het nog niet mee om je kat af te laten vallen. Strenge hongerdieten werken vaak niet en de kat wordt sikkeneurig als hij honger heeft. Gelukkig kan het ook anders. Vaak is er met wat kleine aanpassingen al veel resultaat te bereiken. In deze blog kijken we naar de manier van voeren en welke aanpassingen je kat helpen afvallen.
Hoe meer overgewicht de kat heeft, hoe groter de kans op ziekte
Het risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen stijgt naar mate het vetpercentage hoger is. Een kat die 4 kilogram hoort te wegen maar 1.5 kilo te zwaar is, heeft bijvoorbeeld al een verhoogd risico op het ontwikkelen van ziektes.
Te dikke katten leven daarom minder lang en worden minder actief en speels naarmate ze ouder worden. Ook kunnen ze zichzelf minder goed wassen door verminderde lenigheid waardoor de vacht dof wordt en roos kan ontstaan. Daarom is het belangrijk om snel iets te doen wanneer je kat (een beetje) te zwaar is. Met de juiste aanpak kun je een dikke kat helpen afvallen waardoor hij nog jaren in goede gezondheid bij je kan blijven.
Signalen dat je kat misschien last heeft van een voerobsessie
Wanneer je een kat wil laten afvallen is het meestal niet nodig om hem op een streng dieet te zetten. Voor veel katten werkt het standaard advies van ’twee keer per dag een afgewogen hoeveelheid brokjes’ niet. Katten kunnen door een dergelijk dieet gaan schrokken en gefixeerd op eten raken. Je wil natuurlijk niet dat je kat naast overgewicht ook nog een voerobsessie ontwikkelt. Twee keer per dag een grote portie voer past niet zo goed bij het natuurlijke eetgedrag van de kat.
Katten zijn niet zo goed in staat om in één keer een grote hoeveelheid voer te verwerken. Ze eten in de natuur vele, kleine porties voer op een dag. Daarnaast vasten katten in de natuur ook niet lang tussen maaltijden door. Een kat heeft een natuurlijke rem op eten waardoor hij zich normaalgesproken niet snel zal overeten. Nu kan zo’n hongerdieet zorgen voor een voerobsessie, maar dagelijks in maaltijden voeren kan dat net zo goed doen. Het zorgt er namelijk voor dat de kat lange tijd honger heeft tussen de maaltijden door. De kattenmaag is na een uur of 3 a 4 leeg. En langdurige honger zorgt – in de groep katten die hiervoor gevoelig is – voor het ontwikkelen van een voerobsessie. Deze katten raken gefixeerd op eten en blijven eten, ook wanneer ze geen honger meer hebben. En dat kan zorgen voor overgewicht.
Wanneer je kat altijd honger lijkt te hebben is er daarom iets mis. Als je daarnaast de volgende signalen herkent, heb je waarschijnlijk een kat met een voerobsessie.
- Schrokken
- Braken
- Altijd honger lijken te hebben
- Gefixeerd op eten
- Agressief reageren rondom etenstijd
- Overgewicht
- Blaasgruis
De oplossing is dan vooral om dit gedragsprobleem aan te pakken, eventueel met een gedragsdeskundige.
Voedingstips om je kat te laten afvallen
De soort voeding: natvoer, kattenbrokjes, vers vlees
Welk soort voer nu precies het beste past bij je kat, hangt af van verschillende factoren. Onder andere van zijn leeftijd, lichaamsgewicht en type, hoe actief hij is en het ras. Een kitten heeft bijvoorbeeld behoefte aan onbeperkt voer dat meer vet en eiwit bevat omdat hij nog volop in de groei is. Maar een kat die veel te zwaar is kun je beter voer geven dat minder vet is en minder energie bevat. Als je kijkt naar het vetpercentage dan bevat natvoer het minste vet van alle soorten voer. Het bevat ook weinig energie. Natvoer is het magerst van alle soorten voer. Overschakelen op natvoer als hoofdvoer kan een simpele manier zijn om de kat af te laten vallen.
Nu is het geven van enkel natvoer en dan verspreid over verschillende eetmomenten per dag niet zo eenvoudig als je werkt. Je kunt werken met automatische voerautomaten. Maar je kunt ook brok bijgeven. Kies dan liever voor een niet al te vet brokje met wat minder energie. Overigens voldoen graanvrije brokken niet aan deze eigenschappen. Graanvrije brokken bevatten gemiddeld meer vet en energie dan een brokje met graan.
Krijgt jouw kat vers vlees, dan bestaan er ook magere (light) mixen KVV en magere vleessoorten die je kat kunnen helpen afvallen. Bedenk je wel dat het – net zoals met natvoer – lastig kan zijn om de kat te voorzien van genoeg eetmomenten met rauw voer.
De hoeveelheid voeding, krijgt je kat misschien te weinig voer?
Het lichaam van de kat heeft energie nodig en haalt dit uit zijn eten en drinken. Hoeveel energie je kat iedere dag nodig heeft om gezond te blijven, hangt af van onder andere zijn leeftijd, gewichtsstatus (ondergewicht – normaal – overgewicht), het ras en hoe actief de kat is. Hoeveel energie het voer bevat, bepaalt hoeveel voer je kat iedere dag mag eten. Een kat die moet afvallen, mag minder energie binnenkrijgen dan een kat die op zijn huidige gewicht moet blijven. Je kunt zelf berekenen hoeveel energie en hoeveel voer je kat nodig heeft en hoeveel hij door zijn voeding binnenkrijgt. Onze ervaring leert eigenlijk dat de meeste dikke katten eerder te weinig energie binnenkrijgen dan teveel.
Voedingsstoffen die energie leveren zijn: vetten, koolhydraten en in mindere mate eiwitten. Ze leveren alle drie energie (gemeten in kcalorieën) maar de hoeveelheid energie per 1 gram vet koolhydraten of eiwit verschilt. Vet levert de meeste energie per gram.
Krijgt je kat wel vaak genoeg te eten (5 keer per dag)?
Katten hebben er veel baat bij wanneer zij meerdere kleine maaltijden per dag eten. Je kunt uitgaan van minimaal vijf kleine maaltijden per dag. In de natuur eten katten wel 10-22 keer (!) een klein beetje. Voerpuzzels of automatische voerautomaten kunnen je helpen bij het voeren van je kat als je van huis bent.
Vullen alle maaltijden even goed?
Om ervoor te zorgen dat katten tussen maaltijden door geen honger hebben, is het belangrijk dat elke maaltijd ongeveer even goed vult. Hoe goed een maaltijd vult, hangt onder andere af van hoeveel energie erin zit. Een te zware maaltijd kan een kat niet zo goed verteren. Maar een te lichte maaltijd zorgt voor honger en kan voor schrokken zorgen. Wanneer de ene maaltijd te zwaar is (teveel energie bevat) en de andere maaltijd te licht (te weinig energie) kan dit voor problemen zorgen. Het natuurlijkst is het voor een kat om gedurende de hele dag kleine maaltijden te eten die allemaal ongeveer even goed vullen (dezelfde hoeveelheid energie bevatten).
Als je kat te weinig voer krijgt, vertraagt zijn verbranding
Het lichaam gebruikt voedingsstoffen en energie uit eten om zichzelf warm en draaiende te houden en om activiteiten uit te voeren. Hoe snel en efficient een kat zijn maaltijd kan verwerken wordt aangegeven met de term ‘verbranding’ of ‘metabolisme’. Hoe snel en efficiënt de verbranding van de kat is, is deels aangeboren. Maar ook de voeding bepaalt in grote mate de snelheid van de verbranding. Wanneer je kat flink te zwaar is en veel moet afvallen, lijkt het wellicht logisch om de voeding fors te verminderen.
Bij een gebrek aan voedsel in de omgeving schakelt de kat echter over op een veel lagere en efficiëntere verbranding om te kunnen overleven. Het gevolg hiervan is dat de verbranding op een laag pitje komt te staan waardoor de kat niet afvalt ondanks dat hij minder eet. Zoals we hierboven al aangaven, zien wij in de praktijk veel katten die eerder te weinig dan teveel eten. Het gevolg is dat de verbranding heel traag wordt. Het is daarom raadzaam om te kijken of je kat wel genoeg eet! Reken eens uit hoeveel kcal hij moet binnenkrijgen en wat hij daadwerkelijk krijgt.
De beste manier van eten geven, gebruik voerpuzzels!
In de natuur zijn katten wel 6 uur bezig met jagen. Ze sporen de prooi op door middel van reuk. Ze besluipen de prooi en proberen deze te vangen. Een voerpuzzel laat de kat werken voor zijn/haar eten. Voerpuzzels hebben altijd de voorkeur boven een voerapparaat of voerbakje, omdat deze de kat niet alleen voorzien van voeding maar ook van mentale stimulatie, oftewel het geeft katten plezier. Verschillende voerpuzzels verspreid door het huis zorgt ervoor dat katten ook op zoek moeten naar hun eten. Een voerpuzzel zorgt dus voor extra beweging, plezier en het gaat schrokken tegen.
Enkele voorbeelden van voerpuzzels die je in onze webshop kunt vinden. Om ze te bekijken, klik hier
- Trixie Roller bowl
- Trixie Turnaround
- Trixie snackbox
Heb je een vraag?
Voor vragen rondom voeding, overgewicht of andere vragen over katten kun je terecht bij het servicegebied van Lekker in je Vacht. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht!
[starbox]
Helen
hoi Denise
welk voer raad jij aan om onze kat te geven?ze is zo’n 1,5 kilo te zwaar en krijgt 2 maal daags voer via een automatisch voeding systeem. ze krijgt 1 portie per keer wat helaas niet te halveren is om over de dag te verspreiden.
ze krijgt naast brokjes ook elke avond een klein lepeltje natvoer.
Denise van Lent
Hoi Helen, in het algemeen geldt dat vooral natvoer geven een makkelijke manier kan zijn om de kat af te laten vallen. Daar hebben we dit artikel over geschreven: https://blog.lekkerinjevacht.com/het-beste-dieetvoer-voor-kat/
Wil je persoonlijk advies, kan dat natuurlijk ook, maar daarvoor zouden we dan eerst even moeten bellen. Je kunt hier heel makkelijk zelf een afspraak voor inplannen via het servicegebied