Image Alt

Katten Blog

 / Gezondheid  / 10 manieren om je kat meer te laten drinken

10 manieren om je kat meer te laten drinken

Je kat meer laten drinken – hoeft helemaal niet duur of moeilijk te zijn. Het is wel belangrijk dat je kat genoeg drinkt, omdat katten van nature te weinig drinken doordat ze een lage dorstprikkel hebben. In de natuur halen ze al het vocht dat ze nodig hebben uit hun gevangen prooien. Deze prooien bestaan voor ongeveer 70-80% uit vocht. Daarom hoeven ze daarnaast niet zoveel te drinken. Zeker als je kat droge brokjes krijgt, is het belangrijk dat hij genoeg vocht binnenkrijgt. Katten horen minimaal 30 ml per kilo lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Dat is zo’n 120 ml vocht voor een kat met een gemiddeld gewicht van 4 kilo. Voor alle katten is het belangrijk dat ze genoeg drinken, maar dit geldt extra voor katten met blaasgruis of nierproblemen. Voldoende water verdunt de urine en hierdoor ontstaat kristalvorming en verstopping minder snel. Ook blijft de bloeddruk optimaal door voldoende vocht, waardoor de nieren worden ontlast. Niet alleen het drinkwater zelf maar ook de omstandigheden waaronder water wordt gedronken zijn van belang. Door het drinkwater zo aantrekkelijk mogelijk te maken, en de drinkomstandigheden zo prettig mogelijk kan de kat zo plezierig mogelijk meer drinken. In deze blog bespreken we 10 manieren waarop je dit kunt bereiken.

Manier 1: waterfontein

Cat Mate waterfontein 2 liter, click hier om te bestellen

Dieren lijken instinctief aan te voelen dat stromend water, verser is. De beweging doorbreekt telkens de oppervlaktespanning van het water, waarbij zuurstof uit de lucht wordt gehaald en in het water wordt opgenomen. Dit proces van beluchting maakt het drinkwater aantrekkelijker om te drinken. Sommige katten geven daarom de voorkeur aan stromend water en vinden het leuk om ermee te spelen. Dat is ook de reden waarom sommige katten op het aanrecht springen om uit de druppelende kraan te drinken. Sommige katten worden ook aangetrokken door wc’s die worden doorgetrokken, de tuinslang of waterornamenten. Een waterfontein sluit aan bij de voorkeur van katten voor stromend water. Sommige waterfonteinen zijn verstelbaar waardoor je kunt kiezen waarop het water wordt aangeboden: een normale lichte stroom, opborrelend water of in verschillende rustige stroompjes.

Manier 2: uit de buurt van kattenbak of eten

Mensen eten en drinken liever niet op de wc, katten ook niet! Plaats het drinkwater van de kat daarom liever op een plek uit de buurt van de kattenbak. Daarnaast drinken katten in de natuur niet uit water waar dode dieren (prooien) in hebben gelegen. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat het water besmet is. Het beste plaats je de voerbak en de drinkbak dus uit elkaar.

Manier 3: meer drinkbakken is beter 

Hoe vaker de kat een drinkbakje tegenkomt tijdens zijn dagelijkse bezigheden, hoe sneller hij geneigd is om te drinken. Plaats daarom bij voorkeur meerdere typen en maten waterbakken op plekken waarvan je weet dat de kat er dagelijks komt.

Manier 4: glazen drinkbak of keramiek

Elke kat is anders en heeft een andere voorkeur voor het type bak waaruit hij drinkt. De meeste katten hebben voorkeur voor drinkbakjes van glas of keramiek. Deze materialen geven de minste bijsmaak aan het drinkwater. Is je kat er als de kippen bij als je zelf een lekker glaasje water hebt ingeschonken? Dan is de kans groot dat je kat de voorkeur geeft aan glas over een waterbak van RVS of plastic.

Manier 5: bakgrootte doet ertoe!

De snorharen van de kat zijn extreem gevoelig. Dat heeft een goede reden. De snorharen van de kat zijn namelijk tastharen. Zo voelt en test de kat met zijn snorharen of hij ergens doorheen past zonder te kijken. De standaard eet- en drinkbakjes zijn te klein waardoor de snorharen van de kat in de verdrukking komen tijdens het drinken. De kat kan er zelfs een aandoening door krijgen die ‘snorhaar vermoeidheid’ heet. Drinkt je kat graag uit een sloot, een grote bloempot, een vaas, de (veel grotere) drinkbak van de hond, uit de wc of drinkt hij met zijn poot? Dat doet je kat waarschijnlijk omdat deze opties de snorharen wel vrij houden. De snorharen van een kat zijn lang, de langste snorhaar ooit gemeten was 19 cm lang. Aangezien een kat snorharen aan beide kanten heeft, zou een bakje voor deze flink besnorde kat minimaal 38 centimeter in doorsnee moeten zijn. Dat is veel groter dan de reguliere drinkbakjes voor katten.

Manier 6: drinkwater met een lekker smaakje

Wanneer het water extra lekker smaakt zal je kat automatisch meer willen drinken. Je kunt hier het beste vloeibare producten voor gebruiken die je aanlengt met een beetje water. Enkele voorbeelden op een rijtje:

Animonda Milkies Multipak. Click hier om product te bestellen

Vitakraft liquid snacks, Click hier om product te bestellen

Tubifrett zalmpasta, Click hier om te bestellen

 

 

 

 

 

 

nog meer smakelijke opties:

Gimcat Yoghurt, Click hier om product te bestellen

Gimcat Urinary paste, Click hier om te bestellen

Sheba classic soup, Click hier om te bestelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast het gebruik van vloeibare kattensnacks, zijn er nog meer producten te koop die je kunt gebruiken om het drinkwater van de kat een lekker smaakje te geven:

  •  Tonijnnat van een blikje tonijn
  • Wat vlokjes vissenvoer
  • Maak verse bouillon van vers vlees (en laat deze afkoelen)

Manier 7: meer natvoer geven 

Een makkelijke manier om de kat van meer vocht te voorzien is het geven van natvoer. Natvoer bestaat namelijk voor wel 80% uit vocht. De meeste katten vinden natvoer erg lekker. Door je kat meer natvoer te geven sla je dus twee vliegen in een klap. Je zorgt ervoor dat hij meer vocht binnenkrijgt en je verwent hem ook nog eens.

Manier 8: brokjes weken in water

Je kunt de favoriete brokjes van je lieverd ook laten weken in wat warm water. Deze methode wordt ook gebruikt om katten af te laten vallen, omdat het zorgt dat de kat langer vol zit. Doordat de temperatuur wordt verhoogd door het warme water, komt de geur van de brokjes ook meer vrij. Dit maakt het voer ook nog eens aantrekkelijker.

Manier 9: natvoer aanlengen 

Wanneer je kat blaasgruis heeft, wil je dat de kat zoveel drinkt als mogelijk. Door een klein scheutje water toe te voegen aan je kat zijn favoriete natvoer, maak je een soort natvoer soep. Omdat natvoer al (veel) meer water bevat dan droge brokjes is dit dus dubbelop. De kat krijgt water via het natvoer binnen, en ook nog eens wat water dat je zelf toevoegt.

Manier 10: maak een katten aquarium!

Een klein aquarium dat je vult met zuurstofwaterplantjes (waterpest, hoornblad) is een aantrekkelijke drinkplek voor je kat. Een aquarium is groot genoeg om de snorharen vrij te houden. En de plantjes geven een interessante geur en smaak aan het water. Succes gegarandeerd! Ongeacht waar je voorkeur naar uit gaat, is het altijd belangrijk dat je het water nooit te lang laat staan vanwege het gebruik van bederfelijke producten.

Heb jij nog een tip om het drinkwater voor je kat aantrekkelijker te maken? Deel hem in een reactie hieronder!

Denise van Lent (kattengedragstherapeut/gedragsbioloog)

 

 

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming