
17 weetjes over katten
Verbazingwekkende weetjes over katten
Gewoon, omdat we zo van katten houden deze 17 weetjes over katten op een rijtje:
- Katten hebben een navel. Alle zoogdieren hebben een navel, dus katten ook. Een navel is een overblijfsel van waar de navelstreng ooit moederpoes en kitten verbond.
- Katten dromen meerdere keren per dag een aantal minuten. Je herkent dat aan het heen en weer bewegen van de ogen en ook de pootjes en snorharen kunnen trillen of schokken. Sommige katten maken ook geluiden in hun slaap als ze dromen.
- Katten zijn (net als honden) goed te trainen zolang ze maar genoeg gemotiveerd worden met de juiste beloningen, zoals kattensnacks.
- Katten zijn niet kleurenblind, maar hun waarneming van kleur is wel beperkt. Ze zijn in staat om groen en blauw te onderscheiden, maar rood niet.
- Katten kunnen dement worden. Ze raken gedesoriënteerd, miauwen heel vaak en hard en hebben vaak een verstoord slaappatroon. Dementie komt echter niet vaak voor bij katten. Wanneer je deze symptomen herkent, is het verstandig om je oude kat goed te laten onderzoeken bij de dierenarts. Er zijn namelijk verschillende goed behandelbare ouderdomsziekten die dezelfde klachten kunnen geven.
- Katten kunnen niet huilen van verdriet of plezier. Katten hebben functionele
Katten huilen niet uit emotie
traanbuizen en zijn dus ook in staat om tranen te maken. De tranen werken echter als oogreiniging en vloeien niet uit emotie.
- De meeste volwassen katten hebben 30 tanden. Katten beginnen met een melkgebit en melktanden die doorkomen twee weken na de geboorte.
- Er is een korte periode waarin de wortels van de melktanden verdwijnen, maar de kat zijn volwassen tanden nog niet heeft. Tijdens deze periode kan een kitten geen prooien doden en is hij volledig afhankelijk van zijn moeder voor voedsel.
- Het haar tussen de tenen van de kat beschermt het voetzooltje tegen stekelige takjes en insectenbeten.
- Katten kunnen niet ongesteld worden. Poezen worden krols, niet ongesteld en dat betekent dat ze om de paar maanden vruchtbaar zijn en specifiek gedrag vertonen maar dus geen bloed verliezen.
- Of katten slimmer zijn dan honden, daar is de wetenschap nog niet over uit. Honden hebben ongeveer 530 miljoen neuronen terwijl katten er maar 250 miljoen hebben. Een neuron is de bouwsteen van de hersenen, maar dit is niet allesbepalend.
- Katten zijn nachtdieren. De kat is vooral actief als zijn prooien actief zijn en dat is
katten zijn nachtdieren
dus ’s nachts.
- Katten hebben een goed geheugen. Ze zijn in staat om plezierige bezigheden – zoals het eten van een favoriete snack en waar ze dat deden – te onthouden.
- Katten hebben het waarschijnlijk niet door dat je zwanger of ziek bent, maar ze zijn wel in staat om veranderingen op te merken in je eigen gedrag en je houding. Bij ziekte of zwangerschap zit of lig je vast vaker op de bank. Dat is voor de kat het ideale moment om lekker bij je te gaan liggen.
- Katten zijn (in theorie) lichamelijk in staat om te zwemmen en hebben een aangeboren instinct hoe ze zich moeten gedragen in water. Dat aangeboren vermogen betekent echter niet dat ze er ook heel goed in zijn.
- Katten kunnen verkouden worden. Het virus dat hiervoor zorgt is alleen wel anders dan waar mensen verkouden door worden. Wanneer je verkouden bent, kun je de kat dus niet aansteken.
- Katten kunnen links of rechtspotig zijn. Uit een onderzoek van de Universiteit van Belfast bleek dat pootvoorkeur (links- of rechtspotigheid) gekoppeld is aan temperament. Katten met een duidelijke pootvoorkeur scoren hoog op positieve karaktereigenschappen zoals oogcontact maken, aanhankelijkheid en vriendelijkheid.
Bronnen:
- https://www.volkskrant.nl/wetenschap/heeft-uw-kat-een-duidelijke-voorkeur-voor-de-linker-of-rechterpoot-dan-is-het-een-leukere-kat~a4523130/
- Fajdić, D., Štoković, I., Sušić, V., & Kabalin, A. E. (2015). Inheritance of coat colour in cats. Veterinarska Stanica, 46(6), 497-502.
- Seidensticker, J., & Lumpkin, S. (2016). Cats in question: the Smithsonian answer book. Smithsonian Institution.
- Horn, J. A., Mateus‐Pinilla, N., Warner, R. E., & Heske, E. J. (2011). Home range, habitat use, and activity patterns of free‐roaming domestic cats. The Journal of Wildlife Management, 75(5), 1177-1185.
Vond je deze weetjes over katten leuk?
Ken jij nog meer weetjes over katten die niet in dit rijtje staan? Leuk! laat deze dan achter in een reactie onder deze blog! Deel deze weetjes over katten gerust op je sociale media!