Image Alt

Katten Blog

 / Raskatten  / Blauwe Rus
Blauwe Rus kat

Blauwe Rus

De Blauwe rus is een opvallende verschijning door zijn glanzende, blauwgrijze pelsachtige vacht en smaragdgroene ogen. Ze hebben een hoekige gezichtsvorm met een puntige kaaklijn. Hoewel ze kortharig zijn, hebben Blauwe Rusjes een zeer dichte, dubbele vacht. Hun dunne ondervacht is zacht en donzig, terwijl de bovenvacht afsteekt tegen het lichaam waardoor ze groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Deze middelgrote katten zijn de ballerina’s van de kattenwereld; sierlijk, lenig met een gespierde bouw. Ze worden door eigenaren en fokkers beschreven als intelligent, actief, speels en gereserveerd. In deze blog lees je wat voor karakter en gedrag de Blauwe Rus heeft. Met welke behoeften je rekening moet houden en welke gedragsproblemen we in onze praktijk het meest bij dit kattenras zien.

De Blauwe rus: gemaakt voor Russische winters

Hoewel er verhalen in overvloed zijn, is er weinig bekend over de werkelijke oorsprong van dit ras. Er wordt gezegd dat de Blauwe Rus een natuurlijk ras is, afkomstig van het noorden van Rusland, waar de lange winters zorgden voor een kat met een dichte, pluizige vacht.

Pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen Amerikaanse liefhebbers de Europese bloedlijnen te combineren. Hierdoor werden katten verkregen met hun kenmerkende pluche, zilverachtige vacht en smaragdgroene ogen. Vanaf de jaren ’60 begon de Blauwe Rus aan populariteit te winnen op zowel shows als thuis.

De Blauwe rus heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk en vermoedelijke herkomst. Het ras heeft weinig last van raskenmerkende erfelijke ziekten. Heupdysplasie (HD) en mastceltumoren komen wel wat vaker voor in dit ras. En ze zijn ook gevoeliger voor het ontwikkelen van diabetes en blaasgruis.

Blauwe Rus kenmerken
Algemene kenmerken Blauwe rus

Karakter en gedrag van de Blauwe rus

De gedragsverschillen tussen de verschillende kattenrassen komen voort uit het bewust fokken op bepaalde karaktereigenschappen. Hoewel sommige karaktertrekken wat vaker voorkomen in bepaalde kattenrassen, verschilt dit natuurlijk ook van kat tot kat. De leefsituatie en hoe de kat is opgegroeid als kitten hebben ook invloed op zijn latere karakter en gedrag.

Blauwe rus is aanhankelijk en loyaal tegenover zijn baasje(s)

Het zijn lieve, loyale katten die hun baasje overal in huis volgt. Hoewel ze de neiging hebben om zich sterk te hechten aan één favoriet persoon, tonen ze genegenheid aan de hele familie.

In het gedragsonderzoek van Hart (2013) komt de Blauwe rus er heel gemiddeld uit op de meeste vlakken. Als je kijkt naar hoe aanhankelijk ze zijn (vergeleken met andere rassen) scoren ze iets onder het gemiddelde. Ze houden wel van knuffelen, maar ze zijn ze niet zo heel klef.

Ondanks dat de meeste niet de hele dag op schoot liggen, raken deze katten wel erg ingespeeld op hun baasjes. Ze leren snel je dagelijkse routine kennen en willen daar graag onderdeel van zijn. Een wekker heb je dan ook niet meer nodig want die taak neemt je Blauwe rus over. Ze begroeten je bij de deur als je thuiskomt en zoeken dan een rustige stoel naast je. Ze halen een favoriete speeltje tijdens hun vaste speeltijd. En geven het ook aan als het tijd is om te eten en jij nog geen aanstalten maakt om daar iets mee te doen.

Blauwe rus gedrag score
Agressie van Blauwe russen richting mensen

Vooral wanneer je kleine kinderen hebt, is agressie een belangrijke factor om rekening mee te houden. In dat geval is het verstandig om een ras te kiezen met een zeer lage neiging tot agressie. Wanneer we het hebben over agressie, is ras een matige voorspeller. Dat betekent dat sommige rassen sneller agressief reageren dan andere. Maar dat andere factoren zoals ervaringen tijdens de kittentijd ook bepalen hoe agressief een volwassen kat zal worden.

De Blauwe rus is geen agressief ras. Uit het onderzoek van hart scoorden ze ietsjes hoger dan de andere rassen op agressie naar mensen (grommen, krabben, bijten). Dat deze meestal zeer liefdevolle katten af en toe wat fel uit de hoek komen, kan te maken hebben met de hogere mate van angst en de gevoeligheid voor veranderingen die voorkomt bij dit ras.

Als de Blauwe rus te maken krijgt met vreemden en zich in het nauw gedreven voelt, kan dit leiden tot agressie. Daarnaast krijgen katten een korter lontje wanneer ze zich angstig en onzeker voelen in een nieuwe omgeving.

Blauwe rus agressief
Blauwe rus is erg verlegen richting vreemde mensen

De Blauwe Rus is wat eenkennig; ze zijn meer dan andere raskatten verlegen richting onbekende mensen. Deze katten hebben model gestaan voor het spreekwoordelijke “eerst de kat uit de boom kijken”.

Ze observeren en kijken graag van een afstand naar wat er om hen heen gebeurt, zonder er per se zelf iets mee te doen. Als er visite op bezoek komt, zal je blauwe rus dan ook van een afstand de situatie beoordelen en daarna pas beslissen of hij vrienden wil maken. Het ras scoort daarom niet zo heel hoog als het gaat om vriendelijkheid in vergelijking met andere rassen.

Gedragsstudies tonen aan dat Blauwe Rusjes meer angstig zijn dan andere kattenrassen, vooral als het gaat om vreemden.

Vanwege deze karaktertrek is belangrijk dat de cattery extra aandacht besteedt aan de socialisatie op mensen. Dat betekent dat je kat opgroeit in de woonkamer tussen mensen. Maar vooral dat hij als kitten contact heeft met een grote verscheidenheid aan mensen. Mensen die verschillen qua grootte, leeftijd en geslacht bijvoorbeeld. Een goede socialisatie zorgt ervoor dat katten mensen gaan zien als normaal onderdeel van hun leven en hiermee vertrouwd raken. Wanneer dit niet met aandacht gebeurd, kan dit er bij een Blauwe rus voor zorgen dat terughoudendheid omslaat naar (hevige) angst voor vreemden.

Daarnaast zijn er al veel cattery’s die heel bewust niet fokken met wat angstiger aangelegde ouderdieren.

Blauwe rus vriendelijkheid en angst
Blauwe russen kunnen niet goed tegen veranderingen

Een andere karaktereigenschap van de Blauwe rus is dat zij terughoudend zijn tegenover nieuwe objecten of voorwerpen. En niet zo goed kunnen dealen met veranderingen. Je zult dus wat behoedzamer moeten zijn in het doorvoeren van grote veranderingen (in huis). Aandacht moeten hebben voor de invloed van zulke veranderingen. En je zult ook tijdig de juiste voorzorgsmaatregelen moeten nemen wanneer je weet dat er dingen in huis gaan veranderen.

Omdat dit bij de Blauwe rus al zit ingebakken, is het extra belangrijk dat ze lang genoeg (12-13 wk) in het nest blijven. Een te vroeg gescheiden kat kan namelijk ook slecht omgaan met veranderingen, onbekende voorwerpen en vreemde mensen. Vroege moederscheiding zal deze karaktereigenschappen van de blauwe Rus versterken, waardoor enige terughoudendheid kan omslaan in hevige angst.

Blauwe Rus is geen vocale kat, hij miauwt weinig

Katten gebruiken hun stemgeluid niet om met elkaar te communiceren. Katten miauwen specifiek naar mensen en gebruiken bepaalde bewegingen om hun boodschap kracht bij te zetten. Sommige huiskatten zijn zo stil dat je niet eens weet dat ze er zijn. Andere katten kletsen de oren van je kop.

Blauwe Rusjes behoren tot de rustigste kattenrassen. Ze miauwen wel, ze zijn immers mensgericht en maken zo hun wensen kenbaar. Maar ze hebben maar een zacht stemgeluid.

Het temperament van deze raskatten

Hoe katten reageren op hun omgeving en handelen, hangt af van hun persoonlijkheid en temperament. Persoonlijkheid, karaktertrekken en intelligentie zijn deels aangeboren en worden deels gevormd door ervaringen die opgedaan zijn als kitten.

Het samenspel tussen aangeboren aanleg en deze ervaringen, bepalen of de kat qua persoonlijkheid en emoties meer of minder stabiel is. Het gaat daarbij om eigenschappen zoals de felheid waarmee op prikkels wordt gereageerd, het algemene energie- en activiteitsniveau en de mate van introversie of extraversie. Een extraverte kat richt zijn energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen.

De blauwe rus is samen met bijvoorbeeld de Bengaal een wat extravertere kat.

Blauwe rus is erg gevoelig voor prikkels

Dit kattenras wordt gezien als een extroverte kat die erg gevoelig is voor prikkels. Dat betekent dat hij sterker dan andere katten wordt beïnvloedt door prikkels. Prikkels bestaan uit alle informatie die de kat binnenkrijgt via zijn zintuigen (zicht, gehoor, reukzin, smaakzin en tastzin). De Blauwe Rus is daarom extra gevoelig voor dingen als drukte, herrie en hevige geuren. Maar ook op constante aanrakingen reageren ze dus gevoelig.

Prikkels van binnenuit worden veroorzaakt door emoties zoals onzekerheid of angst maar ook honger. Prikkels kosten de kat energie om te verwerken en er is rust nodig om hiervan te herstellen. Elke kat heeft genoeg prikkels nodig om zich te kunnen ontwikkelen en te functioneren. Bij te weinig prikkels ontstaat verveling, bij een teveel ontstaat stress.

Koop je Blauwe rus bij een goede cattery!

Doordat de rusjes gevoelig zijn voor prikkels, zijn de vroege levenservaringen van deze katten extra belangrijk. Door middel van een goede socialisatie is het mogelijk om te zorgen voor stabielere katten. De ervaringen die opgedaan worden tijdens de gevoelige periode (de periode waarin de hersenen het gevoeligst zijn om te leren) is een belangrijk aandachtspunt voor elke kat, maar voor een Blauwe rus in het bijzonder.

Wanneer je op zoek bent naar deze mooie raskat, verzeker je er dan van dat er voldoende aandacht is besteed aan de socialisatie van de kitten. En zorg ervoor dat je kat lang genoeg in het nest is gebleven.

Activiteit en speelsheid van Blauwe rus

Onder de activiteit verstaan we de neiging van katten om te bewegen zonder dat we de kat aansporen. Alsmede hoe snel ze bewegen wanneer ze wel gestimuleerd worden. Sommige katten zijn eenmaal actiever dan andere. De blauwe rus is weliswaar niet extreem actief maar wel heel speels. Deze katten zijn zeer intelligent en hebben regelmatige fysieke en mentale uitdaging nodig. Daarom is het belangrijk om ze te blijven uitdagen met speeltjes.

De Blauwe rus is een redelijk actieve, erg intelligente en speelse kat. Als ze de keuze hebben, spelen ze het liefste samen met hun baasje, bijvoorbeeld met een speelhengel. Maar ze kunnen zichzelf ook prima vermaken met losse speeltjes.

Blauwe rus speels

Hoe erg verhaart een Blauwe rus en vachtverzorging

Alle katten verharen, maar de een wel wat meer dan de ander. Deze katten verharen nauwelijks door hun dubbele vacht. Omdat deze katten niet sterk verharen, beschouwen sommige katteneigenaren ze als “hypoallergeen”. Maar een kattenallergie heeft weinig te maken met verharen.

Een allergie heeft vooral te maken met de stofjes (allergenen) die een allergische reactie kunnen opwekken. En deze zijn vooral te vinden in huidschilfers en speeksel van de kat. Een blauwe rus is dan ook niet hypoallergeen. Er ontbreekt ook voldoende wetenschappelijk bewijs voor de veelgelezen claim dat ze minder Fel d 1 produceren, het belangrijkste kattenallergeen dat verantwoordelijk is voor allergische reacties bij mensen. Deze allergenen zijn de eiwitten in huidschilders, speeksel (en urine) van de kat die bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken.

Hoe sociaal is de Blauwe rus (naar andere katten)

Hoe sociaal een kat naar andere katten is, hangt ook weer af van verschillende factoren. De wijze van introductie (langzame introducie tegen direct samenzetten) is zeer belangrijk, alsmede een geschikte leefomgeving die groot genoeg is om meerdere katten te faciliteren. Maar vooral ook de mate van socialisatie op andere katten.

De Blauwe rus is ook terughoudend richting andere dieren

Daarnaast speelt het soort kattenras een rol. Sommige rassen zijn van nature rustiger en vriendelijker naar andere katten dan andere rassen. Maar de blauwe rus is ook gereserveerd naar katten en andere dieren. De blauwe rus kan wat agressief reageren naar andere katten. En ook dat heeft waarschijnlijk te maken met de hogere mate van angst en de gevoeligheid voor prikkels. Een overprikkelde of angstige kat heeft een korter lontje en reageert sneller met agressie.

Blauwe rus gaat het beste samen met andere blauwe rus

Deze factor is vooral belangrijk wanneer je de Blauwe rus samen wilt houden met een kat van een ander ras of met een huis-tuin-keuken kat. In het algemeen kun je stellen dat katten van hetzelfde ras het beste overweg kunnen met elkaar. Het makkelijkst is het wanneer zij elkaar al vanaf kleins af kennen en samen opgroeien.

Wil je er toch graag een ander ras of een htk bijzetten? Neem dan voldoende tijd om jezelf ervan te verzekeren dat de karakters goed overeen komen. De blauwe Rus is intelligent, observerend, afwachtend en bedachtzaam. Wanneer je daar een overenthousiast, slecht gesocialiseerd htk kitten bijzet is dat niet zo’n goede match. Net als dat de Bengaal te ongeremd en fel is voor bij een Blauwe Rus.

Eisen van de Blauwe rus aan de leefomgeving

Deze katten zijn gevoelig voor prikkels en hechten sterk aan een rustig huishouden en een vaste dagelijkse routine. Een rustige, voorspelbare leefomgeving zonder heel veel bezoek is het meest geschikt voor deze gevoelige, verlegen katten.

Meer dan andere katten zijn ze gesteld op rust en zullen ze zich het liefst terugtrekken op een rustiger plekje (uitkijkplekken om te observeren).

Blauwe rus heeft intellectuele uitdaging nodig

Dit kattenras is intelligent en heeft een stimulerende en uitdagende omgeving nodig. Ze hebben een zeer goed geheugen en herinneren zich precies waar elk speeltje en elke gestolen sok zich bevindt. En weten dondersgoed waar de kattensnoepjes zijn opgeborgen.

Omdat het zo’n intelligent ras is, kun je best wat uitdagendere spelletjes met hem doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat moeilijkere voerpuzzels (nadat je kat heeft geleerd wat een voerpuzzel is). Ze zijn goed te trainen waardoor ze gemakkelijk iets nieuws leren. Sommige blauwe russen apporteren zelfs hun speeltjes.

Blauwe rus heeft verschillende verstopplekken nodig

Omdat dit kattenras zo gevoelig is voor prikkels, veranderingen en drukte zijn voldoende verstopplekken, terugtrekplekken en hoge plekken belangrijk. Het is belangrijk dat hij genoeg plekken heeft waar hij de prikkels kan verwerken om weer rustig te worden. Om hem in deze behoefte te voorzien, kun je denken aan prikkelarme ruimtes en verschillende verstopplekken.

Een klimwand maakt de leefomgeving binnenshuis uitdagend

Het belangrijkste wat je zelf kunt doen om verveling te voorkomen is ervoor zorgen dat de leefomgeving genoeg stimulerend is. Een andere Blauwe Rus om mee te ravotten is fijn. Maar hij heeft ook voldoende ruimte en mogelijkheden nodig om te kunnen klimmen en observeren. De klimmuur onderdelen die je in de webshop van Lekker in je Vacht vindt, kunnen je hierbij helpen

Gedragsproblemen bij de Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een kat die gevoelig is voor prikkels (nieuwe dingen/mensen) en angstig kan zijn. Daar tegenover staat dat ze dan weer zeer ongevoelig zijn voor het ontwikkelen van afwijkend gedrag zoals pica of sproeien. Ook zullen ze niet snel aan de meubels krabben. Daar de Blauwe Rus een redelijk actieve kat is, heeft hij voldoende bewegingsmogelijkheden nodig. Maar nog belangrijker is het dat de Blauwe rus genoeg ruimte heeft om zich terug te trekken. Elke kat zou daarom een rustige, eigen kamer moeten hebben om zich terug te kunnen trekken bij drukte. 

De meeste gedragsproblemen bij Blauwe Russen die gerapporteerd worden in de literatuur en die Lekker in je Vacht ziet in de praktijk, zijn terug te leiden naar angst en onrust.

Blauwe rus wat sneller angstig

Angst kan worden gezien als een normale reactie op gevaar of dreiging. Het is een gevoel dat samengaat met lichamelijke stress. Het kan helpen om te ontsnappen uit een gevaarlijke situatie. Maar het is een heel onhandige reactie wanneer er helemaal geen gevaar is. Dan zit het de kat alleen maar in de weg. Het is helemaal niet erg als een kat wat gereserveerder is naar bezoek. Of als de kat de nieuwe bank eerst van een afstandje bekijkt. Maar een ander verhaal wordt het, als je katten al uit diepe angst naar de zolder vluchten wanneer zij de deurbel horen. Of wanneer je katten echt bang zijn voor vreemde voorwerpen.

Blauwe Russen zijn gevoelig voor prikkels

Zoals we al eerder schreven, zijn Blauwe Russen ook gevoelig voor prikkels. Dat zorgt ervoor dat ze gevoeliger zijn om gedragsproblemen te ontwikkelen die te maken hebben met het ervaren van een teveel prikkels. Ze kunnen sneller erg onrustig en nerveus worden. Of omdat sommige Blauwe russen niet goed kunnen omgaan met deze prikkels. Een blauwe rus kan erg gevoelig reageren op een bezoekje aan de dierenarts, een verbouwing, of een ernstig schrikmoment. 

Blauwe rus gedragsproblemen

Blauwe rus foto’s

De Blauwe rus past goed bij je als je hem het volgende kan geven:

  1. Koop je Blauwe rus kitten bij een goede cattery die genoeg aandacht besteed aan socialisatie
  2. Koop je kitten het liefst samen met nog een ander nestgenootje
  3. Zorg dat je huis groot genoeg is voor verschillende terugtrek plekjes
  4. Vaste dagelijkse routine
  5. Een rustig huishouden zonder al teveel mensen over de vloer
  6. Voldoende verstopplekken en hoge plekken om te observeren
  7. Voldoende intellectuele uitdaging
  8. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om dagelijks met je Blauwe rus te spelen
Vragen of hulp nodig met je (toekomstige) Blauwe rus?
Neem dan gerust contact op via het servicegebied. Overweeg je om (nog) een Blauwe rus in huis te nemen? Heb je een vraag over het gedrag van je kat? Of wil je iets anders weten over Blauwe russen of katten in het algemeen? Dan kun je een consult inplannen met de gedragstherapeut van Lekker in je Vacht. We beantwoorden je vragen en denken graag met je mee.

Heb jij een leuk verhaal over je Blauwe rus? Leuk om die te lezen in een reactie!

Winkel bij Lekker in je Vacht

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming