Image Alt

Katten Blog

 / Gezondheid  / 6 redenen waarom je kat te dik is

6 redenen waarom je kat te dik is

Waarom is mijn kat te dik – is de hamvraag wanneer je overgewicht wilt aanpakken. Helaas is het niet zo dat alle katten die te dik zijn, ook automatisch te veel eten — was het maar zo simpel. Het heeft daarom ook niet zoveel zin om elke dikke kat op een dieet te zetten. In het ergste geval maakt een hongerdieet een dikke kat nog dikker dan dat hij al was. Je zult de oorzaak van het overgewicht moeten aanpakken. Overgewicht kan meerdere oorzaken hebben. Wanneer je weet waarom je kat te dik is geworden, kun je dit als startpunt nemen in de weg naar een slankere kat.

Reden 1: De verbranding staat stil

De snelheid waarmee je kat voedsel verwerkt hangt onder andere af van zijn leeftijd en erfelijkheid. Wanneer katten slapen staat de stofwisseling op een laag pitje. Tijdens de slaap geeft het lichaam namelijk prioriteit aan andere lichaamsprocessen. Dit is normaal. Bij sommige katten werkt de stofwisseling echter ook te traag wanneer ze actief zijn. Meestal als gevolg van een gebeurtenis waardoor de kat een periode lang te weinig, of helemaal niet at zoals:

 • Ziekte die eten bemoeilijkt (niesziekte, een maag-of darmontsteking, alvleesklierontsteking, suikerziekte, tandproblemen, nierfalen)
 • Depressie
 • Slechter eten door verandering van voer
 • Slecht eten door vakantie eigenaar

Wanneer een kat een tijdlang te weinig of helemaal niet eet, komt zijn verbranding op een laag pitje te staan. Dit is een heel slimme aanpassing van moeder natuur waardoor katten zuinig omgaan met het weinige voedsel dat ze binnenkrijgen in het geval van voedsel schaarste. Veel diëten gaan uit van een lage energie inname (weinig eten) waardoor de verbranding alleen maar maar vertraagd. Dit betreft de categorie katten die “vrijwel niets eten” en toch te dik zijn.

Deze katten kun je beter niet op een dieet zetten, maar de stofwisseling van de kat heeft een ‘zetje’nodig om de verbranding te stimuleren. Op deze manier verhoog je de snelheid waarmee het lichaam het voedsel verwerkt dat de kat tot zich neemt. Dit bereik je door de kat om de twee a drie uur kleine beetjes aantrekkelijk voer te geven.

Reden 2: Stress

Stress is een echte dikmaker. De link tussen stress en obesitas is middels wetenschappelijk onderzoek onderzocht. Tijdens stress maakt het lichaam stresshormonen (adrenaline, cortisol) aan. Door adrenaline komt de verbranding op een laag pitje te staan en cortisol draagt bij aan de afbraak van spieren. Daarnaast nodigt stress vaak ook uit tot meer eten. Mensen snaaien ongemerkt een hele bak chips weg uit verveling of door stress, omdat eten troost biedt. Ook katten kunnen meer gaan eten wanneer zij niet lekker in hun vel zitten. Door lekker voedsel te eten, maken de hersenen namelijk geluksstofjes aan. Deze geluksstofjes dempen (even) de nare gevoelens en de stress. Eten werkt ontspannend en geeft ze even rust. Meer eten door stress is echter een pleister op een zere wonde zolang de stressbron(nen) blijven bestaan.

Deze dikke katten eten daadwerkelijk te veel, maar de onderliggende oorzaak is gedragsmatig. Een kat die teveel eet omdat hij niet lekker in zijn vel zit, zal dit blijven doen totdat de stress is opgelost. Deze katten zullen dan ook niet afvallen totdat zij weer lekker in hun vel zitten. Wanneer je zelf onvoldoende in staat bent om je kat hierbij te begeleiden, is het raadzaam om hulp in te schakelen van een kattengedragstherapeut.

Reden 3: dik door lichamelijke oorzaak

Sommige katten komen aan in gewicht door medische oorzaken. Ook bepaalde medicijnen kunnen tot overgewicht leiden of er aan toe bijdragen. Wanneer een kat maar blijft aankomen ondanks meer beweging en een lagere energie opname kan er sprake zijn van een medisch probleem. Deze katten zullen enkel afvallen wanneer het medische probleem wordt verholpen. Aandoeningen die tot overgewicht kunnen leiden:

 • Ziekten die de kat zijn beweging beperken (artrose/spondylose, artritis )
 • Aandoeningen waardoor vochtophoping ontstaat (nieren/lever/hart)
 • Zwangerschap

Reden 4: onvoldoende beweging

Katten jagen in de natuur wel 6 uur per dag. Daar is hun energieverbruik ook op ingesteld. Wanneer een kat de hele dag in zijn mandje ligt, wordt hij te dik. Er zijn verschillende redenen waarom een kat minder kan gaan bewegen en daardoor in gewicht aankomt:

 • Verandering van leefstijl waardoor er minder tijd is om met de kat te spelen (door samenwonen, kinderen krijgen, nieuwe baan)
 • Aandoeningen die bewegen beperken of pijnlijk maken
 • Binnenhouden van buitenkatten
 • Kleinere leefruimte waardoor de kat minder kan bewegen

Reden 5: Je kat eet niet vaak genoeg

Heb je weleens een kat, tijger of leeuw in het wild gezien met obesitas? Dat bestaat niet – ondanks dat een kat in een natuurlijke situatie wel 22 keer per dag eet! Dat komt omdat deze dieren enerzijds veel bewegen — een kat jaagt in het wild wel 6 uur per dag. Anderzijds hebben katten een natuurlijke rem op eten. Ze zullen zichzelf dus nooit overeten. Deze rem kan een kat echter verliezen wanneer hij structureel honger heeft. Een kat die zijn natuurlijke rem op eten kwijt is, eet zijn voerbakje leeg hoe vol deze ook zit. Dit zien we vaak bij katten die maar een of twee keer per dag een grote hoeveelheid eten uit een voerbakje krijgen. Deze katten zijn te dik geworden omdat ze niet vaak genoeg eten kregen.

Reden 6: je kat eet teveel

Het is niet de enige belangrijke, maar de energie-inname is wel een factor om rekening mee te houden. Wanneer je kat drie keer zoveel energie binnenkrijgt dan nodig, zal het teveel worden opgeslagen als vet. Elk type voedsel (brok, natvoer of vers vlees) bevat een andere hoeveelheid energie en dat verschilt ook nog eens per merk. Graanvrije brokjes zijn bijvoorbeeld wat vetter dan brokken met graan, waardoor de kat er minder nodig heeft per dag. Vers vlees is vetter dan natvoer waardoor een kat ook minder vers vlees dan natvoer nodig heeft per dag. Hoeveel eten je kat nodig heeft per dag, hangt af van o.a. zijn (streef) gewicht, leeftijd en ras. Het is vrij makkelijk om de benodigde hoeveelheid voer te overschatten.

Vragen of hulp nodig?

Elke kat is uniek en heeft zo zijn eigen redenen waarom hij te zwaar is geworden of waarom afvallen niet zo goed lukt. Als de bovenstaande tips niet genoeg zijn, kun je een voedingsanalyse laten uitvoeren en een persoonlijk voedingsadvies inclusief voerschema aanvragen via lekkerinjevacht@gmail.com of telefonisch via 06-17338436

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Saar

  27/11/2018

  Mijn kat is dement: kan dat óók een reden zijn?

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming