Image Alt

Katten Blog

 / Raskatten  / Heilige birmaan – rasinformatie, foto’s, gedrag en verzorging
Raskatten Heilige Birmaan

Heilige birmaan – rasinformatie, foto’s, gedrag en verzorging

De Heilige Birmaan is een half-langharige, middelgrote en pointed raskat met blauwe ogen. De uitstekende delen zoals de oren, poten, staart en ook de snuit worden ‘points’ genoemd. Deze donkergekleurde delen steken af tegen de rest van het lichtgekleurde lichaam. Heilige birmaan kittens worden wit geboren terwijl de points pas verschijnen als zij ouder zijn.

Birmaantjes zijn forsgebouwd (breed) maar niet heel groot. Ze hebben een ronde kop met een volle kraag en een dichtbehaarde pluimstaart. Verder dragen de vrij korte pootjes ‘witte sokjes’, wat een raskenmerk is van de heilige birmaan. De vacht van een heilige birmaan is zacht als zijde waardoor deze luxueus aanvoelt. Ondanks dat, hebben ze door hun korte ondervacht weinig last van klitten en geen speciale vachtverzorging nodig.

De legende gaat dat het ras is ontstaan in Birma waar ze als trouwe metgezellen aan de zijde van tempelpriesters leefden. Hieraan hebben zij ook hun naam te danken. De Birmaan is een enthousiaste, vindingrijke en intelligente kat die interactie opzoekt met mens, dier en zijn omgeving.

Foto’s Heilige Birmaan

Heilige Birmaan karakter

Birmaan karakter is deels erfelijk, opvoeding ook belangrijk

Het karakter van een (ras)kat is deels aangeboren, anderzijds wordt deze gevormd door zijn opvoeding. Dat kittens opgroeien in een liefdevolle en zorgzame omgeving is daarom erg belangrijk. Het liefst blijven kittens minimaal 12-13 weken bij de moederpoes. En groeien zij op in de woonkamer zodat zij bijvoorbeeld aan huiselijke geluiden gewend raken. Voeg je daar nog een goede socialisatie aan toe, dan heb je het ultieme recept voor een gelukkige, relaxte, vriendelijke huisgenoot. Koop je Birmanen daarom bij een goede cattery, dan zit dat stukje in ieder geval goed.

Heilige birmaan karakter – altijd op zoek naar interactie

Birmanen zijn altijd op zoek naar interactie. Interactie is een wisselwerking. Het is het op elkaar reageren van mensen, dieren of dingen. Birmanen zoeken altijd interactie met mensen, katten en andere dieren alsmede hun omgeving. Dat maakt de Birmaan mensgericht en katgericht. En het maakt ze inventief en vindingrijk waardoor het belangrijk is dat zij een omgeving hebben waarin ze dit kwijt kunnen.

Heilige birmaan karakter – erg mensgericht

De heilige birmaan is erg mensgericht. Met Birmaantjes in huis ben je nooit meer alleen. Een Birmaan is het liefste dichtbij je in de buurt. Het zijn echte ‘zwaan-kleef-aan‘ katten die daarom ook nogal eens voor je voeten lopen. Van de Birmaan wordt ook wel gezegd dat dit het enige kattenras is die bewust je blik opzoekt.

Birmanen zoeken interactie op met hun baasjes

Birmanen zijn altijd op zoek naar interactie met hun baasjes. Een birmaan raakt snel ingespeeld op zijn baasje, maar verlangt dat andersom ook. Ze zullen heel erg hun best doen om duidelijk te maken wat ze willen. Maar lukt dit niet, dan kan dat best een beetje frustratie geven. Ze betrekken hun baasjes graag in de vele spelletjes die ze verzinnen. Sommige baasjes spelen zelfs verstoppertje met hun Birmanen.

Heilige birmaan karakter – erg katgericht

Birmanen zijn naast mensgericht ook erg sociaal en katgericht. Ook als het gaat om andere katten, geldt ook weer dat ze interactie opzoeken. Birmanen raken onderling erg op elkaar ingespeeld en doen hun best om duidelijk te maken wat ze van elkaar willen. Dat zorgt voor een uniek samenspel tussen Birmanen.

Hoewel Birmanen vriendelijk zijn naar alle katten, hebben twee Birmanen samen de voorkeur. Dit door hun heel eigen manier van spelen, onderlinge communicatie en behoefte aan interactie.

Heilige birmaan karakter – vindingrijk en inventief

Birmanen zoeken ook interactie op met hun omgeving, het zijn echte uitvinders. Ze zijn erg slim en nieuwsgierig. De birmaan zal alles in zijn omgeving onderzoeken op mogelijkheden. Wat kan ik ermee? Kan ik erin, erop of eronder? Dit is redelijk kat-eigen, maar de Birmaan heeft deze eigenschap uitgevonden en verbeterd. Dit levert veelal hilarische situaties op, tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat je als baasje extra oplettend moet zijn.

Birmanen zijn erg speels

Een ding is zeker, met een Birmaan in huis verveel je jezelf nooit. Ze weten van vrijwel alles een spelletje te maken. En lijken van veel dingen de lol in te zien. Ze hebben niet veel nodig om overdreven enthousiast te worden. Dat enthousiasme gaat gepaard met uitbundige, zorgeloze (en redelijk lompe) bewegingen. Daarom staan ze ook wel bekend als clowns.

Birmaan als lamp

Milo speelt iedere avond voor lamp

Met dank aan Nancy Peleman voor de foto

Heilige birmaan karakter – hoe aanhankelijk zijn ze?

Is de Heilige Birmaan aanhankelijk? De Heilige birmaan is en ligt heel graag bij je in de buurt. Het zijn zachtaardige en bovendien liefdevolle katten. Birmaantjes willen graag zien waarmee je bezig bent en het liefste met je meedoen. Daarnaast zullen ze het je laten weten als ze in een kroelbui zijn en geaaid willen worden. Daarentegen zijn het geen typische schootkatten. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen met vrijkousen die wèl het liefst de hele dag op schoot liggen. Maar in het algemeen staat de Birmaan niet bekend als schootkat.

Heilige Birmaan karakter – minst angstige en agressieve kattenras

Angst en agressie gaan vaak hand in hand. Omdat agressie gebruikt wordt om iets bedreigends op afstand te houden. De Birmaan staat samen in het rijtje met de Ragdoll, Pers, Maine Coon en Brits Korthaar als een van de minst angstige en agressieve kattenrassen (1). Ze zijn ook niet verlegen naar vreemden. Birmanen zijn erg vriendelijk richting mens en dier. Ook zijn ze niet bang aangelegd als het gaat om vreemde dingen in huis.

Hoe actief zijn Heilige Birmanen?

De activiteit wordt bepaald door hoeveel een kat uit zichzelf beweegt en rondloopt. Hoe snel een kat op een stimulus reageert zoals een bewegend balletje, bepaalt zijn speelsheid. Wanneer je een bepaalt kattenras overweegt, zijn dit belangrijke dingen om naar te kijken. Ras voorspelt namelijk goed hoe actief en speels een kat is. Actieve kattenrassen hebben andere dingen nodig dan rustige. Het is daarom goed om te kijken of deze eigenschappen goed bij jouw gezinssituatie en huishouden passen.

Heilige Birmanen zijn niet zo actief

Heilige Birmanen zijn niet zo actief. Samen met de Ragdoll en de Brits Korthaar vallen ze onder de minst actieve kattenrassen. Desondanks heeft de Birmaan geen aanleg tot overgewicht (2), het ras neigt eerder naar ondergewicht (3-4).

Dat ze niet zo actief zijn, betekent niet dat ze niet van spelen houden. En niet graag eens sprinten en klimmen en klauteren. Birmanen spelen heel graag met hun maatjes en baasjes. En dit blijven ze tot hoge leeftijd doen. Maar hun activiteit is niet zo intensief als bijvoorbeeld die van de Bengaal.

Heilige Birmanen temperament

Wat is temperament?

Met temperament bedoelen we de persoonlijkheid van de kat. Op welke wijze katten verschillen van elkaar qua gedrag. Het temperament van een kat bepaalt hoe snel en fel deze op veranderingen in zijn omgeving reageert. Dat kan bijvoorbeeld een geluid zijn, een geur of het binnenkomen van bezoek. Een kat kan zowel bangelijk, onbevangen of juist voorzichtig reageren op wat er in de omgeving gebeurt. Het zegt iets over hoe goed hij zijn emoties kan doseren. En of hij dus snel uit zijn doen is of niet. Dit is gedeeltelijk aangeboren. Ook ervaringen die de kat als kitten heeft gehad hebben hier invloed op.

Introverte en extroverte katten

Temperament bepaalt hoe de kat op veranderingen reageert. Intraversie en extraversie zeggen iets over hoe de kat dit uit. Een extroverte kat richt zijn energie naar buiten, op mensen, activiteiten of dingen. Extroverte katten zijn ook sneller agressief. Een introverte kat is meer gericht op zichzelf, deze katten zijn bedachtzaam en rustig. De Birmaan wordt gezien als één van de minst angstige, extroverte en bovendien minst agressieve  kattenrassen.

Miauwen Birmanen veel?

Birmanen miauwen niet veel, ze zijn niet heel vocaal. Ze miauwen vooral doelgericht, om duidelijk te maken dat ze iets van je willen. Hoe beter je dit herkent en hier juist op reageert, hoe minder de Birmaan zal miauwen. Sommige Birmanen eigenaars herkennen aan het soort miauw, precies wat hun kat op dat moment wil. De Birmaan heeft meestal een zacht stemgeluid.

Kun je een Heilige Birmaan alleen houden?

Nee, dat is niet aan te raden. Een goede cattery zal een birmaan kitten in ieder geval nooit alleen plaatsen. Naast dat je de Birmaan er zelf geen plezier mee doet, is het voor jezelf ook een gemis. Want het karakter van de Birmaan komt niet volledig tot zijn recht zonder kattenvriendje(s). Het beste kun je daarom ook kiezen voor twee Birmanen (uit hetzelfde nest).

Wil je de Birmaan toch per se combineren met een ander kattenras? Kies dan voor een wat rustiger ras zoals de Ragdoll, Brits Korthaar of Noorse Boskat.

Kan een Heilige Birmaan goed alleen thuis blijven?

Nee, dat is de achilleshiel van de Birmaan. Ze worden namelijk ongelukkig als ze lang alleen thuis moeten blijven zonder hun baasjes. Natuurlijk is dit gedeeltelijk te ondervangen door een uitdagende leefomgeving en een maatje om mee te spelen. Waardoor hij zich niet hoeft te vervelen en ook niet helemaal alleen is. Maar wanneer je veel van huis bent, kun je toch beter kiezen voor een ander kattenras.

Heilige Birmaan voeding

Heilige birmanen hebben niet per se speciale voeding nodig, gesteld dat hij gezond is. De Heilige birmaan heeft een halflange tot lange vacht. Om de haarverwerking te ondersteunen zou je kunnen overwegen om een brokje te geven met extra vezels en natvoer voor extra vocht. Geef je een ander brokje, dan is het aan te raden om dagelijks wat maltpasta te geven om haarballen te voorkomen. Om je Birmaantje de mogelijkheid te geven om op een natuurlijke manier te eten, kun je voerpuzzels gebruiken. Voerpuzzels zorgen ook voor interactie met de omgeving.

Meestvoorkomende gedragsproblemen bij de Birmaan

De Birmaan kent een rasgevoeligheid voor Pica. Dit is het sabbelen, zuigen op of knagen aan oneetbaar materiaal. Dit is een soort dwangneurotisch gedrag. Bij de Birmaan gaat het vooral om sabbelen op wol of textiel (5).

Birmaan heeft niet veel gedragsproblemen

De Birmaan is verder een vrij stabiele kat waarbij niet veel gedragsproblemen voorkomen. De problemen die we in de praktijk tegenkomen hebben voornamelijk te maken met niet vervulde behoeftes. De Birmaan is een vindingrijke en inventieve kat en hebben een leefomgeving nodig waarin ze dit kwijt kunnen. Ze kunnen niet goed tegen alleen zijn en hechten zich bovendien sterk aan hun baasjes. De problemen die we bij Birmanen in onze praktijk zien hebben dan ook vaak te maken met deze eigenschappen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan:

  • Verlatingsangst (een Birmaan is niet graag alleen)
  • Aandachtvragend gedrag
  • Sloopgedrag (uit verveling of frustratie)

Past een Heilige Birmaan goed bij je?

Birmanen zijn relaxte, erg enthousiaste, vindingrijke katten wanneer je ze kunt geven wat ze nodig hebben. Om te bepalen of de Birmaan hèt kattenras is voor jouw gezin, hebben we de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Dit heeft de Heilige Birmaan nodig:
  • Koop je Birmaan kitten(s) van geteste ouders bij een goede cattery of ga voor een herplaatser zodat de basis goed is
  • Zorg voor een kattenvriendje voor je Birmaan aangezien ze erg katgericht zijn
  • Neem het liefst twee Birmaan kittens tegelijk uit hetzelfde nest. Als het echt niet anders kan, match je Birmaan dan met een ander rustig ras
  • De Birmaan wil niet lang alleen thuis zijn. Als je fulltime werkt of of om een andere reden veel van huis weg bent, kun je beter kiezen voor een ander kattenras
  • Birmanen willen overal bij zijn, daarom hebben ze een hekel aan dichte deuren. Je maakt ze dan ook het meest gelukkig door ze vrije toegang te geven door het hele huis
  • Een veilige buitenruimte zoals een afgezette tuin, balkon of ren zorgt voor meer uitdaging
  • Ze hebben een omgeving nodig waarin ze hun inventiviteit en vindingrijkheid kwijt kunnen
  • Die inventiviteit en vindingrijkheid kan ze soms in de problemen brengen. Een beetje oplettendheid is daarom wel nodig.

Heilige Birmaan spullen

Naast deze blog, heeft Lekker in je Vacht ook een webshop waar we alleen katten spullen verkopen die zijn gemaakt met de behoeftes van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt ze daarom gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen. Hieronder enkele producten die goed passen bij de eigenschappen van de Birmaan:

Weetjes Heilige Birmaan

  1. Welke kleuren kent de Heilige Birmaan: Sealpoint, Bluepoint, Chocolatepoint, Lilacpoint, Redpoint en Creampoint. Daarnaast kan de vacht een gestreept patroon hebben (tabbypoint) gevlekt zijn (tortiepoint) of daar tussenin zitten (tortietabbypoint).
  2. Kun je een Birmaan afleren om voor je voeten te lopen? Nee, dit is een eigenschap van de Birmaan die hoort bij erg mensgerichte katten. Ze zijn het liefst altijd dichtbij je in de buurt
  3. Wat is Heilige Birmaan in het Engels? In het Engels is dit “Birman”. Soms wordt “Sacred cat of Birma” ook wel gebruikt maar dat is niet de gangbare naam.
  4. Wat is de prijs van een Heilige birmaan? De prijs van een kitten ligt zo tussen de 550 – 1000 euro. Door de corona crisis zijn de prijzen wel aanzienlijk gestegen.
  5. Heilige Birmaan vs Ragdoll? Ragdolls zijn aanzienlijk groter dan Birmanen. Ragdolls missen de kenmerkende witte voetjes. Meer verschillen lees je in deze blog: klik hier.
  6. Heilige Birmaan zonder stamboom? Deze vindt je veelal op marktplaats en kun je beter niet kopen. Birmanen zijn raskatten die gevoelig zijn voor erfelijke ziektes zoals HCM en PKD. Het testen van de ouders op deze ziekten is nodig voor gezonde kittens. Koop je Birmaan liever bij een goede cattery die het belang van een laag inteeltpercentage kent en de benodigde erfelijke testen doet. Een stamboom is veel meer dan een onnodige schoonheidsverklaring en kost slechts 15 euro. De verklaring voor de (veel) lagere prijs van stamboomloze raskittens moet je dan ook eerder zoeken in een lagere kwaliteit van zorg, dan het achterwege laten van de stamboom.
  7. Heilige birmaan kittens met stamboom – kun je vinden op kittentekoop.nl

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Omdat we van katten houden, vinden we het belangrijk dat iedereen over goede informatie kan beschikken om problemen bij zijn kat te voorkomen. Er gaat heel veel tijd zitten in het schrijven van een artikel. Gemiddeld wel zo’n 10 uur! Toch vinden we het belangrijk dat deze informatie gratis en toegankelijk voor iedereen blijft. We krijgen vaker de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op twee manieren:

  1. Deel dit artikel op al je social media
  2. Maak je kat blij met een product uit onze webshop

[starbox]

Bronnen:
  1. Salonen, M., Vapalahti, K., Tiira, K., Mäki-Tanila, A., & Lohi, H. (2019). Breed differences of heritable behaviour traits in cats. Scientific reports, 9(1), 1-10.
  2. Öhlund, M., Palmgren, M., & Holst, B. S. (2018). Overweight in adult cats: a cross-sectional study. Acta Veterinaria Scandinavica, 60(1), 1-10.
  3. Wall, M.; Cave, N.J.; Vallee, E. Owner and Cat-Related Risk Factors for Feline Overweight or Obesity. Front Vet. Sci. 20196, 266.
  4. Kienzle, E.; Moik, K. A pilot study of the body weight of pure-bred client-owned adult cats. Br. J. Nutr. 2011106, S113–S115.
  5. Borns-Weil, S., Emmanuel, C., Longo, J., Kini, N., Barton, B., Smith, A., & Dodman, N. H. (2015). A case-control study of compulsive wool-sucking in Siamese and Birman cats (n= 204). Journal of Veterinary Behavior, 10(6), 543-548.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming