
10 Tips om je luie kat meer te laten bewegen
Heb je een luie kat? – beweging is niet alleen heel belangrijk voor dikke katten. Elke kat heeft dagelijks genoeg beweging nodig om gezond te blijven. De kat heeft in een natuurlijke situatie – net als wij mensen – bezigheden waarmee hij zijn dagen vult. Ze besteden een groot gedeelte van de dag aan jagen, spelen, het territorium in de gaten houden en klimmen en klauteren. Buiten kunnen katten onbeperkt jagen en ook komt hun sociale en territoriale gedrag echt tot zijn recht. Het buiten leven is daarom het meest natuurlijk voor een kat. Het geeft hem bewegingsvrijheid en controle over zijn eigen leven.
Helaas zijn de meeste woonomgevingen niet veilig voor katten, waardoor het vaak verstandiger is om ze binnen te houden. Je beschermt een binnenkat zo tegen de gevaren van buiten, maar je verhoogt tegelijkertijd de kans op overgewicht, diabetus, verveling en andere gedragsstoornissen. Huiskatten hoeven namelijk niet op prooien te jagen. Maar ze hebben net zo goed een uitlaatklep nodig om hun energie kwijt te raken. Het is daarom gezond voor je kat om dagelijks te bewegen. Door hem verschillende mogelijkheden te geven blijft het bewegen interessant en spannend voor de kat. In deze blog geven we je maar liefst 10 tips om je luie kat meer te laten bewegen.
Tip 1: Een speelmaatje voor je luie kat zodat hij kan spelen
Katten doen aan twee vormen van spel: object spel en sociaal spel. De tweede vorm van spel is enkel mogelijk met een andere kat omdat er specifieke katten-communicatie voor nodig is. Een mens of hond kan een andere kat daarom nooit vervangen. Katten die samenleven en spelen met één of meerdere bevriende katten, zullen automatisch meer bewegen. Vooral voor katten met een goede sociale basis en die 12 weken of langer met nestgenootjes zijn opgegroeid is dit een aanrader.
Tip 2: Voerpuzzels of Intelligentie speelgoed waardoor je luie kat moet werken voor zijn eten
Een voerpuzzel wordt ook wel intelligentie- of denkspeelgoed genoemd. Een voerpuzzel is een voerdispenser die door zijn vorm bepaalde handelingen vereist van de kat om zijn voer te bemachtigen. Het geeft de kat een uitdagende bezigheid en geeft hem plezier. Door te hengelen, trekken, duwen of schuiven met zijn pootje of neus kan hij een voertje bemachtigen. Voerpuzzels komen in verschillende moeilijkheidsniveau’s. Er zijn makkelijke voerpuzzels en moeilijkere verkrijgbaar via onze webshop. Om de voerpuzzels te bekijken, klik hier.
- Trixie flipboard
- Trixie poker box
- Trixie Gambling tower
Niet alle katten zijn even goed in puzzelen, het is daarom goed om de puzzels aan te passen aan het puzzelniveau van de kat. Door verschillende voerpuzzels te verspreiden door huis, motiveer je een luie kat om meer te bewegen.
Tip 3: Interactief Speelgoed dat uit zichzelf beweegt en ook een reactie uitlokt bij een luie kat
Interactief speelgoed is speelgoed dat uit zichzelf beweegt en zo een reactie uitlokt bij de kat. Er bestaat ook speelgoed (vaak wat duurder) dat op zijn beurt weer reageert op het gedrag van de kat. Op deze manier ontstaat er dus echt interactie tussen het speelgoed en de kat en stimuleert het bewegen en jagen. Een speelrails waarbij een balletje blijft bewegen nadat de kat er tegenaan heeft getikt is hiervan een voorbeeld. Voor volwassen katten is het leuk wanneer je meerdere rails aan elkaar klikt waardoor je een heel grote speelbaan maakt. Interactief speelgoed geeft de kat iets te doen als je zelf weg bent. Zo is je kat niet enkel aan het luieren de hele dag.
Tip 4: Katten speeltjes tijdelijk opbergen en speel zelf met je luie kat
Wissel speeltjes regelmatig en berg ze af en toe op zodat ze nieuw en spannend blijven
Een veelgehoorde klacht van katteneigenaren is,dat de kat niet speelt ondanks dat het hele huis vol ligt met speeltjes. Dat heeft twee redenen. Wanneer een speeltje niet nieuw meer is, is het niet meer zo interessant en spannend. Je kunt dit probleem oplossen door de speeltjes eens een tijdje op te bergen. En na een tijdje weer tevoorschijn te halen.
Speel zelf met je luie kat en zorg dat speeltjes onvoorspelbaar bewegen
Daarnaast liggen de meest populaire kattenspeeltjes (speelmuis, kattenballetjes) roerloos op de grond. Dit is weinig interessant voor een kat die gewend is om prooien te bejagen die snel en onvoorspelbaar bewegen. Is je kat liever lui dan moe en wil je actie? Dan zul je zelf ook in beweging moeten komen. Je kunt er zelf voor zorgen dat de speeltjes bewegen als een prooi: beweeg ze van de kat af en beweeg ze onvoorspelbaar. Een prooi zal afwisselend zeer snel bewegen (rennen/vliegen) en soms langzaam (lopen). Met een speelhengel waarvan je de speeltjes kunt wisselen, vang je twee vliegen in één klap. Je kunt de speeltjes telkens afwisselen (en wegleggen) en het touwtje zorgt ervoor dat je het speeltje kunt bewegen.
Speel op snelheid en laat de kat springen, klimmen en klauteren
Speel vooral op snelheid en laat de kat klimmen en springen. Je kunt de kat bijvoorbeeld op een stoel of de eettafel laten springen. Laat hem de trap op- en af hollen of in een klimpaal klauteren door het speeltje daar naartoe te bewegen. Je kunt beter meerdere keren per dag een paar minuutjes spelen dan één keer per dag een uur. Katten zijn gebouwd op kort maar zeer explosief bewegen.
Voor meer tips om je kat aan het spelen te krijgen, kun je de Youtube video’s bekijken die we over dit onderwerp hebben gemaakt:
Tip 5: Kattenloopwiel
Je hebt vast wel eens een hamster in een loopwiel zien rennen. Zo’n zelfde apparaat is verkrijgbaar voor katten, maar in een grotere uitvoering. Een loopwiel is niet goedkoop, ze kosten vaak meer dan 200 euro. Toch kan een loopwiel in sommige gevallen een uitkomst bieden om de kat tot bewegen te stimuleren. Bijvoorbeeld wanneer je geen enkele mogelijkheid hebt om de kat een veilige vorm van buiten te geven, of wanneer je simpelweg heel erg klein woont. Dan ben je wat beperkter qua bewegingsmogelijkheden door ruimtegebrek. Ook wanneer je een heel actief ras in huis hebt, zoals de Bengaal, kan het loopwiel helpen om de kat flink meer te laten bewegen.
Tip 6: Klimpaal om te klimmen en klauteren
Het verschil tussen een klimpaal en een krabpaal is dat de stam van een klimpaal hoger en steviger is zodat de kat gelegenheid heeft om te klimmen en klauteren. Een klimpaal bevat weinig holletjes en mandjes en bestaat minimaal uit één kant met alleen stam. Klimmen en klauteren kost de kat veel energie maar het is ook natuurlijk gedrag. In de natuur klimmen katten al vanaf dat ze kitten zijn, gemakkelijk in een boom. Meerdere klimgelegenheden stimuleert de kat om meer te bewegen. Tijdens het klimmen gebruikt hij verschillende spieren. Zorg ervoor dat de klimpaal in kwestie plateau’s heeft die trapsgewijs op elkaar aansluiten zodat de kat ook weer makkelijk naar beneden kan. Of schuin staat zodat de kat weer makkelijk naar beneden kan. In onze webshop verkopen we een klimpaal in verschillende maten. De hoogste maat is wel 2 meter hoog! Bekijk hem door hier te klikken.

Klimpaal hellende boom
Tip 7: geef je kat de (vertikale) ruimte om te kunnen bewegen
Vrije toegang in huis
Katten zijn echte snelheidsmaniakken. Ze zijn gebouwd om voor korte duur zeer explosief te bewegen. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de kat genoeg bewegingsruimte heeft om te kunnen sprinten, klimmen en spelen. Het wordt de kat niet echt makkelijk gemaakt wanneer zijn leefomgeving binnenshuis wordt beperkt.
In de praktijk zien we veel katten die niet overal in huis mogen komen. Vooral de slaapkamer en de woonkamer zijn plekken waar veel katten tijdelijk uit geweerd worden. Uit onderzoek is echter gebleken dat wanneer katten zoveel kamers tot hun beschikking hebben als ze willen, poezen gebruik maken van 3-4 kamers en katers van 4-5 kamers. Geef je kat daarom liever vrije toegang tot het hele huis zodat hij zoveel mogelijk bewegingsvrijheid heeft. Een leefomgeving waarin een kat niet (makkelijk) kan bewegen, nodigt niet zo uit tot bewegen.
Vertikale ruimte in huis
Denk ook aan de vertikale ruimte in je huis! Het beeld van een kat in een boom is een bekend beeld. Katten zijn echte klimmers en zitten graag hoog. Ze voelen zich daar veilig omdat ze het hele territorium kunnen overzien. Door te werken met de vertikale ruimte in huis (muren/plafond) vergroot je gelijk de bewegingsruimte voor de kat. Dit is vooral belangrijk wanneer je niet zo groot woont. Door loopbruggen, tunnels, planken en zitplekken te bevestigen aan het plafond en/of de muren vergroot je de leefruimte van je kat. Op deze manier maak je een klimmuur of klimwand voor je kat. Omdat katten zich ook veilig voelen wanneer ze hoog zitten, verlaagt dit ook nog eens stress.
Tip 8: Laat je kat (veilig) naar buiten
Er bestaan verschillende veilige manieren om een kat van het fijne buitenleven te laten genieten. Het verschilt per woonomgeving en kat wat de beste optie is. Denk bijvoorbeeld aan een met kattennet afgeschermd balkon wanneer je op een flat of appartementje woont. Deze maak je aantrekkelijk met katvriendelijke kruiden, plankjes aan de muur en verstopplaatsen.
Ook de tuin (schuttingen) kun je afschermen met beugels en kattennet zodat de kat beschermd naar buiten kan. Ook hier kun je beweging stimuleren met hoge uitkijktorens, klimmeubels en bijvoorbeeld (ondergrondse) tunnels. Een kat die de hele dag ligt te soezen in het zonnetje, beweegt natuurlijk niet zoveel. Het is daarom handig om de kat uit te dagen tot beweging in de tuin.
Daarnaast kun je een kattenren maken of laten maken zodat je kat veilig naar buiten kan. Ook een kleinere kattenren kan beweging stimuleren wanneer je plankjes aan de wanden maakt en gebruik maakt van kattenbruggen.
Wanneer deze opties niet tot de mogelijkheden behoren, is de kat aan een lijn laten lopen nog een optie. Op deze manier kan je kat toch kleine stukjes rennen of ronddartelen in een berg met herfstbladeren. Ook voor deze optie geldt dat dit veilig moet kunnen. In een buurt met veel honden kun je de kat bijvoorbeeld beter niet uitlaten. Wil je weten hoe je de kat went aan een tuigje? Dan hebben we daar een YouTube video over:
Tip 9: Cat agility (katten behendigheid)
Agility, of behendigheid is een bezigheid waarbij de kat een parcours aflegt dat bestaat uit verschillende hindernissen. Deze hindernissen vereisen verschillende vaardigheden van de kat. Bij honden- en paardeneigenaren is deze sport allang bekend, maar ook katten kunnen plezier beleven aan deze vorm van beweging. Je kunt je kat over obstakels laten klimmen, door tunnels laten rennen en door paaltjes laten slalommen. Pak je speelhengel en laat de kat flink bewegen door het speeltje te bewegen langs het parcours. Of prik zijn favoriete snoepje aan een lang stokje en hou dit voor de kat zijn neus zodat de kat dit door het parcours heen volgt.
Tip 10: Motiveer je kat om meer te bewegen met snoepjes
Wanneer je snoepjes enkel gebruikt als extraatje, voegt dit extra energie toe bovenop de hoofdmaaltijd. Maar je kunt snoepjes ook gebruiken om de kat meer te laten bewegen. De meeste katten willen wel wat moeite doen voor hun favoriete kattensnoep. Verstop de snoepjes eens zodat de kat ze moet zoeken. Met dit zoekspelletje voeg je zowel beweging als plezier toe aan het leven van de kat.
Heb je een vraag?
Twijfel je of je kat wel genoeg beweegt? Vind je het moeilijk om je kat meer te laten bewegen? Heb je een andere vraag rondom voeding of overgewicht? Neem contact op via het servicegebied voor al je vragen over katten. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht.
[starbox]