Image Alt

Katten Blog

 / Normaal kattengedrag  / Dit maakt een kat aanhankelijk of een schootkat
aanhankelijke kat met jongen

Dit maakt een kat aanhankelijk of een schootkat

Een aanhankelijke kat of een schootkat vinden de meeste mensen toch het leukst. Sommige kattenbaasjes zijn zelfs teleurgesteld als hun kat niet zo knuffelig blijkt te zijn en eigenlijk nooit op schoot komt.

Sommige kunnen ook wat afstandelijk en stoïcijns zijn, maar er zijn ook echte kroelkonten. Als je deze eigenschap belangrijk vindt in een kat, is het handig om te weten wat een kat minder of meer aanhankelijk maakt. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals hun ras, hoe ze zijn grootgebracht en de unieke persoonlijkheid van elke kat. 

[lwptoc title=”Inhoud van de blog”]

Hoe laten katten in de natuur hun affectie zien aan andere katten?

Katten zijn flexibel-sociale dieren, wat betekent dat ze in hun eentje kunnen overleven maar dat ze bij voorkeur samen leven. Omdat katten het liefst samenleven, hebben ze het vermogen om ‘lief en aardig’ tegen elkaar te doen. Deze sociale vaardigheden maken sociaal contact prettig en het versterkt de band die de katten hebben.

Katten kennen bijvoorbeeld verschillende soorten gedrag waardoor ze naar elkaar gaan ruiken. Door deze groepsgeur zijn ze herkenbaar voor elkaar:

  • Elkaars oren wassen
  • Lijven tegen elkaar wrijven
  • Kopjes geven

Daarnaast kennen katten nog andere soorten gedrag om de sociale band te onderhouden, zoals:

  • Staarten verstrengelen
  • De neusjes tegen elkaar duwen ter begroeting
  • Tegen elkaar aan slapen
  • Elkaars gezelschap opzoeken
aanhankelijke schootkatten knuffelen samen
Waarom wil een kat überhaupt aangeraakt worden en op schoot zitten?

Wanneer een kat wordt geknuffeld, komen er een aantal geluksstofjes vrij. Bijvoorbeeld het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Oxytocine geeft de kat niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar het zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen.

Het verlaagt de bloeddruk, stimuleert de vertering en verlicht pijn. Ook de geluksstofjes dopamine en endorfine worden aangemaakt.

Dat is de reden waarom een kat zich gelukkiger voelt, beter kan omgaan met stressvolle situaties en pijn beter verdraagt wanneer hij geknuffeld wordt.

Máár, het maakt wel uit wie de kat aanraakt. Als de kat zich niet helemaal op zijn gemak voelt rond mensen, zal hij ook niet graag geknuffeld worden door hen. Aanrakingen door mensen zijn enkel fijn als de kat mensen als iets veiligs en normaals beschouwt.

Hoe comfortabel en vertrouwd een kat zich voelt rond mensen, hangt af van zijn socialisatie. Hoe beter een kat gesocialiseerd is op mensen, des te kalmer en veiliger hij zich kan voelen in de buurt van mensen. En het is belangrijk dat de kat als kitten altijd liefdevol en zachtjes is opgetild en aangeraakt. Zodat de kitten positieve ervaringen heeft gehad met aanrakingen. Het socialiseren van een kitten is de beste manier om een ​​aanhankelijke kat op te voeden. 

Voor sociale katten geldt, dat ze hetzelfde vriendelijke gedrag naar mensen zullen vertonen als dat ze naar bevriende katten doen. Katten kunnen hun baasjes wassen, hun neus in het gezicht duwen, kopjes geven of hun lichaam tegen je aanwrijven. Ook kunnen ze gewoonweg het gezelschap van hun baasjes opzoeken, omdat ze het fijn vinden om bij ze in de buurt te zijn.

Boerderijkittens en kittens die (deels) op straat opgegroeid zijn, missen een stukje socialisatie. Dat is de reden dat deze katten vaak ook wat afstandelijker zijn.

aanhankelijke kat knuffelt met meisje

Hoe aanhankelijk is normaal voor een kat?

Het hangt af van het ras en de socialisatie hoe aanhankelijk een kat is. Een zeer mensgericht kattenras of een goed gesocialiseerde huiskat kan best wat knuffelmomenten hebben op een dag. Als je kat je ongeveer 3 tot 5 keer per dag opzoekt voor een kroel dan is dat normaal. Hoewel de meeste volwassen katten toch het liefst naast je liggen en niet zozeer op je, zijn er wel degelijk katten die op schoot komen.

Wat niet normaal is, is dat een kat op je schoot kruipt op elk moment dat de gelegenheid zich voordoet. Wanneer je kat constant bij je wil zitten en continue wil knuffelen dan wordt het dwangmatig. Met de kanttekening natuurlijk dat als jij altijd heel druk bent en je maar een keer per dag gaat zitten, je kat dan natuurlijk best op schoot mag komen.

Overmatige (dwangmatige) aanhankelijkheid is niet normaal

Aanhankelijk betekent niet altijd aanhankelijk. Dat wil zeggen, soms is aanhankelijkheid en de hele dag op schoot liggen geen teken van liefde. Soms probeert de kat zich beter te voelen, te ontspannen of zichzelf gerust te stellen door te knuffelen. Dit gedrag is te vergelijken met een hangerig, ziek kind dat niets anders wil dan de hele dag bij mama op schoot. Nu kan een overmatig aanhankelijke kat ook ziek zijn maar dat hoeft niet. Katten kunnen ook overmatig aanhankelijk zijn omdat zij niet lekker in hun vel zitten. Zoals eerder gezegd, kunnen ze ook beter omgaan met spanning en stress door te knuffelen.

Spanning is een reden waarom katten (overmatig) aanhankelijk zijn

Spanning, bijvoorbeeld veroorzaakt door verveling of angst geeft een vervelend en opgejaagd gevoel. Spanning is een veelvoorkomende reden waarom katten overmatig aanhankelijk kunnen zijn. We zien dit veelvuldig bij katten die vroeggescheiden zijn. Katten die vóór 12-13 weken het nest verlaten hebben, zijn stressgevoeliger. Ze ervaren sneller een hoge mate van stress of dit houdt langer dan normaal aan. Deze katten raken dus snel uit balans bij veranderingen en voelen zich sneller gespannen.

Het is goed om je te realiseren dat knuffelen een symptoom van een gedragsprobleem kan zijn. Het knuffelen is geen effectieve oplossing voor je kat; het is als een pleister op een open wonde. De kat voelt zich er heel even wat beter door, maar het lost de oorzaak van de spanning natuurlijk niet op. Als je vermoed dat je kat toch wat last heeft van spanning, is het raadzaam om te onderzoeken (eventueel samen met de kattengedragstherapeut) waardoor dit komt.

Is je kat ineens aanhankelijk terwijl hij dat normaal niet is, dan is hij misschien ziek

Als je kat ineens aanhankelijk is terwijl hij dat normaal niet is, is er iets veranderd waar de kat op reageert. Een verandering in de hormoonhuishouding kan hier bijvoorbeeld voor zorgen. Zwangere en krolse katten kunnen daarom ook erg aanhankelijk zijn. Maar ongemak en pijn zijn ook een voorbeeld van zo’n verandering die katten erg aanhankelijk kunnen maken. Het is belangrijk om je te realiseren dat plotselinge overmatige aanhankelijkheid een symptoom van ziekte kan zijn.

Kittens zijn altijd aanhankelijker dan volwassen katten

Voor de meesten van ons zijn kittens onweerstaanbaar. Het is toch vertederend om zo’n hummeltje al knuffelend in slaap te zien vallen op je schoot? Over het algemeen zijn kittens erg aanhankelijk tijdens de eerste maanden. Zo’n klein, kwetsbaar kitten is afhankelijk van zijn baasje voor geborgenheid, warmte en veiligheid. Hij heeft immers zijn moederpoes niet meer die hem dat eerder gaf.

Naarmate ze ouder worden worden ze ook wat minder aanhankelijk. Dat komt omdat dat ooit zo kwetsbare hummeltje langzaam sterker, zekerder en onafhankelijker wordt.

Tijdens de overgang naar volwassen kat, besteden ze ook meer tijd aan spelen en nieuwe dingen ontdekken in plaats van slapen op je schoot. Dat is normaal; een vol gelukkig kattenleven bestaat immers uit veel meer dan enkel knuffelen en slapen. 

Bepaalde kattenrassen zijn meer aanhankelijk dan andere

Sommige mensgerichte rassen zijn van nature knuffelig zoals de Ragdoll, Heilige Birmaan en de Pers. Deze katten worden graag aangehaald. Dit betekent echter niet perse dat ze hele dagen op schoot zitten. Sommige katten liggen toch liever tegen je aan op de bank dan ze bovenop je liggen. Dat een kattenras mensgericht is, betekent in ieder geval wel dat ze graag bij je in de buurt zijn. En het fijn vinden om interactie met je te hebben. Dat is uiteindelijk ook een teken dat ze hun baasje graag mogen.

Conclusie

Met dit alles in gedachten, zou je dus eerst onderzoek moeten doen als je op zoek bent naar een aanhankelijke schootkat als huisgenoot. Houd rekening met het ras van de kat en het karakter van zijn ouders, en onthoud dat het van groot belang is dat het kitten goed gesocialiseerd is. Is het 12-13 weken opgegroeid in de huiskamer met mensen, dan zit dit wel snor. 

Hoe aanhankelijk is jouw kat, is het een typische schootkat of ligt hij misschien toch liever naast je op de bank?
Icoon voor Geverifieerd door de community

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming