
10 redenen waarom je nieuwe kitten niet eet
Je kitten eet niet, gaat niet naar de kattenbak en verstopt zich. Dit is een veelvoorkomend probleem waar je zo snel mogelijk iets aan wilt doen. Kittens zijn namelijk kwetsbaar en verzwakken snel wanneer ze niet (goed) eten. Spelen en groeien kost kittens veel energie, waardoor ze niet zoveel reserve brandstof hebben als volwassen katten. Kittens moeten daarom elke dag goed eten. En mogen zelfs onbeperkt eten. Wanneer je kitten al langer dan 24 uur niet heeft gegeten kun je het beste even langs je dierenarts. Wanneer je katje er nog maar net is, en je op zoek bent naar tips, geeft deze blog je handvatten om dit probleem op te lossen.
1. Je kitten eet niet omdat hij zich niet veilig voelt in de kamer
De meestvoorkomende reden dat nieuw in huis gekomen kittens niet willen eten is stress. Katten eten niet wanneer zij zich angstig en onveilig voelen. Hoe jonger het kitten is, hoe sneller het angstig zal zijn in een heel nieuwe leefomgeving weg van zijn veilige moeder en nestgenootjes. Dit kun je voorkomen door de kitten niet te vroeg uit het nest te halen. Ook kittens die afkomstig zijn van een gestreste/angstige moederpoes en kittens die niet zo goed gewend zijn aan huiselijke geluiden en situaties (niet goed gesocialiseerd) zullen angstiger reageren. De oplossing hiervoor is het kitten een veilige en overzichtelijke leefomgeving aan te bieden. Dit bereik je door hoge plekken te maken en verstopplekken.
2. Je kitten eet niet omdat de kamer te groot is
De woonkamer is over het algemeen erg overweldigend voor kittens. Het is de grootste kamer in huis, bevat veel nieuwe geuren en objecten en is daarom niet zo goed te overzien. De kitten voelt zich nu onveilig en is daarom gestrest. Pas wanneer de kitten zich ontspannen en veilig voelt zal ze eten, drinken en zich ontlasten. Heb je een kleiner kamertje die je kunt inrichten voor haar? Er dient minimaal een kattenbak (zonder klep), een krabgelegenheid, eten en drinken (niet in de buurt van de kattenbak), en speeltjes aanwezig te zijn.
Let er met name erop dat ze veel verstopplekjes heeft in deze kamer. Kartonnen dozen, half open kasten, je kunt haar reismandje open neerzetten met een dekentje (of bij gebrek aan dekentjes, een handdoek) erover en erin. Een stoel met een dekentje erover waar je een soort tentje van maakt etc. Geef haar de tijd om in alle rust aan deze ruimte te wennen. Pas wanneer ze helemaal ontspannen is en op onderzoek uitgaat in deze ruimte, voeg je één nieuwe ruimte toe om te onderzoeken.
3. De kitten krijgt geen rust om te wennen
Pak de kitten niet op, maar laat het naar je toekomen. Probeer ermee te spelen (met een speelhengel, dit creëert een veilige afstand tussen jou en kitten), als ze dit niet wil ga er dan alleen bij zitten op de grond en praat zachtjes. Zet lekkere hapjes bij haar neer en loop dan weer weg. Op deze manier kan ze aan je wennen en zal ze jouw aanwezigheid aan iets plezierigs koppelen. Gun de kitten ook om bij te komen zonder dat daar mensen bij zijn. Realiseer je dat jezelf ook iets vreemds bent waar de kitten aan moet wennen.
4. Je kitten is ziek
Dat laatste is wel een dingetje om even in je achterhoofd te houden. Is het ingeënt/ontwormd/ontvlooid en gevaccineerd bij de vorige eigenaar? Een ziek kitten zal ook niet willen eten. De kans dat je kitten nu niet eet omdat het gestrest is, is reëel. Maar jonge kittens zijn ook kwetsbaar. Als de kitten ook na alle veranderingen in huis en genoeg tijd niet wil eten, kan het ziek zijn. Enkele ziekten die ervoor kunnen zorgen dat een kitten niet eet:
- Misselijkheid
- Tandpijn
- Parasieten (wormen)
- Verkoudheid (niesziekte)
5. Je kitten voelt zich eenzaam
Een kitten heeft daarnaast heel veel aan de aanwezigheid van een soortgenoot. Het is daarom altijd het overwegen waard om kittens per twee aan te schaffen. Mensen kunnen het gezelschap van een andere kat niet vervangen.
6. Je kitten is het voer niet gewend of lust het niet
Je kitten is bepaald voer gewend en krijgt nu wat anders voorgeschoteld. Het kan zijn dat je kitten dit nu niet accepteert, omdat er al zoveel is veranderd. En hij niet goed kan omgaan met zoveel veranderingen. Vraag de fokker wat de kitten te eten krijg en geef hem dit in ieder geval totdat de kitten goed gewend is. Het kan ook zijn dat je kitten voer dat je nu geeft gewoonweg niet lekker vindt.
7. De kitten kan niet ongestoord eten
Bekijk de plek van de voerbak. Deze staat liever niet in een drukke wandelroute zoals op de gang of in de keuken. Heb je kinderen of andere dieren? Dan is een plekje waar de kitten kan eten zonder dat hij gestoord wordt door hen wel zo fijn. Zit je kitten verstopt? Dan zal het enkel op zijn verstopplek willen eten. Verplaats de voerbak daarom (tijdelijk) naar de kitten totdat het goed gewend is.
8. De voerbak staat niet op een fijne plek
Heb je een mooie plek gezocht voor de kitten zijn spulletjes? Dat is helemaal goed, maar kijk eens kritisch of dit ook de beste plek is voor je kat. Zorg ervoor dat de voerbak uit de buurt van de kattenbak en de waterbak staat. Katten eten net als mensen liever niet in de buurt waar hij zijn behoefte doet. Katten eten en drinken ook liever niet op dezelfde plek.
9. De kitten vindt de voerbak niet prettig eten
Kittens houden er niet van als hun snorharen de zijkanten van de kom raken elke keer dat ze erin duiken om te eten. Snorharen zijn extreem gevoelig. Daarom wordt aanbevolen om voerbakken te kiezen die breed en ondiep zijn, om te voorkomen dat die kostbare snorharen in de verdrukking raken. Een ontbijtbordje voldoet hier bijvoorbeeld prima aan.
10. Het is te warm
Is het zomer en erg heet buiten? Net als mensen eten katten minder met heel warm weer.