Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Krabmeubels  / Zo kies je de beste krabpaal

Zo kies je de beste krabpaal

De beste krabpaal voor je kat uitkiezen kan best lastig zijn. Katten hebben een krabpaal nodig om hun nagels te verzorgen. Daarnaast is krabben ook een vorm van kattentaal. Ze geven hun eigen geur af door te krabben aan de krabpaal. Daarnaast is krabben een uitlaatklep voor spanning. Om te voorkomen dat je kat aan de bank krabt, heeft hij een goede krabplek nodig. Om de kat hierin te voorzien bestaan er krabpalen, krabplanken, klimpalen, krabplanken, katten krabbomen en krabmatten

Met zoveel verschillende soorten is er keuze genoeg. Misschien wel teveel? Het is lastig om een goede keuze te maken als je niet precies weet waar je op moet letten. Wij gaan je helpen. Aan het eind van deze blog weet je precies welke krabpaal het beste past bij jouw kat

Om het je nog makkelijker te maken hebben we enkele krabpalen voor je geselecteerd die voldoen aan de kat zijn wensen. Ook hebben we nog een checklist opgesteld die je helpt bepalen of je uitgekozen krabpaal de beste keuze is.

[lwptoc title=”Onderwerpen”]

Waarom krabben katten?

Katten worden geboren met de behoefte om te krabben. Het is een vorm van natuurlijk kattengedrag. Maar waarom doen ze dit eigenlijk?

Krabben aan de krabpaal kun je zien als een manicure voor de kat

Er wordt vaak gedacht dat katten aan de krabpaal krabben om hun nagels te scherpen. Maar dat is niet helemaal waar. Door te krabben, verwijderen ze de versleten, buitenste laag van de nagel. Het binnenste, nieuwe nageltje is inderdaad scherper, maar dat is dus niet het doel. Dat is het verzorgen van de nagels. Katten krabben zowel binnen als buiten. De nagels van een buitenkat slijten wat makkelijker vanzelf. Buitenkatten lopen en rennen namelijk over een ruwere ondergrond dan binnenkatten. Voor een binnenkat is een goede krabpaal dus extra belangrijk. Maar ook buitenkatten hebben een krabpaal nodig. 

Krabbels aan de krabpaal maakt omgeving bekend en vertrouwd 

Krabben is een onderdeel van kattencommunicatie. Katten hebben geurklieren tusssen hun voetzooltjes. Door te krabben verspreiden ze een geurstof in de omgeving. Hiermee markeren zij hun territorium en kunnen ze hun omgeving herkennen. De krabpaal is voor katten dus ook een oriëntatiepunt of herkenningspunt.  

Krabpaal als uitlaatklep voor spanning

Tijdens het krabben geven katten hun geur af, trainen ze de rug en schouderspieren en laten ze spanning gaan. Een kat krabt ook wanneer hij opgewonden, gestrest of gefrustreerd is. Krabt je kat altijd meteen aan de krabpaal wanneer je thuiskomt? Dan is je kat heel erg blij dat je er weer bent! Hebben je katten vaak ruzie en geeft dit stress? Ook stressvolle situaties zorgen ervoor dat een kat vaak krabt. Het krabben helpt je kat een beetje te ontspannen.

Hoe katten krabben afleren

Krabben kunnen we katten niet afleren omdat het een natuurlijke behoefte is. De kat wordt met deze behoefte geboren, het is instinct. Maar we kunnen het krabgedrag wel bijsturen. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de krabpalen fijner krabben dan je eigen meubels. En dat ze op de juiste plek staan. We hebben het hier over krabpaal-en (meervoud), omdat één niet genoeg is. Wanneer je bank, de gordijnen, of het tapijt het prettigst krabben, zal je kat deze plekken het liefst gebruiken. Wanneer je op zoek gaat naar een (extra) krabpaal is het belangrijkste dat je kat deze fijn vindt krabben. Je kat beoordeelt een krabpaal op heel andere punten dan jij. 

De eigenschappen van de beste krabpaal:

  • Hoogte – Een kat wil zich helemaal kunnen uitrekken tijdens het krabben
  • Stevigheid – de krabplek mag niet wiebelen
  • Het soort krabmateriaal – wat kan er gekrabd of versnipperd worden
  • In welke houding kan de kat krabben – horizontaal/verticaal

In de natuur gebruiken katten hoge bomen

kat krabt in natuur aan bomen

Een boom is een veilige, hoge uitkijkplek voor de kat. Maar hoge bomen en dan vooral de schors, is de perfecte plek om aan te krabben. Een boom is hoog, onbeweeglijk en de schors is ruw. Doordat bomen hoog zijn, kunnen katten zich helemaal uitrekken tijdens het krabben. Op deze manier kunnen ze de schouder- en rugspieren goed inzetten. Het gebruiken van deze spieren houdt je kat gezond en flexibel. Wanneer katten zich niet helemaal kunnen uitrekken, kunnen ze deze spieren niet goed rekken en strekken. Het krabben kan zelfs oncomfortabel worden wanneer de kat een onnatuurlijke houding moet aannemen tijdens het krabben. De beste krabpaal is dus hoog genoeg voor de juiste krabhouding

Een boom is onbeweeglijk, stevig en stabiel

Katten vinden het ook niet prettig als er tijdens het krabben iets wiebelt of wegglijdt. De beste krabpaal is dus onbeweeglijk, stevig en stabiel. Wanneer de kat ongemak ervaart tijdens het krabben, zal hij een andere plek in huis zoeken. En dit zijn vaak net die plekken waar je juist niet wil dat de kat krabt. Krabt je kat aan de bank, de eetstoelen, de zetel, de trap of het tapijt? Dan is de kans groot dat je een slechte smaak in krabpalen hebt (volgens je kat). 

Katten willen ook graag zelf kunnen kiezen in welke positie zij krabben. Sommige katten hebben een voorkeur voor verticale kraboppervlakken. Denk hierbij aan de zijkant van de bank of aan een krabplank aan de muur. Andere katten krabben liever horizontaal. Zoals bijvoorbeeld aan een deurmat of aan een krabmat. Er zijn ook katten die zowel verticaal als horizontaal krabben. Welke positie de kat ook verkiest, elke kat wil zich graag kunnen uitrekken tijdens het krabben.

De beste krabpaal is hoog genoeg 

Wanneer je krabpalen van verschillende (online) dierenwinkels met elkaar vergelijkt, valt op dat de krabpalen onderling erg verschillen. Qua hoogte, qua bekleding, maar ook qua accessoires. Zowel de totale hoogte van de krabpalen kan verschillen, als die van de ononderbroken gedeeltes van de krabpaal waarop materiaal zit om aan te krabben. Dat laatste is feitelijk de enige plek waar de kat aan krabt. 

De beste krabpaal is 80 cm of langer

Uit onderzoek is gebleken dat katten de voorkeur geven aan krabpalen die hoger zijn dan 1 meter en uit twee of meer etages bestaan. De voorkeur van de kat gaat uit naar afzonderlijke krabstammen (de gedeeltes van de krabpaal waarop materiaal zit om aan te krabben) van 80-90 cm hoog. Deze worden liever niet onderbroken door een huisje, plateau of holletje. Let er dus op dat er geen elementen in de weg zitten van het krab-gedeelte. 

welke lengte krabpaal nodig

Holle buizen vormen vaak de beste krabstammen omdat ze steviger zijn en daarom veiliger. Daarnaast maken holle buizen meer lawaai als er over gekrabd wordt. Het krabgeluid klinkt meer door en dit vinden katten fijn. 

De beste krabpaal is zo breed dat de kat zijn voorpoten naast elkaar kan zetten

Ook de breedte van de krabstam is iets waar je wat aandacht aan wil besteden. Katten krabben het prettigst wanneer zij hun voorpoten naast elkaar kunnen plaatsen met enige ruimte ertussen zodat ze hun schouderspieren goed kunnen gebruiken. Om deze reden geldt dat hoe groter de diameter van de krabstam is, hoe fijner de kat eraan kan krabben. Stammen of sisalkolommen van 12-14 cm dik, bieden de kat het fijnste krabgemak. 

De beste krabpaal is gemaakt van sisalstof of sisaltouw

Er bestaan niet alleen veel krabgelegenheden, maar ook verschillende krabmaterialen. Zo heb je sisaltouw, sisalstof (natuursisal), karton, tapijtachtige stof of pluche. Het materiaal waar de kat graag aan krabt is ruw en biedt weerstand. De schors van een boom is het meest ideale krabmateriaal. De kat zijn nageltjes blijven tijdens de krabbeweging niet hangen waardoor de kat in één vloeiende haal kan krabben. 

Naast een geurspoor laten ze met deze krabbels ook visuele markeringen achter op bomen. Zo is hun boodschap niet alleen te ruiken maar ook te zien. De kat heeft hierom een sterke voorkeur voor ruw materiaal dat licht versnippert:

welk touw voor krabpaal, sisaltouw, sisalstof
  • Katten houden van ruw materiaal dat (licht) versnipperd onder de nagels. Goed krabmateriaal zoals sisaltouw en sisalstof versnippert licht wanneer de kat eraan krabt. De kat kan op deze manier zijn geursporen en zichtbare sporen goed aanbrengen.
  • Sisal is een heel goed krabmateriaal. Sisal is een materiaal wat veel kan hebben. Het versnippert onder de klauwtjes op een manier die katten prettig vinden. Hoe dikker het touw is, hoe ondieper de richels tussen de touwen zijn. De richels voelen als onderbrekingen tijdens het krabben (hobbel de hobbel). Kies je voor sisaltouw, neem dan dik touw (8-15 mm) dat zo strak mogelijk tegen elkaar gebonden is. Dit zorgt ervoor dat de richels zo klein en ondiep mogelijk worden. 
  • Sisal touw versus sisalstof (natuursisal). Sisal touw wordt veel gebruikt voor krabpalen. Katten hebben een sterkere voorkeur voor sisalstof, omdat dit nog iets beter versnipperd. Katten kunnen gemakkelijk de klauwen in de stof zetten. Ze kunnen makkelijk “halen” maken in de stof en eroverheen “glijden”, terwijl ze toch een goede grip hebben. De textuur en de weerstand van de stof voelt goed voor de poten en klauwen van de kat.
  • Ook karton vinden katten een fijn krabmateriaal. Karton en dan met name de “zijkant” van karton met al zijn holtes, vinden katten ook fijn. Net als sisal stof, geeft het een fijn gevoel omdat het versnipperd en geluid maakt. Het nadeel is dat karton eerder vervangen moet worden dan sisal en niet nat mag worden.
  • Voorkom dat de krabpaal omhuld is met tapijtachtige bekleding. Tapijt is een fijne anti-slip bekleding voor kattenplankjes. Maar zachte stoffen geven niet de gewenste krabbeleving voor de kat. Daar is het niet ruw genoeg voor en de nagels kunnen blijven hangen.
  • Voorkom dat de krabpaal uit glad hout bestaat (krabpaal van houten boomstam) De populaire ‘natuurlijke krabbomen’, oftewel een houten krabpaal gemaakt van boomstammen zijn vaak gestript van hun schors. Hierdoor is het krab-oppervlak niet ruw maar glad. Deze bomen zien er prachtig uit en ze bieden je kat een fijne hoge uitkijkplek. Maar ze zijn niet erg geschikt om aan te krabben.

    De beste krabpaal staat stevig en stabiel

    De stevigheid van een krabplek is zeer belangrijk voor je kat om de volgende redenen:

    • Stabiliteit – Wanneer een krabplek wiebelt, zal de kat hem niet gebruiken. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom katten zo graag aan banken en stoelen krabben, ze staan lekker stevig. 
    • Onveiligheid – Wanneer een krabplek wegglijdt, zou deze onveilig kunnen zijn en dat voelt je kat feilloos aan. Een onstabiele krabpaal of krabton zou kunnen omvallen waardoor de kat zich kan bezeren.
    • Stevige bodemplaat/basis – Hoe langer/hoger de krabpaal of krabton, hoe zwaarder de basis moet zijn. Katten kunnen gewond raken door onstabiele krabpalen die omvallen. Voor dit punt zijn vooral de zwaarte van de bodemplaat en de verbindingen van de basis met de rest van de paal (bijvoorbeeld goed aangedraaide schroeven) belangrijk. Een dun, lichtgewicht plankje als basis met een dun paaltje en een mandje erop, is vragen om problemen. Wanneer een kat in het mandje gaat liggen wordt de paal topzwaar en kan daardoor omvallen. Vooral voor grote of zware katten (Maine Coon, Noorse Boskat, Brits Korthaar) is een stevige bodemplaat nodig. Een dikke (rond de 2.5 cm) en grote (groter dan 50 cm) bodemplaat als basis geeft de krabpaal stevigheid.

    De functies van de beste krabpaal

    Een krabpaal met kattenhuisje, kattenholletje, plateau’s of hangmatten zijn prettig voor een kat om zich in te verstoppen of om op te rusten. Maar ze bieden je kat natuurlijk geen krabgelegenheid. Bedenk je daarom eerst goed waarom je de krabpaal koopt. Wil je de kat een goede krabplek geven en heb je al genoeg hoge plekken en comfortabele mandjes in huis? Dan heb je misschien wel genoeg aan een enkele krabstam of een krabplank. 

    Een zeer uitgebreid kattenmeubel is niet altijd beter dan een simpele krabplek. Het hangt er vanaf met welke reden je een krabmeubel koopt. De verschillende krabgelegenheden hebben ieder hun eigen eigenschappen en functies. Afhankelijk van wat je kiest, biedt het krabmeubel de kat één of meerdere van deze mogelijkheden door de onderdelen waaruit hij bestaat:

    • Klimmen en klauteren
    • Zijn territorium overzien vanuit een hoge plek
    • Zich verstoppen in een holletje
    • Rusten of slapen in een comfortabel mandje
    • Krabben
    • Ravotten met zijn speelmaatje(s)

    Krabpalen met verschillende onderdelen 

    Ook voor deze onderdelen geldt weer dat de kat bepaalde behoeftes heeft die ervoor zorgen of hij de krabpaal graag gebruikt of niet. 

    Een krabpaal met mandje of plateau

    Een krabpaal met mandje of een plateau biedt je kat een fijne rustplek. Een mandje stimuleert de kat om de krabpaal eens in zijn gehele lengte te gebruiken door ernaar toe te klimmen. Belangrijk is dat de krabstam waar het mandje op staat minimaal 80 cm hoog is en niet halverwege wordt onderbroken door het mandje. Goedkope krabpalen bevatten vaak veel plateau’s die de lengte van de krabstammen onderbreken. Dit maakt deze krabpalen niet zo fijn om aan te krabben.

    Een krabpaal met holletje of huisje 

    Een holletje of huisje geeft de kat beschutting. Dat zorgt voor een veiliger gevoel. Let er wel op dat de holletjes en huisjes groot genoeg zijn voor je kat. Ze zijn groot genoeg als je kat er op zijn zij in kan liggen. Een huisje of holletje is het liefst zo groot als je kat zelf (gemeten van kop tot kont). De meeste huisjes en holletjes van goedkope krabpalen zijn erg klein (rond de 40 cm). Wanneer ze te klein zijn, zal je kat er geen gebruik van maken. Mandjes en hangmatten met een diameter van ongeveer 50 cm en ligplateau’s, kijkplatforms van rond de 50 centimeter zijn ruim genoeg waardoor de kat er makkelijk op kan springen en in kan liggen.

    Er zijn ook elementen die er leuk uitzien, maar waar de meeste katten geen gebruik van maken (uitzonderingen daargelaten):

    • (Laaggeplaatste) holletjes
    • Krabpaal speeltjes
    • Touwen
    • Ligkolommen en tunnels
    • Ladders
    • Harde ligplekken (beklede houten plank zonder vulling)

    De beste krabpaal is simpel en functioneel

    Dat een krabmeubel volgebouwd is met onderdelen, maakt hem niet automatisch aantrekkelijker of functioneler voor de kat. De goedkope krabpalen zien er vaak leuk uit omdat ze heel veel onderdelen bevatten, maar als de kat ze niet gebruikt heb je er weinig aan. Het is beter één brede en hoge krabstam van 1,5 meter te hebben met daarop één functioneel mandje op een bodemplaat van 80cm x 50cm, dan drie dunne paaltjes die onderbroken worden met plankjes etc. Een kat wil graag een krabstam van alle kanten kunnen gebruiken, zonder plankjes ertussen die het rekken, of over de volledige lengte krabben kunnen belemmeren.

    De simpelste krabpaal die precies de onderdelen bevat die je kat nodig heeft (en niet meer) van goede kwaliteit is vaak de beste keus. Wanneer je kat aan de bank krabt, heeft je kat bijvoorbeeld veel meer aan een simpele, brede en stevige krabstam of krabplank dan aan een meubel met verschillende plateau’s en holletjes. 

    De beste krabpaal bevat precies zoveel onderdelen als je nodig hebt (en niet meer) en is van de beste kwaliteit die je kunt betalen

    Hieronder zetten we alle krabgelegenheden en hun eigenschappen voor je op een rijtje. Om het je extra gemakkelijk te maken hebben we een aantal goede mogelijkheden voor je uitgezocht.

    De Krabstam 

    Dit kan de kat ermee:

    Een krabstam – is een paal op een vloerplaat die bekleed is met materiaal (vaak sisaltouw) waaraan de kat kan krabben. Krabstammen zijn geschikt voor alle ruimtes, ook de wat kleinere. Een krabstam is een eenvoudige krabgelegenheid zonder poespas, maar zeer functioneel. Een krabstam van minimaal 80 cm hoog en met een diameter van 12-14 centimeter, zoals het onderstaande voorbeeld biedt de kat een goede, simpele krabgelegenheid.

    krabpaal groot

    Krabpaal grote kat (80 cm hoog en 12 cm dik). Prijs €141,70. Verkrijgbaar in de webshop

    De Krabplank

    Dit kan de kat ermee:

    Een krabplank is een plank bekleed met krabmateriaal (vaak sisaltouw of karton) waaraan de kat tegenaan kan krabben. Hij wordt vertikaal ergens tegenaan (vaak een muur) bevestigd. Maar er zijn ook krabplanken voor aan de bank of in een hoek lopen. Het is belangrijk dat een krabplank stevig en hoog tegen de muur wordt bevestigd zodat de kat zich helemaal kan uitrekken.

    Sommige krabplanken kun je los neerleggen. Deze moeten zwaar genoeg zijn zodat de kat niet wiebelt tijdens het krabben. Een krabplank is ruimtebesparend en daardoor ook in zeer smalle ruimtes (zoals de gang) te gebruiken. Hieronder vindt je een voorbeeld van goede horizontale en verticale krabplanken:

    krabplank voor op grond voor katten om horizontaal te krabben












    Horizontale krabplank met hoogwaardige sisalstof. Groot genoeg om ook op te liggen. Afmetingen: L 60 x B 26,5 x H 13,5 cm Prijs € 15,99. Hier te bestellen

    krabplank voor aan de muur voor katten krabben












    Vertikale krabplank met sisaltouw die in de muur vastgeschroefd wordt op de juiste hoogte. Prijs € 7,99. Hier verkrijgbaar

     

    Krabton

    Dit kan de kat ermee:

    Een krabton – is een halfhoge krabgelegenheid die meestal in zijn geheel bekleed is met sisalstof. Sommige krabtonnen bevatten gaten waar katten in kunnen spelen.

    Het ononderbroken krabgedeelte bevindt zich aan de kant waar de gaten niet zitten. De kat kan op een krabton dus niet makkelijk aan alle kanten krabben. Bovenop de ton kan de kat zitten of liggen. Heb je geen grote kozijnen, dan kun je met een krabton een fijne zitplek voor het raam maken. Een krabton kun je dus voor verschillende dingen gebruiken, maar de ervaring leert dat katten er meestal weinig gebruik van maken om aan te krabben. Een krabton hoger dan 80-90 cm, zoals onderstaand voorbeeld heeft de voorkeur. 

    krabton met gaten voor katten om te spelen en krabben
    Deze krabton is 1 meter hoog en 45 cm in diameter. Hij is bekleed met sisalstof en Pluche mandje is afneembaar en afwasbaar. Prijs € 59,99. Hier te bestellen.

    De klimpaal

    Dit kan de kat ermee:

    Een klimpaal is een extra brede en stevige paal met in ieder geval één kant zonder onderbrekingen, bekleed met materiaal (sisaltouw of sisalstof) waarop de kat kan klimmen en klauteren. Het is belangrijk dat de klimpaal stevig en zwaar genoeg is zodat hij niet omvalt. Een klimpaal heeft daarom een dikke bodemplaat nodig. Een klimpaal of klimmeubel is een musthave voor elke kat zodat hij kan klimmen en klauteren.

     

    Klimpaal voor kat klimmen hoog  met mandjes

    Deze klimpaal is 2.19 m hoog en is maar liefst 45 cm dik. Prijs €129,99. Hier te bestellen

    klimpaal hellende boom

    Deze klimpaal (in 3 verschillende hoogtes) doet denken aan een schuin gegroeide, overhellende boom. Omdat de stam zo lang, en met sisal bekleed is kan je kat er naar hartelust op krabben, klimmen en ravotten. Aangezien de krabpaal schuin afloopt, is naar beneden komen ook geen probleem. Prijs €239.95. Verkrijgbaar in de webshop  

    De krabpaal

    Dit kan de kat ermee:

    Een krabpaal kan afhankelijk van de onderdelen waaruit hij bestaat verschillende functies hebben. Wanneer je een krabpaal aanschaft om de kat (extra) krabgelegenheid te geven, let dan vooral op de totale hoogte en het gebruiksgemak van de afzonderlijke krabstammen. Wanneer de krabpaal (vooral) bedoeld is om aan te krabben, heeft deze minimaal één ononderbroken krabstam nodig van 80-90 cm hoog. Bij de meeste budgetopties worden de krabstammen onderbroken door huisjes, holletje of plankjes. Deze krabpalen zijn dan niet zo geschikt om aan te krabben.

    hoge krabpaal met mandjes voor de kat om aan te krabben











    Krabpaal met een krabstam van 90 cm (onderste) hoog en 12 cm dik. Comfortabele pluche hangmatten en een mandje om te rusten en te slapen. Deze zijn afneembaar en afwasbaar. Prijs € 179,99. Hier te bestellen

    krabpaal hangmat

    Deze krabpaal heeft alles om je kat zijn favoriete uitkijkpost bij het raam te worden! Hij komt qua hoogte net onder je kozijn uit en heeft een heerlijk comfortabele hangmat. De krabstam is zo hoog dat je kat zich volledig kan uitrekken tijdens het krabben. Dit zorgt voor de ultieme kattennagelverzorging. Prijs 251.40 verkrijgbaar via de webshop

    Hoeveel krabpalen in huis

    Zoals je hebt kunnen lezen gebruikt de kat een krabpaal om verschillende redenen. Daarom heb je ook meerdere krabpalen nodig in huis, als richtlijn kun je aanhouden dat er minimaal een krabpaal nodig is in elke ruimte waar de kat dagelijks komt. 

    Waar krabpaal neerzetten

    Heb je slechts één krabpaal, dan kan je kat prima zijn nageltjes verzorgen. Maar de kat wil ook zijn geur kunnen afzetten in huis. Om de kat daartoe gelegenheid te geven, plaats je ook krabpalen in drukke wandelroutes. Bijvoorbeeld in de wandelroute tussen de bank en de keuken. Bij deuropeningen en onderaan en bovenaan de trap. Als laatste gebruiken katten de krabpaal als uitlaatklep voor spanning. Het is afhankelijk van je kat wanneer en waar hij het meeste spanning ervaart en hoe je hem daar het beste in kan ondersteunen met een krabpaal. 

     

    Vragen, hulp nodig?

    Hoe zit dit met jouw kat? Krabt jouw kat altijd netjes aan de krabpaal? Of krabt hij toch liever aan de bank of aan andere meubels in huis? Was je op zoek naar een krabpaal en heb je ideetjes opgedaan? Deel je ervaringen en gedachtes hieronder in de reacties!

    Krabt je kat aan de bank, aan het behang, of enkel op de deurmat? Wil je een krabpaal aanschaffen en wil je graag zekerheid of de krabpaal die je hebt uitgekozen de goede is? Je kunt voor al je vragen over dit onderwerp dagelijks terecht bij Lekker in je Vacht. 

    [starbox]

     

    Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

    Comments

    Post a Comment

    Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

    Instagram feed

    Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming