Image Alt

Katten Blog

 / Gezondheid  / Zijn keramische EM-X kralen de oplossing tegen vlooien en teken?

Zijn keramische EM-X kralen de oplossing tegen vlooien en teken?

Keramische EM-X kralen, werken die nu echt tegen teken en vlooien? Die vraag had een goed onderbouwd antwoord nodig. Want ze zijn razend populair. En dat is ook niet zo gek. Verantwoordelijke kattenliefhebbers willen hun kat begrijpelijkerwijs beschermen tegen vlooien en teken. Dat kruipende en springende ongedierte zorgt niet alleen voor jeuk; vlooien kunnen ziektes overbrengen en voor allergieën en huidinfecties zorgen.

En dus hebben katten bescherming nodig. Maar dan wel het liefst op een veilige, effectieve en onschadelijke manier. Het doel heiligt niet alle middelen.

Er wordt wel beweerd dat reguliere vlooienmiddelen giftig zijn of in ieder geval volzitten met onveilige chemicaliën. Door dit soort verhalen is de stap naar natuurlijke middelen – waarvan wordt beweerd dat ze wel 100% veilig zijn – natuurlijk snel gezet.

In dit artikel delen we de nieuwste trend op het gebied van natuurlijke vlooienbestrijding: keramische EM-X kralen. Een handgemaakte halsband bevat een stuk of 5 van deze kralen en kost ongeveer €25,00. Er zijn zelfs workshops waarbij je zelf een natuurlijke anti-vlooien-en-tekenband kunt leren knopen.

Ze zouden onbegrensd bruikbaar en werkzaam zijn. Een koopje of koop je een kat in de zak? Wat zijn dit voor kralen, wat doen ze en hoe goed werken ze? Lees snel verder!

Keramische EM-X kralen tegen vlooien

De nieuwste trend op het gebied van natuurlijke vlooienbestrijding zijn de zogenaamde EM-X keramische anti-tekenbanden die tevens tegen vlooien zouden werken. De kralen komen vermeend uit Japan en zouden de natuurlijke weerstand verhogen waardoor het dier infecties beter de baas kan.

‘EM’ staat voor: “Effectieve Micro-organismen” en het systeem zou ontwikkeld zijn door de Japanse professor Dr. Teruo Higa. Een authentieke kraal zou wel 80 verschillende micro-organismen bevatten welke in de klei worden gebakken.

De werking zou zich berusten op het verhogen van de weerstand en het uitzenden van een hele lage of juist langgolvende infraroodstraling welke vlooien en teken op afstand zouden houden. Soms wordt ook een magnetisch veld of bioresonantie genoemd dat het ongedierte op afstand zou houden.

Als klap op de vuurpijl zouden deze kralen ook nog eens zorgen voor een glanzende vacht. Dat klinkt goed, nietwaar? Lekker in je Vacht werkt ook het liefst met zo mild mogelijke, veilige en bewezen werkzame middelen dus we gingen eens op onderzoek uit. Wat zijn dit voor kralen, wat doen ze en hoe goed werken ze?

Zo zit de keramische kraal in elkaar

Laten we allereerst eens kijken naar de kralen zelf. De “originele of authentieke” keramische anti-tekenband met EM-X kralen bestaat uit een leuk uitziend (geknoopt) bandje en bevat vermeend origineel EM-X keramiek dat uit Japan wordt gehaald. Met keramiek (= klei) worden de kralen bedoeld.

Zoals het wordt beschreven krijg je het gevoel alsof er een heel nieuw en innovatief product ontwikkeld is, speciaal voor het maken van natuurlijke tekenbandjes. Maar niets is minder waar.

Deze keramische pijpjes zijn op zich niets nieuws. Sterker nog, ik heb ze zelf in huis en gebruik ze ook dagelijks, maar dan in mijn aquariumfilter. Daar zijn deze pijpjes speciaal voor ontwikkeld. Het zijn geen kralen, het is heel gangbaar en bekend aquariumfiltermateriaal.

Deze keramische pijpjes hebben namelijk de eigenschap dat ze heel erg poreus zijn. Dat betekent dat er duizenden microscopisch kleine poriën of gaatjes in zitten die zijn ontstaan door verhitting van de klei waaruit de pijpjes bestaan. Daarnaast is het oppervlak van de pijpjes ook ruw. Hierdoor kunnen aquariumbacteriën goed op het oppervlak van het pijpje hechten. Je moet zo’n keramisch pijpje zien als een soort van hotel met miljoenen piepkleine kamers waar bacteriën graag in wonen. 

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat er – in een aquariumfilter gevuld met deze pijpjes – miljoenen nuttige bacteriën kunnen wonen. Deze bacteriën groeien in het aquariumwater en de pijpjes voorzien deze goede bacteriën dus van onderdak. In het aquariumfilter zorgen deze goede bacteriën voor de noodzakelijke afbraak van schadelijke stoffen. De pijpjes zijn dus speciaal bedoeld voor het aanhechten van aquariumbacteriën. Overigens kunnen schadelijke bacteriën zich ook aan het materiaal hechten.

Het idee is dat deze pijpjes – die nu ook ineens bekend staan als EM-X kralen – onderdak bieden aan de 80 verschillende micro-organismen waaruit EM bestaat. Een pak van deze keramische pijpjes voor het aquarium kost €12,99 voor 1000 ml. De keramische EM-X pijpjes kosten 36,35 voor 500 gram. 

H. Wintermans (biochemicus) geeft in dit artikel ook nog een wetenschappelijke onderbouwde aanvulling op de eigenschappen van EM(-X) keramiek.

emx keramische kralen en aquarium filtermateriaal

De originele of authentieke keramische kraal bestond dus al, maar was gemaakt met een heel ander doel voor ogen. Ze worden op grote schaal gebruikt als filtermateriaal in aquaria en hebben niks te maken met de afweer van teken of vlooien.

We kunnen dus wel stellen dat zo’n kraal van klei op zichzelf niet veel bijzonders voorstelt. De werking moet dan komen van het EM mengsel waar de kralen mee vol zouden zitten.

Wat is EM-X of EM?

Dr. Teruo Higa

De Japanse onderzoeker Dr. Teruo Higa – de vermeende bedenker van de kraal – heeft heel wat onderzoeken op zijn naam staan. We bezochten eens de website van het bedrijf dat EM grootschalig produceert, genaamd “EMRO” om meer informatie te verkrijgen over ‘zijn’ EM kralen. De website is https://www.emrojapan.com.

Al gauw zou blijken dat de onderzoeker inderdaad te koppelen is aan EM, maar niks te maken heeft met de kralen of de anti-vlooien of teken halsbanden.

Zijn idee voor EM kreeg hij – volgens de website – terwijl hij bezig was met zijn onderzoek naar mandarijnen voor zijn doctoraat in de landbouw. Hij kreeg lichamelijke klachten doordat hij dagelijks in contact kwam met kunstmest. Toentertijd werd er nog veel gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden in de landbouw, want het maken van organische bemesting was erg arbeidsintensief.

Dit mandarijnenonderzoek bracht hem op het idee dat het wel fijn zou zijn als er een veiliger en natuurlijk alternatief voor kunstmest voor handen was. Vanaf dat moment nam hij zich voor om uit te zoeken of hij hiervoor veilige en onschuldige bacteriën kon gebruiken. Hij verzamelde dagelijks verschillende stammen bacteriën in een emmer zodat hij ze ook weer netjes kon weggooien aan het einde van de onderzoeksdag. Tot die ene dag – waarop hij het net even anders deed dan normaal – en de emmer met bacteriën niet weggooide maar uitstrooide over een grasveld. Een week later groeide het gras precies op die plek veel weelderiger dan elders.

Het concept van een nieuwe, veilige soort bemesting was geboren: EM. EM®  is een merknaam die verwijst naar een groep van microbiële producten ontwikkelt door dr. Higa. EM staat voor “Effective Microorganisms“, oftewel “Effectieve micro-organismen”. Dit zijn levende organismen die zo klein zijn dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Bacteriën, gisten en schimmels zijn voorbeelden van micro-organismen. Elke mengeling hiervan kan dus vallen onder de noemer “EM”. Maar de mengeling waarin het in dit artikel over gaat en waarnaar verwezen wordt als er gesproken wordt over de EM-kralen bestaat uit:

 1. Melkzuurbacteriën
 2. Gist 
 3. Fototrofe bacteriën 

EM bedacht door de Japanse onderzoeker is een mengsel van bovenstaande organismen in een vloeistof. Maar hoe draagt deze alternatieve bemesting nu bij aan de anti-vlooienkralen voor honden en katten? Misschien dat de werking van EM een duidelijker beeld geeft?

Hoe werkt EM-X of EM

Zoals eerder genoemd bestaat EM uit een mengeling van melkzuurbacteriën, gist en fototrofe bacteriën. Het principe van EM berust op het vergroten van de verscheidenheid aan micro-organismen die van nature aanwezig zijn in de grond waardoor de grond wordt verrijkt en de oogst wordt verhoogd. De fabrikant claimt dat EM de grond gezonder maakt en meer in balans komt, waardoor planten gezonder worden en beter bestand zijn tegen schade veroorzaakt door stressfactoren zoals ziekte of schadelijke insecten.

Omdat de samenstelling van EM niet volledig bekend is, en ook de wisselwerking met de al aanwezige stoffen en organismen van verschillende gronden niet, is dit soort onderzoek al jaren wereldwijd aan de gang. Omdat het zo’n milieuvriendelijke oplossing zou zijn, krijgt het product veel aandacht. De onderzoeksresultaten met EM zijn op zijn minst sterk wisselend te noemen.

Duidelijk, maar hoe zit met dieren? Op de website van dr. Higa is te lezen dat EM ook zijn toepassingen zou hebben in de veehouderij. Het grootste voordeel zou zijn dat de verschillende micro-organismen de leefomgeving van het dier verrijken. Wanneer EM als vloeistof in de stal wordt gespoten, zou er een betere balans ontstaan tussen goede en slechte bacteriën. Dit zou de algehele hygiëne in de stal verbeteren en dat zou weer een positief effect hebben op de gezondheid van de dieren.

Dieren zouden er ook voordeel bij kunnen hebben wanneer ze het binnenkrijgen. Door EM aan het drinkwater en voer toe te voegen, zouden de goede bacteriën in de darm verrijkt worden waardoor dieren beter bestand zijn tegen ziekte. Om deze redenen zou het gebruik van anti-biotica (die ingezet worden tegen bacteriële infecties) en desinfectiemiddelen (tegen bacteriën) minder vaak nodig zijn. De werking van EM in drinkwater is vergelijkbaar met probiotica.

Ook vind je een zinnetje over het gebruik van een spray met EM als natuurlijke shampoo en mogelijk de indirecte bevordering van de darmflora. Deze claim wordt overigens niet ondersteund door onderzoek. Op de website valt het volgende te lezen:

En hoe zit dat nu dan met die vlooien en teken? Daar wordt niet over gesproken op de website. Geen van de onderzoeksdieren die betrokken waren in de onderzoeken naar EM droegen een ketting of halsband of droegen kralen of andere objecten van keramiek. De keramische kralen zelf zijn dan ook niet ontworpen door dr. Higa. En hij is ook niet de bedenker van de vermeende natuurlijke keramische kraal of het EM-X mengsel dat zou werken tegen vlooien en teken.

Werken keramische EM kralen tegen vlooien en teken?

Vlug geteld heeft deze onderzoeker ongeveer 43 onderzoeken op zijn naam staan. Er wordt echter met geen woord gerept over een mogelijke werking tegen vlooien of teken bij honden en/of katten. Als EM al werkt tegen vlooien en teken bij honden en katten, dan lijkt de uitvinder van deze stof daar zelf in ieder geval nog niet van op de hoogte te zijn. Als we bekijken waaruit EM bestaat: melkzuur, gist en fototrofe organismen, dan lijkt het ook zeer onwaarschijnlijk dat EM werkt tegen vlooien of teken.

Hoe goed werkt gist tegen vlooien of teken?

Gist maakt anti-bacteriële stoffen en nuttige stoffen die plantengroei bevorderen. Dat is de functie in EM als natuurlijke bemesting.

Door onderzoek is al heel lang bekend dat gist vlooien niet op afstand houdt. Sterker nog, gist bevordert de ontwikkeling van het larvale stadium van vlooien!

Hoe goed werken melkzuurbacteriën tegen vlooien en teken?

Melkzuurbacteriën maken melkzuur van suiker. Eten zoals yoghurt en augurken worden gemaakt met behulp van deze bacteriën.  Ze zijn ook nog in staat om een grote hoeveelheid stofjes te maken die anti-bacterieel werken. Deze stofjes werken tegen plantenziekten, wat nuttig kan zijn in een natuurlijke-bemesting.

Ook na uitvoerig onderzoek was er geen link te vinden tussen melkzuurbacteriën en een mogelijke werking tegen vlooien of teken. Er bestaan – zover bij mij bekend in ieder geval – geen wetenschappelijke onderzoeken die wijzen in de richting van een mogelijke werking van melkzuurbacteriën of de stofjes die ze maken tegen vlooien of teken.

Hoe goed werken fototrofe bacteriën tegen vlooien en teken?

Dit is een lastige groep, want er bestaan er heel veel. Er wordt momenteel onderzoek gedaan of de toediening van deze groep bacteriën planten kan helpen tegen insectenvraat. Specifieke bacteriën zouden planten mogelijk indirect kunnen helpen, doordat het de grond verbetert. Een gezondere plant zou insecten beter kunnen afweren. De resultaten van deze onderzoeken zijn ook weer sterk wisselend. In geen enkel onderzoek wordt echter gesproken over de mogelijke werking van deze bacteriën tegen vlooien of teken.

Hoe goed werkt lage infraroodstraling tegen vlooien?

Hoe zit het dan met de claim dat een hele lage of juist langgolvende infraroodstraling vlooien of  teken op afstand houdt? Het is allereerst goed om te weten dat alles met een temperatuur hoger dan -273 graden Celsius, infrarood uitstraalt: het bureau waaraan ik werk, de laptop waarmee dit artikel wordt geschreven, de kat die naast mij ligt en ikzelf. Infraroodstraling is een ander woord voor warmtestraling. Hier is dus op zich niets bijzonders aan.

Het is daarnaast onduidelijk wat nu precies moet zorgen voor de bijzondere vorm van infraroodstraling: de kralen zelf, of iets in de EM die in de kralen zou moeten zitten. Waarop deze claim is gebaseerd is dan ook lastig- of eigenlijk gewoon niet – te achterhalen. De enige bekende link tussen vlooien en infraroodstraling is het idee dat vlooien op licht en infrarood afkomen. Het lijkt toch onwaarschijnlijk dat het idee hier zijn oorsprong heeft, want een anti-vlooien halsband die vlooien aantrekt – lijkt niet zulke goede reclame.

Ook uit de productomschrijvingen van de verkopers van de keramische kralen halsbanden worden we niet veel wijzer over de vermeende werking van de lage infraroodstraling. Zo valt te lezen op een verkoopsite van EM kralen dat:

“langgolvende infrarood straling zou zorgen voor een betere warmteopname door de spieren”.

De verkopers zelf lijken het onderling niet eens te zijn of er nu sprake is van langgolvende of juist laag golvende infrastraling en wat dit nu precies doet.

Deze uitleg van een andere verkoper maakt de werking van infrarood in EM keramiek ook niet duidelijker:

“een trilling die afgegeven zou worden door een gezonde symbiose, welke dan weer energetisch positief op de gehele omgeving uitstraalt (…)”.

Bij deze uitspraak moet even kleine kanttekening worden gemaakt. ‘Symbiose’ is een term uit de biologie en betekent dat twee organismen samenleven en hier ook voordeel van hebben. Maar ook als je dat weet, is deze uitleg onbegrijpelijk. Dezelfde website geeft verder aan dat

“het positief trillen van de micro-organismen ook tijdens het bakken van de kralen behouden wordt”.

Een tweede kanttekening is op zijn plek: bij temperaturen hoger dan 75 °C gaan bacteriën dood. Als ze al positief trilde bij leven, dan is het toch snel gedaan met het blije schudden als de bacteriën dood zijn. Het is onduidelijk welke boodschap de verkoper probeert over te brengen, maar dat is hem niet bijzonder goed gelukt. Je kunt je dan ook afvragen of de keramische kralen überhaupt EM bevatten. En als ze dat al zouden bevatten wat er van overblijft aangezien EM bestaat uit een mengsel van bacteriën en deze dood gaan tijdens het bakproces. De verkopers geven zelf aan dat EM wordt ingebakken in de kralen.

Andere sites beweren dat de banden werken via (bio)resonantie en eerst 2 tot 3 weken gedragen moeten worden voordat ze werken

Maar hoe dit dan precies werkt en wat dit precies betekent, wordt niet uitgelegd. Resonantie is het natuurkundige verschijnsel waarbij een voorwerp gaat meetrillen met een van buitenaf opgelegde trilling. Maar wie of wat er nu precies moet gaan meetrillen, is onbekend. En hoe dit vervolgens vlooien of teken moet bestrijden wordt ook niet uitgelegd. Ook dit is weer een bewering die vaag is gehouden in de hoop dat het interessant genoeg klinkt waardoor jij als consument gaat geloven dat het werkt.

Alles op een rijtje: hoe goed werken keramische EM-X kralen?

 • De werkzame stoffen in EM (gist, melkzuurbacteriën en fototrofe bacteriën) werken niet tegen vlooien of teken. Sterker nog, gist bevordert de groei van vlooienlarven!
 • EM is specifiek bedoelt voor het bevorderen van nuttige bacteriën in landbouwgrond waardoor planten mogelijk beter bestand zijn tegen insectenvraat. Hoe effectief EM nu werkelijk is, wordt nog onderzocht maar de resultaten zijn veelbelovend. Als alternatief voor kunstmest welteverstaan.
 • Wanneer EM (in vloeibare vorm) in stallen wordt gespoten, zou een betere balans tussen goede-slechte bacteriën mogelijk zorgen voor een betere hygiene wat de gezondheid van staldieren kan verbeteren. Een andere link tussen EM en (huis)dieren wordt nergens vermeld!
 • Wanneer EM (in vloeibare vorm) ingenomen wordt door (stal)dieren zou dit mogelijk zorgen voor een betere darmflora.
 • Geen van de onderzoeksdieren die betrokken waren in de onderzoeken naar EM droegen een ketting of halsband of droegen kralen of andere objecten van keramiek. De onderzoeksdieren kregen een oplossing met EM vermengt door voer of drinkwater.
 • dr. Higa gebruikt geen keramische kralen als drager van EM, maar een vloeistof.
 • Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden van EM in de landbouw en de veehouderij, maar er is (zover bekend) geen enkele link met vlooien of teken.
 • De keramische kralen zelf zijn niet ontworpen door dr. Higa. Ze worden wel op grote schaal gebruikt in de aquariumwereld als filtermateriaal. dr. Higa is ook niet de bedenker van de vermeende natuurlijke anti-vlooien kraal
 • De EM-bacteriën zouden worden “ingebakken” in de kralen. Bij temperaturen hoger dan 75 °C gaan bacteriën echter dood. Als de kralen al een werkzaam bacterieel mengsel zouden bevatten, zou bakken deze direct onwerkzaam maken.
 • De beschikbare informatie rondom de werking van keramische kralen en EM-X is zeer vaag en dubieus. De ontwikkelaar van EM zelf ondersteunt de eigenschappen die aan de EM-kralenkettingen door verkopers wordt toegewezen niet.
 • Daarnaast lijkt het alsof verkopers bewust ingewikkelde (biologische) of vage termen gebruiken die niet te begrijpen zijn. Hierdoor klinkt de verkoopinformatie interessant en technisch, waardoor een niet voor leken te begrijpen werking aannemelijk wordt gemaakt. In werkelijkheid staat er klinkklare onzin waardoor de verkoopinformatie misleidend is.
 • Waar komt de X in EM-X vandaan??

Radar heeft dit onderwerp opgepikt en de proef op de som genomen. Dr. Lumeij testte met levende teken hoe zij reageren in de buurt van EM-X kralen. Blijven de teken inderdaad op afstand?

https://www.facebook.com/reel/607476118220500

Positieve ervaringen met de keramische EM-X kralen tekenbanden

Als de natuurlijke tekenbanden niet werken, hoe kan het dan dat er toch positieve ervaringen mee zijn? Veel reviews die te vinden zijn, gaan vooral over het leuke uiterlijk van de bandjes. Reviews over de werking tegen vlooien zijn er amper. Uit de reviews blijkt ook dat mensen alsnog heel positief blijven over deze banden, zelfs als ze (enkele) teken vinden op hun hond na een wandeling. En dat positieve gevoel zit hem dus niet in de effectieve werking van de band. Het positieve gevoel komt van het (onterechte) idee dat zij iets gebruiken dat geheel veilig en natuurlijk is. En de positieve verwachtingen die men zelf aan de band koppelt (=placebo effect). Wat ook steeds wordt genoemd in reviews is de twijfel dat het wellicht ook veel meer teken hadden kunnen zijn zonder band. Dat valt niet te controleren.

Het verdrietige is ook dat uit veel reviews blijkt dat deze banden veel worden gebruikt ter bescherming van zieke dieren of die last hebben van allergieën. Om het dier zijn gezondheid niet extra te belasten wordt er gezocht naar een “veilig natuurlijk alternatief”. Er kan op deze manier misbruik gemaakt worden van de grote bezorgdheid van deze eigenaren. Wat men zich niet realiseert is dat teken en vlooien de gezondheid veel meer belasten.

Dat je de ene keer twee teken vindt en de andere keer twintig, heeft niets te maken met de werking van de tekenband. Dat heeft een logische biologische verklaring. Teken zijn er het hele jaar door, maar zodra de temperatuur boven de 7 graden komt, worden ze actief. Teken overwinteren in bomen, struiken en gras en verblijven daar tot het weer lente is en de temperatuur weer toeneemt. In mei, juni en juli zijn de teken het actiefst.

Hoe groot de kans is dat je hond een teek krijgt, verschilt dus per maand. Hoe vochtiger het is, hoe fijner teken dat ook vinden en hoe meer er zijn. Ook de weersomstandigheden maken dus uit of je meer of minder teken tegenkomt. Teken bivakkeren graag in hoge grassen of onder dode bladeren. Heeft de gemeente het gras gemaaid en de blaadjes weggeblazen, dan trekken de teken weg. Het is dus normaal en goed te verklaren dat je soms maar twee teken tegenkomt en op andere momenten wel twintig of juist helemaal geen. Dat heeft niets te maken met het dragen van de tekenband en alles met de natuur.

Conclusie: Keramische EM-X kralen werken niet

De keramische EM-X kralen halsbanden zijn daarom een kat in de zak. Allereerst is het twijfelachtig of de keramische pijpjes überhaupt een EM mengsel bevatten. Aangezien het echte, bestaande EM mengsel hier helemaal niet voor is bedoeld en opgelost moet worden in vloeistof. Micro-organismen kun je ook niet met het blote oog zien dus het is niet te controleren of een kraal dit wel of niet bevat – is dat niet handig? Maar zelfs als het mengsel is aangebracht, dan is er geen wetenschappelijk bewijs dat het tegen vlooien of teken werkt.

In het slechtste geval bevordert het mengsel juist de ontwikkeling van vlooien door de aanwezigheid van gist. Er is ook geen (biologisch) mechanisme te bedenken waarom de EM-kralen überhaupt zouden kunnen werken tegen teken en vlooien. Dat wordt bevestigd door de vage omschrijvingen van de kralenverkopers zelf, die het er zelf ook niet over eens zijn hoe de kralen nu werken.

Deze teken-banden kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid, als een dier hierdoor geen werkzame middelen tegen teken en vlooien krijgt. Het dier loopt hierdoor goede zorg mis. Ben je bezorgd over de gezondheid van je dier, bespreek deze zorgen dan met je dierenarts. Die kan meedenken over het meest geschikte, veilige en werkzame middel tegen vlooien en teken.

Door de claim dat de halsbanden eeuwig bruikbaar en werkzaam zijn, vormen ze in verloop van tijd een haard voor vuil en schadelijke bacteriën, waardoor ze juist een besmettingsbron kunnen vormen. De “kralen” kunnen ook stukgaan tijdens wild spel of door te rollen over de grond. Kapotte kralen kunnen scherp zijn. Het is altijd goed om voor jezelf een afweging te maken tussen de voordelen en nadelen van een product, maar onthoud ook dat ‘natuurlijk’ niet automatisch beter of veiliger is.

Misleidende verkoopinformatie is in Nederland verboden. Een verkoper mag niet beweren dat een product je van een probleem helpt, terwijl dit niet zo is. Het is ook verboden voor een verkoper om zo onduidelijk te zijn met verkoopinformatie, dat de consument daarom juist iets koopt. Kocht je door misleiding iets dat je eigenlijk niet wilt hebben? Dan kun je wettelijk gezien de koop ongedaan maken. De verkoper moet je dan alles terugbetalen, ook de verzendkosten.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Hi,
  Met heel veel aandacht heb ik je artikel over E-M-X kralen gelezen.
  Het beaamde mijn vermoedens. Ik heb zelf 6 binnenkatten, dus daarvoor is het al zeker niet van toepassing. Maar ik heb een winkel met luxeartikelen voor katten en honden. En volgende maand start ik met mijn trimsalon voor katten en honden.
  Commercieel gezien zijn die mooie kralen kettingen een goede zaak. En ik zie er veel honden mee lopen en er is ook veel vraag naar.
  Maar voor ik iets aankoop wil,ik wel zeker weten of zoiets werkt.
  Kwaliteit en veiligheid Voor de dieren komt voor mij op de eerste plaats.
  Daarom ben ik blij dat ik jouw goed onderbouwd artikel gevonden heb!
  Vindt je het goed dat Ik een samenvatting gebruik in een blog en jou vermeld als bron?
  Ik vind het belangrijk om mensen hierover in te lichten.
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Met vriendelijke groeten,
  Natacha

 • Simone Vos

  18/08/2020

  Hallo, Agriton hier; de importeur en van de EM Keramiek.

  Er gaan diverse verhalen rond over ons keramiek. En de meesten slaan de plank net eventjes goed mis…
  EM is een mengsel van een brede waaier aan micro-organismen. Prof dr Higa heeft vele jaren onderzoek gedaan om een mengsel te vormen dat stabiel is en met elkaar samen werkt. Dit heeft hij de Effectieve Micro-organismen genoemd. EM is een vloeistof die op vele manieren kan worden ingezet. Voor een goede werking voor (stromend) water heeft Higa Het EM Keramiek ontwikkeld. Klei is gefermenteerd met EM en wordt op hoge temperatuur gebakken. De micro-organismen leven niet meer en dat is ook niet hetgeen wat in het keramiek doorwerkt!
  Het is ontwikkeld om water te vitaliseren, de moleculen in ordening brengen.

  Er is geen onderzoek over de werking van het EM keramiek op teken. Ik weet niet hoe het idee is ontstaan om het EM keramiek in halsbanden te vlechten. Blijkbaar zijn er veel goede ervaringen in de praktijk en worden die gedeeld. Als we nadenken over de werking dan komen wij uit bij de mogelijkheid van het ontstaan van een magnetisch veld dat door het EM keramiek wordt gecreëerd. Prof Higa noemt dit ook wel Hado. Lees meer over resonantie (trilling) van EM Keramiek op onze website
  Groet Simone Vos, namens Agriton

 • Ellen Wijnland

  29/08/2020

  Dag mevrouw van Lent,
  Met interesse heb ik uw artikel gelezen. Ik woon in het buitengebied op een groot terrein. Ik heb twee honden die daar vaak rondstruinen. Eén van mijn honden reageert slecht op chemische anti vlooienmiddelen. Ik haalde tot voor kort elke avond 5/6 teken van haar af.
  Wat sceptisch heb ik een anti-tekenband met EMX kalen voor de honden aangeschaft. Tot mijn grote verbazing waren de teken na een week verdwenen. Zo eens in de paar weken vind ik wel eens een teken die zich meestal niet vasthecht.
  Uw artikel klinkt heel logisch en goed onderbouwd maar bij mijn honden en bij die van behoorlijk wat kennissen en de katten van mijn zoon werken de bandjes prima.
  Hoe het precies werkt en waarom is me die helemaal duidelijk maar het werkt. Wij zijn er dus heel blij mee.

  Vriendelijke groet,
  Ellen Wijnland

  • Wilma Klinkhamer

   26/01/2021

   Ook ik heb diversen positieve reacties ontvangen van mensen, waarvan de hond een anti tekenband met EM Kralen om hebben. Zelfs een hond die altijd heel druk en zenuwachtig was en nu een stuk rustiger. Het zal niet bij elke hond helpen, dat ligt aan meerdere factoren, zo kan het zijn dat de hond antibiotica heeft, waardoor de werking minder is. De hond een verminderde weerstand heeft. De kralen raken de vacht niet van de hond, de kralen in de band zijn te weinig of teveel. Bij een teveel wordt er opgemerkt dat de hond suffig kan worden. Ook het onderhoud van de kralen speelt een grote rol, ook dat moet je goed doen, is heel belangrijk. Je kan niet garanderen dat dit product voor 100 procent zal werken, maar dat kun je ook niet met die chemische producten. Bij de ene hond zal het goed aanslaan en bij de andere hond niet. Ik kies toch liever voor niet chemisch…ik hou mij aan de reacties van de mensen met honden die dit ervaren, en ik hoop nog vele positieve reacties te mogen ontvangen.Mijn honden zelf hadden ook deze band en ik heb nooit een teek gevonden. Krijg ik alleen maar negatieve, dan zal ik de zeker eerste zijn die dan zal stoppen met deze banden maken. Niet alleen is de band natuurlijk, het is ook nog eens decoratief. We gaan het verder zien, in ieder geval bedankt voor dit artikel, was zeker interessant om te lezen, ik sta altijd open voor reacties van een andere kant…ik neem dit mee sowieso en hou het in de gaten, wat in de toekomst de Anti-teken banden zullen doen.

 • Nico Kamphuis

  07/04/2021

  Beste dierenliefhebbers.

  Ik gebruik diatomeeen aarde en natriumbicarbonaat op slaapplekken van mijn hond. Dunnetjes met een theezeefje niet meer dan een halve theelepel.
  Soms strooi ik ook wat over de hond zelf en borstel hem dan even zodat het goed door de vacht komt.
  Nooit geen vlooien en af en toe een teek, Drenthe daar wil het dan ook wel met teken.
  Ja ik heb ook zo’n keramische als het niet werkt dan is het nog altijd decoratief en onschuldig als zoiets ook in een filter van een aquarium wordt toegepast.
  Gr. Spaanse trabajo Mastin lover.

 • Milene Reys MSc

  13/05/2021

  Er bestaat inmiddels veel resistentie tegen chemische middelen tegen ectoparasieten.
  En om nu te zeggen dat ze veilig zijn. …?
  Bravecto is berucht vanwege de bijwerkingen.
  Ivermectine (tegen endoparasieten ) is dodelijk voor bepaalde hondenrassen.

 • tinne

  17/07/2021

  Helaas is wetenschappelijk onderzoek vaak niet objectief. Men wil iets wel of juist niet bewijzen en men bekijkt het van een invalshoek die dit ondersteunt. Onderzoek kost geld, dus daar staat tegenover dat het op moet brengen. Wat de objectiviteit niet ten goed komt. Een tekenbandje kost slechts enkele euro’s en een kwartiertje werk. Neem gewoon de proef op de som! Werkt het niet zijn er nog de ‘reeds bewezen’ producten die zeker effectief werken. Helaas wordt er bij deze producten weinig rekening gehouden met de gevolgen op lange termijn en de negatieve bijkomstigheden. (resistentie, immuunsysteem, ecosysteem….). Dus onderzoek blijft nodig! 😉

   • Rik van Dienst

    04/09/2023

    Betreft invalshoek wetenschappelijk onderzoek:
    weliswaar op een geheel ander vlak maar desalniettemin een zogenaamd wetenschappelijk onderzoek. In ’60 is er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de al dan niet werking van antidepressiva bij mensen. De uitkomst over de werkzaamheid was twijfelachtig maar toch is er gekozen door de wetenschap om deze middelen als geschikt te vinden om depressies “te behandelen”
    Ondertussen weten we allemaal dat alleen de farmaceutische bedrijven zich daardoor hebben kunnen ontwikkelen als een machtzuil. Ook hier geldt: voor sommigen werkt het voor anderen niet. 50% kans: dus geen 100%, 90 of zelfs 80%. Wel veel bijwerkingen gegarandeerd.
    Dus: wetenschappelijk onderzoek is niet heiligmakend en alles wetend. Bovendien is het niet omdat er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is, dat het niet werkt. Lijk mij best een uitdagende opdracht voor de academici om de werking van de kralen grondig te onderzoeken.

     • Rik van Dienst

      06/09/2023

      En met weinig reden is het issue geld en macht (farmaceutici) voorbijgekomen. bovendien met een bevooroordeelde mening blijft de prikkel tot onderzoek inderdaad uit. Economie heeft al lang niet meer met “orde van huishouden”te maken. Het sociale aspect (wat men in NL claimt te geloven) is al lang geen sociaal begrip meer maar gaat eerder van dualiteit, macht en geld uit. Het stemt mij bedroefd dat iemand, bezig met gezondheid, en goed doen voor zijn huisgenoot (kat,hond…), zich zo blind staart op wat wetenschap beweert als bewezen, dus toepasbaar ergo goed beschouwt. Een gezonde nieuwsgierigheid naar nieuwe middelen zonder chemische ingrediënten lijkt mij voor zowel eigenaar als metgezel meer mens- en diervriendelijk.

 • Chérie Loykens

  17/04/2022

  Hartelijk dank voor jouw perfecte omschrijving, met name de bronnen die jij gebruikt. Wij hebben Podenco’s en geven gewoon, dure want via DA, vlooien- en tekenpillen. Werkt perfect. Maar de hele hausse heeft waarschijnlijk ook te maken met het volgende. Wij willen het beste voor onze dieren, dat moet het liefst zweverig zijn, macrobiotisch. Nou, een van mijn Honden is in 2093 overleden aan de tekenziekte, dus pillen!

 • Leon Severs

  12/06/2022

  Dag Denise van Lent. Je schrijft zelf een heel kritisch artikel. Maar als iemand daar kritisch tegenover staat en erop reageert (zonder jou persoonlijk aan te vallen) haal je snel de reactie(s) weg. Vind je dat zelf niet een beetje vreemd? Zelf wel kritisch zijn maar dat van een ander niet tolereren?
  En alle reacties hier die ook maar een beetje tegen jouw ‘onderzoek’ in gaan, dien je direct van ‘wetenschappelijk’ repliek.
  Ik heb de halsband nu 3 weken in gebruik. Hij werkt prima. Wat stoort is jouw ‘kritiekloze’ propageren van gif. Gebruik maar rustig hoor. Allemaal ‘onderzocht hoor en bewezen effectief’. Ik denk dat je daar eens wat nader onderzoek naar zou moeten doen. Als ‘wetenschapper’ zou jij moeten weten dat er heel wat nare chemische medicatie is (allemaal getest, onderzocht en effectief bewezen….ja, ja…). In plaats van te roeptoeteren, dat alles (alternatief) dat niet bewezen is, dus niet werkt.
  Homeopathie bij mijn hond heeft eindelijk wél soelaas geboden, na eerst een hoop geklungel met ‘bewezen effectieve geteste onderzochte’ officiële chemische medicatie (die gewoon niet effectief bleek te zijn). Snap je mijn kritiek op jouw kritische artikel? Als je daar niet tegen kunt, moet je mensen niet de mogelijkheid geven om te kunnen reageren. Tenzij je alleen maar lieve berichtjes tolereert. Dat zou kunnen….

 • Francisca

  04/09/2022

  Ook ik heb uiteindelijk de ketting cadeau gekregen omdat mijn oudere hond last had van ontstoken darmen en afviel, de ketting heeft hij nu ongeveer 2 maanden om en er is geen ontsteking meer te bekennen( te herkennen in de ontlasting) hij is zelfs weer goed bijgekomen in gewicht en ook de pijnlijke gewrichten zijn verdwenen( voorheen moeilijk gelopen) hij loopt weer snel door bij het wandelen! Vraag mij niet hoe het werkt, maar mijn hond heeft er baat bij!

 • Janneke

  06/05/2023

  Geen wetenschappelijk bewijs wil niet zeggen dat het niet werkt. Vaak gaat het bij dat soort ‘bewijzen’ dan ook nog om bevestiging van wat we al eeuwenlang wisten. Zo is zo ergens rond de eeuwwisseling aangetoond dat uitkijken op groen bevorderlijk is voor je gezondheid. Wist men al eeuwenlang. De wetenschap heeft ook geen belang bij onderzoeken naar natuurlijke middelen. Aantonen is ook makkelijker bij het verminderen van bepaalde symptomen.

  • Henri Wintermans

   24/06/2023

   Het woord “Natuurlijk” is betekenisloos. Strychnine is ook natuurlijk. Het woord “Natuurlijk” wordt bij veel producten gebruikt omdat naïeve mensen het associëren met “Veilig”. Dat is niet zo. Het is slechts een marketingkreet.

   Dan hebben we nog te maken met de wet. Zodra je een product aanbiedt met als claim dat het therapeutische eigenschappen bezit (het voorkomt iets, het geneest iets), dan is het voor de wet een diergeneesmiddel. Voor een EM bandje gelden dan dezelfde regels als voor een Seresto vlooienband: het product dient getest te zijn op 1) werking (duh!) en 2) veiligheid voor mens, dier en omgeving. Het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) beoordeelt dit. Pas als het CBG tevreden is krijgt men een goedkeuringsnummer en mag het verkocht worden.

   Geen enkele verkoper van EM kralenbandjes beschikt over een goedkeuringsnummer en is derhalve strafbaar. Bestuurlijke boetes beginnen bij €500 en kunnen oplopen tot 10% van de jaaromzet.

   Wat mij verbaast is dat nog nooit iemand EM producten ter beoordeling aan het CBG heeft aangeboden. Als het echt zou werken, dan loop je financieel helemaal binnen, want alle lijders aan chemofobie zouden in de rij staan. Maar ja, punt 1) hè…. het moet wel werken. Waarschijnlijk neemt men daarom de moeite niet eens.

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming