Image Alt

Katten Blog

 / Raskatten  / Brits Korthaar: karakter, opvoeding, gezondheid
Britse Korthaar

Brits Korthaar: karakter, opvoeding, gezondheid

De Brits korthaar is verreweg het meest populaire kattenras volgens het huisdierenpopulatie-onderzoek dat Dibevo en de NVG jaarlijks uitvoert. Als je zo’n majestueuze verschijning weleens hebt gezien, dan snap je ook gelijk waarom.

Het is een middelgrote tot grote kat met een gedrongen, bijna vierkant lijf. Ze hebben een brede kop en dikke vacht die van pluche gemaakt lijkt. Hierdoor doen ze ook wel denken aan teddybeertjes.

Door die brede kop en neus, bolle wangen en afgeronde contouren lijkt het alsof ze altijd glimlachen. Om deze reden was de Brit zelfs de inspiratiebron voor de beroemde Creshire Cat met zijn kenmerkende ondeugende grijns in Alice in Wonderland.

De Brit heeft zijn populariteit niet alleen te danken aan zijn knuffelbare en goedgehumeurde uiterlijk. Dit kattenras staat ook bekend om zijn rustige karakter.

Hij zou maar weinig beweging en ruimte nodig hebben en goed alleen kunnen zijn. De Brits Korthaar staat daaarom bekend als een makkelijke kat om voor te zorgen en als fijn en rustig gezelschap. Mede omdat het een weinig actief kattenras is, zijn ze erg gevoelig voor het ontwikkelen van overgewicht en obesitas waardoor het raadzaam is om extra te letten op de juiste voeding.

[lwptoc title=”Inhoud van de blog”]

Brits korthaar foto’s

Brits Korthaar prijs

De normale prijs in 2023 voor een Brits Korthaar kitten met stamboom is €850 – €1300. Dat is een hoop geld, maar daar staat ook heel wat tegenover.

Als een fokker een ras in stand wil houden of verbeteren en het belangrijk vindt om zo verantwoord mogelijk, gezonde kittens te fokken, dan brengt dit hoge kosten met zich mee.
De hogere kosten voor een Brits Korthaar kitten bestaan bijvoorbeeld uit:
  • Een gezonde, veilige, schone, katvriendelijke leefomgeving – met genoeg ruimte voor de katten en hun kroost om te eten, slapen, spelen en de kittens op te voeden. De leefomgeving bevat alles om de kittens te ondersteunen bij hun ontwikkeling en het ontdekken van de wereld.
  • Gezonde, passende ouderdieren – denk hierbij aan dekgeld, bloedlijn en DNA-onderzoekskosten. Testen op erfelijke ziektes en afwijkingen.
  • Registratie katten en aanvragen stamboom.
  • Gezond voedsel voor een langere tijd – zowel de moederpoes als de kittens krijgen voedsel die precies past bij hun energiebehoefte voor een optimale gezondheid. De kittens leren verschillende soorten voer te eten, zodat ze niet kieskeurig worden. De kittens worden 12-13 weken lang verzorgd door de fokker.
  • Sinds juli 2014 is het “besluit houders van dieren” van kracht – deze verplicht iedereen die katten fokt en verkoopt, een vakbekwaamheidsbewijs te halen.
  • Dierenartskosten – alle katten worden nauwlettend en voortdurend gecontroleerd door de fokker en de dierenarts. De dierenarts moet beschikken over de juiste apparatuur en medische/chirurgische ervaring om 24/7 de juiste medische zorg te kunnen verlenen.
  • De kittens worden gevaccineerd, gechipt, ontwormd en ontvlooid en soms gecastreerd. Daarnaast krijg je vaak ook nog een kittenpakket mee met voer, mandje, speeltjes voor de eerste weken thuis.
Goede fokkers zijn net zo gehecht aan hun katten en kittens als wij allemaal. Ze nemen de tijd en de maatregelen om te zorgen voor gezonde, gelukkige dieren. Je betaalt dus een hogere prijs voor dit hoge niveau van zorg.

Brits korthaar gedrag en karakter

Brits korthaar in grasDe Brit heeft een rustig, zacht en stabiel karakter1,2. Ze raken niet snel uit balans en passen zich makkelijk aan als er iets verandert.

Britjes zijn erg verdraagzaam en kunnen daarom ook vaak goed overweg met andere dieren zoals honden wanneer ze hiermee opgegroeid zijn. Een goede socialisatie op jonge leeftijd is altijd een voorwaarde om later goed op te schieten met andere dieren.

Ook hebben ze een hele lieve persoonlijkheid, ze vormen een sterke band met hun baasjes en zijn hondstrouw. Naast een geweldige huisgenoot is een Brits Korthaar misschien ook wel een van de meest intelligente katten.

Is de Brits Korthaar een schootkat?

Hij mag er dan uitzien als een grote knuffelbeer, toch is de Brit geen typische schootkat. Ook zijn het geen hele uitbundige knufelaars die veelvuldig opgepakt en vastgehouden willen worden.

Ze zijn wel zeer vriendelijk; agressie komt vrijwel niet in hun woordenboek voor. Al laten ze het wel weten als ze iets niet willen.

Maar ze voelen zich het meest op hun gemak bij niet al te opdringerige baasjes die niet verwachten dat ze de hele dag op schoot zitten. Lekker naast je op de bank kruipen past meer bij hun idee van fijn samenzijn.

Kan een Brits korthaar samen met een andere (ras) kat?

Over het algemeen gaan twee katten van hetzelfde ras het beste samen. Ze hebben dan dezelfde kenmerkende karaktertrekken, spelen op een vergelijkbare wijze, hebben dezelfde lichaamsbouw en hebben hetzelfde energieniveau.

Wil je toch per se een ander ras, kies dan voor een rustiger ras zoals de Ragdoll of een Maine Coon.

Kan een Brit goed overweg met kinderen?

De Brit is zeer vriendelijk en verdraagzaam. Uit een studiekwam de Brit zelfs als minst agressieve kattenras uit de bus. Wat dat betreft is de Brit dus een heel veilige keuze, je hoeft niet bang te zijn dat de Brit snel zal uithalen.

Daarentegen zijn Britten niet de grootste knuffelaars en worden ze er niet gelukkig van als ze constant opgepakt en vastgehouden worden. Om de combinatie Britten met kinderen te laten slagen, is het daarom belangrijk kinderen te leren dat de kat ook zijn rust en eigen ruimte nodig heeft.

Om deze reden is het ook fijn en nodig dat de Brit een eigen, rustige kamer heeft waar hij zich kan terugtrekken als de drukte die kindjes met zich mee brengen even te veel wordt.

Kan een Brits Korthaar goed alleen zijn?

Geen enkele kat doe je er een groot plezier mee wanneer je de hele week alleen maar van huis bent. En dus ook de Brit niet. Maar het ene kattenras is wel wat mensgerichter dan het andere. Het idee dat Britjes goed alleen kunnen zijn, komt voort uit het feit dat het zelfstandige katten zijn. Niet dat zij zichzelf nu heel veel beter kunnen vermaken dan andere katten.

Maar het zijn katten die niet heel veel noodzaak hebben aan menselijk contact. Ze vinden mensen natuurlijk wel gezellig en ze hechten zich zeker sterk aan hun baasjes. Maar ze zoeken in vergelijking met andere kattenrassen, het contact met mensen niet zo erg op1,2. En ze kunnen met tijd en wijle ook echt hun rust, zonder mensen opzoeken. Dat betekent in de praktijk dus ook dat een Brit meer dan andere katten meer behoefte heeft aan een eigen kamer om zich terug te kunnen trekken.

De Brit is liever lui dan moe?

De Brits korthaar is het minst actieve kattenras 2. Dat betekent dat ze niet zo heel gemotiveerd zijn om uit zichzelf te bewegen, ze hebben een goede reden nodig. Dan hebben we het overigens wel over volwassen katten. Een Brits Korthaar kitten kan natuurlijk evengoed (heel) druk zijn.

Speel zelf met een speelhengel, uit zichzelf zullen ze minder snel spelen

Een Brit is echt in beweging te krijgen, maar hij heeft dus net een beetje meer motivatie nodig dan een andere kat. Een volwassen Brit heeft dan ook niet genoeg aan een huis dat vol ligt met stilliggende speeltjes zoals muisjes of balletjes.

Ze hebben een extra zetje nodig. Niet letterlijk natuurlijk, maar dat zetje kan een baasje geven door ze enthousiast te maken om te spelen.

Voor een Brit is het daarom extra belangrijk dat je dagelijks samen speelt. Uit zichzelf zullen ze dus niet zo snel met een speeltje spelen.

Door samen te spelen met een speelhengel, waarbij je bewegingen van een natuurlijke kattenprooi nabootst, trigger je namelijk zijn jachtinstinct. En als die knop eenmaal om is en ze in het moment zitten, zijn er maar weinig katten die dan nog stil kunnen blijven zitten.

Kan een Brits korthaar buiten?

Er wordt veelal geroepen dat een Brit weinig ruimte nodig heeft en een typische binnenkat is omdat ze zo weinig bewegen. Maar draai dit liever eens om.

Juist omdat ze van nature weinig actief zijn, hebben ze een uitdagende omgeving nodig die uitnodigt tot bewegen.

Dwarrelende blaadjes, zwevende insecten en fladderende vogels zijn interessant om naar te kijken en om achteraan te hollen.

Dit geeft de kat dus een goede reden om in actie te komen. En die interessante redenen ontbreken veelal binnenshuis. Al allemaal in kleinere huisjes.

We doen de intelligente Brit dan ook tekort door hem binnenshuis te houden en weinig uitdaging te bieden omdat hij toch maar de hele dag slaapt. Hij heeft juist net dat extra beetje uitdaging nodig in zijn leefomgeving om voldoende te bewegen. De veiligste en fijnste optie is voor een Brit dan ook een afgeschermde tuin.

De Brit heeft ook heel veel aan een speelmaatje

Hoewel katten van dit ras ook alleen gehouden kunnen worden als het moet, hebben ze veel aan het gezelschap van een leeftijdsgenootje. Als je de mogelijkheid hebt, is het echt aan te raden om twee Britjes tegelijk in huis te halen.

Twee Britjes kunnen elkaar vermaken, gezelschap houden en beweging stimuleren wanneer hun blikopeners er niet zijn om met ze te spelen. Heb je weleens twee kittens achter elkaar aan zien hollen en over elkaar heen zien rollebollen? Dat is een vorm van beweging die je als mens niet kunt geven aan je kat. Een mens (of ander dier) kan de gezelschap van een andere kat nooit vervangen.

Gezondheid Brits Korthaar

FIP

Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een kattenziekte die wordt veroorzaakt door een mutatie van het feline coronavirus (FCoV). Doordat er geen behandeling bestaat die vrijwel altijd goed werkt, hebben de meeste gevallen van FIP helaas nog steeds de dood of euthanasie tot gevolg. De Brits Korthaar is als ras gevoeliger voor het ontwikkelen van FIP.

We weten nog een heleboel niet van het ontstaan, ontwikkelen en verloop van deze nogal raadselachtige ziekte.

Hoe FIP zich ontwikkelt hangt onder meer af van hoe oud de kat is, de erfelijke aanleg en hoe goed zijn afweer werkt. Ook maakt het uit of je katje andere ziektes heeft en of hij stress door zijn omgeving heeft.

Om deze reden willen we onderstrepen dat het belangrijk is om je kitten aan te schaffen bij een goede fokker. Want hoewel ook een goede fokker FIP niet volledig kan voorkomen, zorgt deze wel voor de beste basis.

Een goede fokker zorgt voor een fijne leefomgeving voor je kitten om in op te groeien. Dit voorkomt omgevingsstress. Door enkel te fokken met geschikte ouderdieren kunnen andere ziektes worden voorkomen. En door met de juiste ouderdieren te fokken zorgt een goede fokker voor sterke kittens.

Erfelijke ziekten bij de Brits Korthaar

Wanneer je op zoek bent naar een raskitten, verdiep je dan goed in de rasspecifieke erfelijke ziekten. Bij de Brit komen bijvoorbeeld HCM en PKD bijvoorbeeld vaker voor.

Verzeker je ervan dat de ouders de juiste testen hebben gehad en vraag hierom bij de fokker. Ook moet je Britje een stamboom hebben.

Britjes zonder stamboom zijn absoluut ook lief maar je kunt aan de buitenkant niet zien of jouw Britje is belast met een erfelijke aandoening of afwijking. De fokker heeft de stamboom nodig om geschikte ouderdieren te selecteren en gezonde kittens te fokken.

Is een raskat (van marktplaats) zonder stamboom niet even lief als een raskat met stamboom? Absoluut! De lagere prijs is ook aantrekkelijk. De kans dat je gelijk verliefd bent wanneer je naar zo’n nestje gaat kijken is vrij groot. Maar wil je daarbij ook het risico lopen dat je lieve kitten een ernstige, erfelijke (hart)ziekte heeft? Nee? Dan is die stamboom wel degelijk belangrijk.
En aangezien een stamboom maar 15 euro kost, is dat in ieder geval geen goed excuus voor de fokker om er geen één aan te vragen. Je fokker heeft hem zelf ook nodig (van beide ouderdieren) om gezonde kittens te kunnen fokken. Dat het kitten geen stamboom heeft, zegt iets over de fokker en nog meer over de kittens.
Want laten we eerlijk zijn: iedereen is idolaat van zijn of haar eigen kat en vindt dat de kat gefokt moet worden omdat deze zo mooi, lief of sociaal is. Dit betekent echter niet dat de kat niet erfelijk belast is met een erfelijke ziekte en/of uit een sterke, gezonde familie komt. Dat zie je niet aan de buitenkant. En dus is het niet per se een goede kandidaat om mee te fokken.
Sommige mensen die besluiten een nestje te nemen, weten niets over de gezondheidsgeschiedenis of afkomst van hun kat. En daarmee ook niet wat voor soort erfelijke ziektes en afwijkingen er in de familie voorkomen. Deze ziektes en afwijkingen worden doorgegeven aan de kittens.
Een stamboom is op het eerste oog een simpele lijst met de ouders, grootouders en overgrootouders van je kat.
Maar hij kan echter worden gebruikt door de fokker om erfelijkheidspatronen van ziekten en afwijkingen binnen een familie te bepalen. Een stamboom (van beide ouderdieren) is dus belangrijk wanneer je gezonde kittens wil fokken.
Het kopen van een raskat bij een fokker die de familiegeschiedenis niet kent (en dus niet weet hoe het zit met erfelijke aandoeningen en afwijkingen) zorgt voor een hoger risico op ernstige gezondheidsproblemen bij je kitten.
Samen met de stamboom komt ook een inventarisatie van gezondheidskenmerken van heupen, ellebogen, ogen, hcm (hartafwijking), pkd (nierafwijking) etc.
Het niet kennen van de stamboom van de ouders betekent niet weten wat de kittens aan ziektes en afwijkingen zouden kunnen hebben, wat ze later in het leven kunnen ontwikkelen of wat ze zelf weer kunnen doorgeven als je in de toekomst zou besluiten met zo’n kitten te gaan fokken.
Wanneer je erover denkt om een raskat kitten te kopen, moet je er dus rekening mee houden dat de prijs niet de doorslaggevende factor mag zijn. Investeer in een kitten van een verantwoordelijke fokker.
Dat kan bijvoorbeeld via de website van kittentekoop
Overgewicht en obesitas

De Brit staat erom bekend aanleg te hebben voor overgewicht en obesitas. Dit betekent niet dat een Brit ook dik hoort te zijn of dat dit normaal is voor het ras.

Het betekent alleen dat overgewicht en obesitas vaker voorkomt bij katten van dit ras.

Oftewel, het is verstandig om extra aandacht te besteden aan het voorkomen hiervan als je een Britje hebt. Overgewicht en obesitas zijn namelijk erg ongezond voor een kat, ongeacht het ras.

Nu kun je niet goed bepalen of je kat te zwaar is door enkel te kijken naar wat hij weegt. Het gaat om de verhouding tussen vet en spier. Een grotere kater mag wat meer wegen dan een klein uitgevallen poesje. Om zelf te bepalen of je kat een gezonde lichaamsverhouding heeft, hebben we deze blog geschreven.

De beste voeding voor een Brits Korthaar

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste voeding van de Brit om te voorkomen dat hij te dik wordt. Maar pas ook op dat je (of de dierenarts) hierin niet doorslaat! Een streng dieet waarbij de kat op rantsoen staat, is erg onnatuurlijk en zorgt voor honger. Erge honger zorgt voor stress en je kat kan hierdoor zelfs gedragsproblemen zoals voerfrustratie ontwikkelen.

Kies liever voor een mager brokje (dat betekent NIET graanvrij) welke je voert via meerdere voerpuzzels verspreid in huis. Een mager brokje bevat rond de 1400 kcal/kg.

Geef dagelijks ook twee keer per dag een grote portie natvoer. Natvoer bestaat voornamelijk uit vocht (water) waardoor het de maag goed vult zonder dik te maken.

De vachtverzorging van de Brits korthaar

Die dikke teddy vacht van de Brit vergt onderhoud en jong geleerd is oud gedaan! Wen ze daarom al vanaf kitten af aan, aan (zachtjes) borstelen en kammen. Leer je ze dit niet, kan dit later een hele strijd worden omdat ze het niet gewend zijn.

En willen ze iets niet, dan ben je de pisang want je Brit zal je dit wel laten weten. Gebruik een slicker borsteltje en een poedelkam voor een milde vachtverzorging.

Aandachtspuntje voor de dierenarts

Britten hebben een korte en zeer gespierde nek. Niet dat je dit bij welke kat dan ook moet doen, maar zou je de Brit in zijn nekvel pakken dan doe je hem extra veel pijn.

Je knijpt bij een Brit namelijk niet in zijn vel maar in zijn spieren. Een dierenarts neemt ook het beste geen bloed af in de hals. Ze knijpen de nekspieren vaak zo hard aan dat er geen druppel uit te krijgen is. En dan moet de kat soms in de houdgreep wat weer leidt tot stress en agressie.

Past een Brits Korthaar goed bij jou?

  • De prijs die staat voor een Brit (nog leuker, twee!) met stamboom, van een goede cattery is geen bezwaar
  • Je zoekt niet per se een schootkat maar vindt het ook gezellig als de kat naast je op de bank komt liggen
  • Je hebt genoeg tijd om dagelijks te spelen met je kat
  • Bij voorkeur heeft je Britje een eigen kamer om zichzelf in terug te kunnen trekken en een buitenruimte om beweging te stimuleren
  • Over die beweging gesproken, je vindt het niet erg om je huis extra uitdagend te maken (met een klimpaal, lege kozijnen om in te soezen, toegankelijk maken van hoge kasten) om die beweging te stimuleren
  • Extra aandacht voor de juiste voeding en het in de gaten houden van zijn gewicht vind je niet erg

Veelvoorkomende gedragsproblemen bij de Brits Korthaar

Britjes zijn stabiele katten die niet snel uit balans raken, waardoor we niet veel gedragsproblemen zien bij dit ras. We zien bijvoorbeeld dat Britjes het minst vaak last hebben van dwangmatig gedrag zoals overmatig wassen.

De problemen die we wel zien hebben dan ook vaak te maken met de rasspecifieke behoeftes waar niet helemaal goed aan wordt voldaan.

De Brits Korthaar is geen knuffelkat en is erg verdraagzaam maar wel tot een bepaalde grens. Wanneer je over die grens gaat, zal ook een Brit laten weten dat hij het geaai zat is.

Daarnaast is de Brit slachtoffer van zijn eigen goede reputatie. Dat de Brit soms liever lui dan moe is, betekent namelijk niet dat hij niets nodig heeft. Een Brit die hele dagen alleen zit terwijl zijn baasje werkt, in een klein huisje zonder voldoende uitdaging en vermaak geeft altijd problemen.

De gedragsproblemen die we daarom het meeste zien bij Brits Kortharen zijn:

  • Aai-agressie
  • Onzindelijkheid
  • Aandachtvragend gedrag
  • Voerfrustratie (door strenge dieten)

De beste kattenspullen voor een Brits Korthaar

Verkrijgbaar in onze webshop

Wat je zeker nodig hebt voor je Britje, zijn spullen die beweging stimuleren en de omgeving interessant maken. Een klimmuur is hiervan zo’n voorbeeld. Voerpuzzels helpen je Brit niet alleen op gewicht te blijven, ze voorzien de intelligente Brit ook van mentale uitdaging. Een fijne speelhengel is echt essentieel om de Brit aan het spelen te krijgen. Aangezien het voor een Brit belangrijk is dat hij een rustig plekje heeft, is zo’n fijne catcave van vilt een hele fijne keuze als kattenmandje.

Bronnen:
  1. Salonen, M., Vapalahti, K., Tiira, K., Mäki-Tanila, A., & Lohi, H. (2019). Breed differences of heritable behaviour traits in cats. Scientific reports9(1), 1-10.
  2. Vapalahti, K., Virtala, A. M., Joensuu, T. A., Tiira, K., Tähtinen, J., & Lohi, H. (2016). Health and behavioral survey of over 8000 Finnish cats. Frontiers in veterinary science, 70.
  3. Corbee, R. J. (2014). Obesity in show cats. Journal of animal physiology and animal nutrition98(6), 1075-1080.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming