Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Slapen en rusten  / De beste kattenmand (volgens je kat)
beste kattenmand

De beste kattenmand (volgens je kat)

De beste kattenmand ligt comfortabel en zacht en geeft je kat een veilig en geborgen gevoel. Dat laatste is erg belangrijk voor katten omdat ze heel kwetsbaar zijn wanneer ze slapen. Een kat kan namelijk niet reageren op gevaar wanneer hij slaapt. In de natuur verstoppen en rusten katten onder omgevallen bomen, in dassenburchten en holle bomen, in andere natuurlijke holtes of onder houtstapels.

Denk eens aan de laatste keer dat je een kat buiten zag slapen. Lag deze te slapen in een drukke en grote open ruimte, zoals een voetbalplein of midden op straat? Of lag de kat juist op een plek waar hij wat moeilijker te zien was? En misschien ook wel op een wat hogere plek, van de grond af? De reden dat je een kat niet snel zal zien slapen in zo’n grote open ruimte is dat zij zich daar kwetsbaar en onveilig voelt.

Is een kattenmand nodig?

Ja, katten hebben een eigen kattenmand nodig, net zoals jij het fijn vindt om een eigen bed te hebben. Ook katten hebben hun eigen slaapplekjes nodig waar zij zich veilig en geborgen kunnen voelen. Een goede kattenmand bezit alle eigenschappen die nodig zijn voor een goede nachtrust van je kat. Dat betekent dat deze groot genoeg is voor je kat om op zijn zij te slapen. Dat de mand comfortabel en zacht ligt. En dat je kat beschut is. Dit betekent dat hij minder of niet zichtbaar is voor de buitenwereld, wat een veilig gevoel geeft. De beste plek voor een kattenmand is van de grond af, het liefste op een (zeer) hoge plek.

Om ervoor te zorgen dat je kat de doos niet leuker vindt dan de kattenmand die je voor hem kocht, hebben we de beste voor je op een rijtje gezet. Deze mandjes voldoen aan de wensen en behoeftes voor je kat.

We zijn er vrij zeker van dat je kat zijn toekomstige lievelingsmandje hierbij zit

Hoe groot moet een kattenmand zijn?

Een kattenmand is groot genoeg als je kat er op zijn zij in kan liggen. Voor de meeste katten betekent dit dat een kattenmand van ongeveer 50 cm groot genoeg is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat katten alleen diep slapen wanneer zij op hun zij slapen. Grote katten die meer dan 6 kg wegen zoals de Maine Coon hebben een mand nodig die groter is dan 50 cm. Dit betekent ook dat de meeste kattenmanden te klein zijn, omdat de standaardmaat rond de 40-45 cm is. Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat kattenmand koopt voor je kat, kun je hem het beste opmeten (van kop tot kont) als hij op zijn zij ligt.

Welke mand voor je kat?

Het is belangrijk om een kattenmand te kiezen die groot genoeg (50 cm) is, comfortabel ligt, de juiste vorm heeft en voldoende beschutting geeft.

Een kattenmand met het juiste ligcomfort

Een kattenmand moet zacht en comfortabel liggen. Dat betekent nu ook weer niet dat je kat een luxe matras met pocketvering nodig heeft. Maar een houten plank overtrokken met dunne stof ligt hard en vormt niet mee met het lijf. Zo’n plank is prima wanneer je kat hem zittend gebruikt als uitkijkplekje voor bij het raam. Maar dit is onvoldoende comfortabel om ook als fijne slaapplek te kunnen gebruiken.

Het comfort van de kattenmand wordt bepaald door deze eigenschappen:

  • Hoe goed de mand zich naar het lijf van de kat vormt
  • Het materiaal van het ligvlak (katoen, vilt, schuimrubber, stof, rotan, kunststof, hout)
  • Het materiaal van de bekleding (pluche, katoen, fluweel, vilt, wol of imitatiebont)
De juiste vorm voor een kattenmand

Aangezien de kat in bepaalde slaaphoudingen ligt, passen hier bepaalde vormen beter of minder goed bij. Als een  kat slaapt, is zijn lijf gebogen wat zorgt voor een (half) ronde vorm. Dat is de reden waarom de meeste kattenmandjes rond of ovaal zijn. Deze vormen, vormen het lichaam van de slapende kat. Mandjes van flexibele materialen (stof/pluche) vormen zich naar het lijf van de kat. Het voordeel hiervan is dat katten niet in een bepaalde slaaphouding gedwongen worden. Maar dit voordeel is tegelijkertijd ook een nadeel; zo’n mandje behoudt zijn vorm niet waardoor het lastiger is voor de kat om in een bepaalde positie te blijven liggen.

Een mandje van een harder materiaal behoudt zijn vorm, waardoor het makkelijker is voor je kat om in een fijne houding te blijven liggen. Mandjes van harde materialen (kunststof, rotan, waterhyacinth) zijn daarom ook prima opties, zolang ze groot genoeg zijn en de kat niet in een bepaalde houding forceren. Daarnaast hebben harde mandjes een zachte onderlegger (van bv stof, katoen of pluche) nodig, zodat de kat wel lekker zacht ligt.

Een goede kattenmand geeft voldoende beschutting

Zoals gezegd, zorgt een goede kattenmand ervoor dat de kat zich veilig voelt. Een kat voelt zich beschut als hij iets tegen zijn rug voelt (bijvoorbeeld een overkapping van een mand) of als er iets tegen zijn flanken aan drukt. Hoe minder zichtbaar je kat is in zijn mandje, hoe veiliger hij zich zal voelen. Je kunt de kat een nog veiliger gevoel geven door de mand op een verhoogde plek neer te zetten. Bijvoorbeeld naast je op de bank of op de eettafel.

De beste varianten van kattenmanden zijn daarom:
  • Iglo (catcave) – een warm, beschut kattenhol
  • Schaalvormige mandjes – volgen de lichaamsvorm van je kat, en je kat verdwijnt door de hoge randen
  • doorzakkende mandjes – in ligmatten of mandjes die doorzakken verdwijnt je kat ook weer waardoor hij nauwelijks zichtbaar lijkt
  • mandjes met hoge opstaande rand – je kat kan schuilen achter de hogen randen maar houdt toch overzicht op de omgeving
  • kattenmand voor aan het raam – geven weinig beschutting maar geven een veilig gevoel omdat de kat hoog zit
  • kattenmand voor aan muur of plafond – kunnen zowel beschutting geven als een veilig gevoel omdat de kat hoog zit

De beste kattenmand van vilt

Waarom hij zo goed is: Deze mand is altijd groot genoeg, want verkrijgbaar in 6 maten (van 45 tot en met 70 cm). Deze catcaves van handgevilte schapenwol worden gemaakt met veel liefde, zorg en aandacht voor detail. Ze zijn gemaakt om lang mee te gaan en gemaakt van een materiaal dat bestand is tegen de tijd. Wol stoot vuil af, ventileert, regelt de temperatuur en is antibacterieel, waardoor ze ook heel hygiënisch zijn. De mand houdt je kat warm als het koud is en ventileert als het warm is, want wol heeft een temperatuur regulerende werking. Wol is een zeer comfortabel materiaal om op te liggen, want het verdeelt de druk van het lichaam. Wil je het ultieme ligcomfort voor je kat, dan kun je optioneel een extra mandinleg van schapenwol mee bestellen. Dit is bijvoorbeeld erg fijn voor katten met artrose.

Als je niet zeker weet welke variant kattenmand het beste is voor je kat, is dit een veilige keuze. De gesloten vorm geeft de kat een heel veilig gevoel. Katten kunnen er lekker in wegkruipen. En wat betreft formaat zit je ook altijd goed omdat je die zelf kunt bepalen.

De beste schaalvormige kattenmand

Waarom hij zo goed is: Deze aan de muur gemonteerde kattenmand is een geweldige aanvulling op al bestaande slaapplekjes of als alternatief voor de normale kattenmand. Het is niet alleen een plaatje om te zien. De mand is gemaakt van gedroogde waterhyacint, waardoor dit een ecologisch verantwoord product is. Het katoenen inlegkussen maakt het een comfortabele en warme slaapplek voor je kat. Het kussen is uitneembaar en wasbaar waardoor hij ook hygiënisch is. De schaal is 50 cm groot waardoor hij groot genoeg is voor de meeste katten.

Dit is een heel veilig plekje voor je kat omdat hij 16 cm diep is en de kat dus deels verdwijnt als hij erin ligt. Daarnaast hangt aan de muur en dus hoog. Hoe hoger de kat is, hoe veiliger hij zich voelt. Als de kat er behoefte aan heeft, kan hij alsnog uitkijken over de kamer waardoor hij alles in de gaten kan houden.

De beste kattenmand om een avond mee door te zakken: de hangmat

Een katten hangmat is een heerlijke relaxplek voor je kat. Bij een hangmat denk je waarschijnlijk aan een tropische vakantiebestemming. Deze hangmat zorgt ook voor volledige ontspanning bij je kat. Het dubbelgestikte stoffen liggedeelte zit met 4 bevestigingsriemen vast aan een afgeronde houten draagring. De 5 drukknopen verbinden de mat met de ophanging waardoor het gewicht optimaal wordt verdeeld. Dit ligt de hangmat ook heel comfortabel. Doordat de hangmat doorbuigt, ligt de kat ook diep waardoor hij maar deels zichtbaar is. Dit zorgt voor een veilig gevoel. Daarnaast hangt deze aan de muur en dus hoog. Hoe hoger de kat is, hoe veiliger hij zich voelt. Als de kat er behoefte aan heeft, kan hij alsnog uitkijken over de kamer waardoor hij alles in de gaten kan houden.

De beste overkapte kattenmand voor aan het plafond: een heuse kattenslaapkamer

Dit is geen kattenmand maar een heuse kattenslaapkamer. Het is een ruime overkapping met daarin een mand die aan het plafond wordt gemonteerd en die volledig overzicht op de ruimte geeft. Het is dus echt een aparte ruimte voor je kat om op een hoge plek te slapen. Hij heeft geen echte muren waardoor hij wel ruimtelijk oogt. Deze overkapte slaapmand zorgt voor een extra veilig gevoel voor je kat, want katten voelen zich veilig als zij hoog zitten.

De mand is kom- of schaalvormig waardoor je kat zich erg veilig zal voelen omdat hij lekker beschut ligt. De grote mand (50 cm) gemaakt van waterhyacinth, een duurzaam en ecologisch verantwoord materiaal. Het inlegkussen van hoogwaardig natuurlijk katoen maakt de binnenkant van de mand warm en zacht. Het kussen is uitneembaar waardoor hij makkelijk te wassen is. En ook niet vervelend, het is een plaatje om te zien. Alle houten onderdelen zijn handgemaakt met oog voor detail en oerdegelijk.

Welk soort kattenmandje is jouw kat zijn favoriet?

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming