Image Alt

Abnormaal eetgedrag bij de kat (voerobsessie)

 / Meer over Lekker in je Vacht  / Abnormaal eetgedrag bij de kat (voerobsessie)

Abnormaal eetgedrag bij de kat (voerobsessie)

Wat is normaal eetgedrag voor een kat?

Eetgedrag is natuurlijk, aangeboren gedrag. Dat betekent dat als een kat geboren wordt, hij weet dat en hoe hij moet eten. Daar hoeft hij niets voor te leren. Het stukje wat een kat wel moet leren, is wat hij precies kan eten en wat hij lekker vindt of niet. Door veel verschillende soorten voer te eten als kitten, leren kittens te wennen aan verschillende smaken en structuren. Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar “eten” bestaat uit meer dan alleen kattenbrokjes naar binnen werken. Eetgedrag bestaat uit kleine stukjes gedrag (gedragselementen) die in een bepaalde vaste volgorde voorkomen. Ook is de kat in een normale situatie maar een bepaalde tijd bezig met elk stukje.

Normaal (eet)gedrag heeft een functie

Je kunt normaal gedrag herkennen aan het feit dat het een duidelijke functie heeft. Normaal eetgedrag heeft namelijk als functie om de kat te voeden. De kat moet voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgen om gezond te blijven.

Normaal (eet)gedrag heeft een gezamenlijk doel

Normaal gedrag is ook te herkennen aan het gezamenlijke doel. Alle handelingen die kat uitvoert hebben als doel om te kunnen eten.

Honger

Honger is een seintje van het kattenlichaam dat er behoefte is aan eten. Wanneer het kattenlijf niet genoeg energie meer heeft ontstaat honger. Honger is wat de kat aanspoort om naar eten op zoek te gaan.

Eten zoeken

Als de kat honger heeft, moet hij op zoek naar voedsel. In de natuur gebruikt de kat hier al zijn zintuigen voor. Hij houdt nauwlettend in de gaten of hij wat ziet bewegen. Hij luistert of hij een prooi hoort bewegen. En hij ruikt of er een prooi in de buurt is. Welke zintuigen moet jouw gebruiken om zijn eten te vinden? Wanneer je voerpuzzels gebruikt en deze telkens verplaatst, zal je kat ook op zoek moeten naar zijn eten. Wanneer je kat iedere dag op dezelfde plek eet uit een voerbakje, hoeft hij geen moeite hoeven doen.

Eten vangen

In de natuur moet een kat – wanneer hij een prooi heeft gevonden – deze ook nog vangen. Dit kost de kat heel veel energie want niet elke vangpoging lukt. Een kat vangt in minder dan de helft van elke vangpogingen zijn prooi. Onze huiskatten krijgen voer en hoeven over het algemeen geen prooien te vangen.

Eten

Door te eten krijgt de kat voedingsstoffen en energie binnen.

Vol gevoel

Wanneer de kat genoeg gegeten heeft, zit hij vol. Dit is ook weer een seintje van het kattenlijf en stopt normaalgesproken de maaltijd.

Stoppen met eten

Wanneer de kat vol zit en de maaltijd is gestopt, is hij dus klaar met eten. In een normale situatie stopt dit het eetgedrag en gaat de kat iets anders doen.

Psychogeen abnormaal eetgedrag bij de kat

Wanneer katten opgroeien in een omgeving waarin eten – om een of andere reden – schaar is, zullen ze omschakelen naar een overlevingsmodus. En dus eten ze wat en wanneer ze kunnen. Een kat moet immers eten om te overleven. Dit geldt voor straatkatten. Maar dit geldt ook voor katten die opgroeien in een huishouden met veel verschillende dieren. Wanneer zij hun best moeten doen om te kunnen eten, of het eten zelfs moeten verdedigen, zullen erg gericht zijn op eten

Kat blijft zoeken naar eten

High levels of stress can cause a cat to go cuckoo for food. In fact, vets have diagnosed some cats with “psychogenic abnormal feeding behavior,” which involves begging and food-related aggression.

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed