Je dikke kat laten afvallen –  is belangrijk voor zijn gezondheid. Vroeger werd vet gezien als een passief energievat, en dat is het ook wel maar inmiddels weten we dat vetweefsel ook een zelfstandig werkend orgaan is. Vetweefsel is in staat om met andere organen te communiceren en hormonen en ontstekingsstoffen af te scheiden. Overgewicht verhoogt daarom het risico op ziektes zoals diabetus (suikerziekte), kanker, hoge bloedruk en gewrichtsproblemen aanzienlijk. Het risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen stijgt naar mate het vetpercentage hoger is. Een kat die 4 kilogram hoort te wegen maar 1.5 kilo te zwaar is, heeft bijvoorbeeld al een verhoogd risico op het ontwikkelen van ziektes.

Te dikke katten leven daarom minder lang en worden minder actief en speels naarmate ze ouder worden. Ook kunnen ze zichzelf minder goed wassen door verminderde lenigheid waardoor de vacht dof wordt en roos kan ontstaan. Daarom is het belangrijk om snel iets te doen wanneer je kat (een beetje) te zwaar is. Met de juiste aanpak kun je een dikke kat helpen afvallen waardoor hij nog jaren in goede gezondheid bij je kan blijven.

Symptomen bij onjuiste voedingswijze

Wanneer je je kat wil laten afvallen is het (vaak) niet genoeg om hem gewoon wat minder voer te geven. Voor veel katten werkt het standaard advies van ‘twee keer per dag een afgewogen hoeveelheid brokjes’ niet. Katten kunnen door een dergelijk dieet gaan schrokken en gefixeerd raken op eten. Dat komt doordat katten niet zo goed in staat zijn om één keer een grote hoeveelheid voer te verwerken. Daarnaast vasten katten in de natuur ook niet lang tussen maaltijden door. Een kat heeft een natuurlijke rem op eten waardoor hij zich normaalgesproken niet snel zal overeten. Wanneer je kat altijd honger lijkt te hebben is er daarom iets mis. Of de natuurlijke rem op eten werkt niet goed (meer) of zijn voedingspatroon is niet optimaal. Bij katten die te eten krijgen op een manier die niet goed aansluit bij hun behoeftes zien we vaak de volgende symptomen:

  • Schrokken
  • Braken
  • Altijd honger lijken te hebben
  • Gefixeerd op eten
  • Agressief reageren rondom etenstijd
  • Overgewicht
  • Blaasgruis

Voedingstips voor dikke kat 

De soort voeding – natvoer, kattenbrokjes, vers vlees

Hoewel dit veelvuldig wordt geclaimd op internet, zijn deze problemen niet simpel op te lossen door het geven van een voeding met veel vlees. Het graanvrije voer dat tegenwoordig steeds populairder wordt, bevat bijvoorbeeld meer vet dan een brokje met meer graan waardoor katten sneller te zwaar worden. Welk soort voer nu precies het beste past bij je kat, hangt af van verschillende factoren. Onder andere van zijn leeftijd, lichaamsgewicht en type, hoe actief hij is en het ras. Een kitten heeft bijvoorbeeld behoefte aan een brokje dat meer vet en eiwit bevat omdat hij nog volop in de groei is. Maar een kat die veel te zwaar is kun je beter een brokje geven dat minder vet is. Voeding is een heel complex onderwerp en hoewel het soort voeding wel belangrijk is, zijn er nog veel meer factoren die even belangrijk zijn.

De hoeveelheid energie die je kat dagelijks binnenkrijgt

Het lichaam van de kat heeft energie nodig en haalt dit uit zijn eten en drinken. Hoeveel energie je kat iedere dag nodig heeft om gezond te blijven, hangt af van onder andere zijn leeftijd, gewichtsstatus (ondergewicht – normaal – overgewicht), het ras en hoe actief de kat is. Een kat die moet afvallen, heeft minder energie nodig dan een kat die op zijn huidige gewicht moet blijven.

Voedingsstoffen die energie leveren zijn: vetten, koolhydraten en in mindere mate eiwitten. Ze leveren alle drie energie (gemeten in kcalorieën) maar de hoeveelheid energie per 1 gram vet koolhydraten of eiwit verschilt. Vet levert de meeste energie per gram.

Werkt de verbranding wel optimaal?

Het lichaam gebruikt voedingsstoffen en energie uit eten om zichzelf warm en draaiende te houden en om activiteiten uit te voeren. Hoe snel en efficient een kat zijn maaltijd kan verwerken wordt aangegeven met de term ‘verbranding’ of ‘metabolisme’. Hoe snel en efficiënt de verbranding van de kat is, is deels aangeboren. Maar ook de voeding bepaalt in grote mate de snelheid van de verbranding. Wanneer je kat flink te zwaar is en veel moet afvallen, lijkt het wellicht logisch om de voeding fors te verminderen. Bij een gebrek aan voedsel in de omgeving schakelt de kat echter over op een veel lagere en efficiëntere verbranding om te kunnen overleven. Het gevolg hiervan is dat de verbranding op een laag pitje komt te staan waardoor de kat niet afvalt ondanks dat hij minder eet. Het is dus belangrijk dat de overgang van de huidige- naar de nieuwe situatie niet te groot is.

Krijgt je kat vaak genoeg eten

Katten hebben er veel baat bij wanneer zij meerdere kleine maaltijden per dag eten. Je kunt uitgaan van minimaal vijf kleine maaltijden per dag.

Vullen alle maaltijden even goed

Om ervoor te zorgen dat katten tussen maaltijden door geen honger hebben, is het belangrijk dat elke maaltijd ongeveer evengoed vult. Hoe goed een maaltijd vult, hangt onder andere af van hoeveel energie erin zit. Een te zware maaltijd kan een kat niet zo goed verteren. Maar een te lichte maaltijd zorgt voor honger en kan voor schrokken zorgen. Wanneer de ene maaltijd te zwaar is (teveel energie bevat) en de andere maaltijd te licht (te weinig energie) kan dit voor problemen zorgen. Het natuurlijkst is het voor een kat om gedurende de hele dag kleine maaltijden te eten die allemaal ongeveer even goed vullen (dezelfde hoeveelheid energie bevatten).

De manier van eten geven

In de natuur zijn katten wel 6 uur bezig met jagen. Ze sporen de prooi op door middel van reuk. Ze besluipen de prooi en proberen deze te vangen. Een voerpuzzel laat de kat werken voor zijn/haar eten. Voerpuzzels hebben altijd de voorkeur boven een voerapparaat of voerbakje, omdat deze de kat niet alleen voorzien van voeding maar ook van mentale stimulatie, oftewel het geeft katten plezier. Verschillende voerpuzzels verspreid door het huis zorgt ervoor dat katten ook op zoek moeten naar hun eten.

Heb je een vraag?

Voor vragen rondom voeding, overgewicht of andere vragen over katten kun je dagelijks telefonisch terecht tot 20:00 bij Lekker in je Vacht. Je kunt je vraag ook mailen naar het e-mailadres. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht!