Image Alt

Katten Blog

 / Drinken  / 10 manieren om je kat meer te laten drinken
Kat meer laten drinken

10 manieren om je kat meer te laten drinken

Je kat meer laten drinken – hoeft helemaal niet duur of moeilijk te zijn. Het is wel heel belangrijk dat je kat voldoende drinkt omdat in het eten van de kat meestal maar weinig vocht zit. Katten drinken van nature te weinig doordat ze een lage dorstprikkel hebben. In de natuur halen ze al het vocht dat ze nodig hebben uit hun gevangen prooien. Deze prooien bestaan voor ongeveer 70-80% uit vocht. Daarom hoeven ze in de natuur maar weinig bij te drinken. De dorstprikkel van de kat is om deze reden dan ook laag. Oftewel de kat krijgt niet zo snel dorst.

Dat kan voor een blaasgruis kat een probleem zijn. En ook tijdens erge hitte wil je ervoor zorgen dat je kat voldoende drinkt. In deze blog geven we je tips om je kat te stimuleren goed te drinken.

Kattenbrokjes bevatten maar weinig vocht

Zeker als je kat vooral of alleen droge brokjes te eten krijgt, is het dus belangrijk dat hij extra vocht binnenkrijgt door te drinken. Katten horen minimaal 30 ml per kilo lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Dat is zo’n 120 ml vocht voor een kat met een gemiddeld gewicht van 4 kilo. Daar moet de kat erg zijn best voor doen, daar hij maar 3/100 van een theelepeltje water binnenkrijgt bij elke beweging die hij met zijn tong maakt. Daarom moet een kat heel veel likken om wat water op te nemen.

Oudere katten en katten met blaas- en nierproblemen moeten meer drinken

Voor alle katten is het belangrijk dat ze genoeg drinken, maar dit geldt extra voor katten met blaasgruis of nierproblemen. Voldoende water verdunt de urine en hierdoor ontstaat kristalvorming en verstopping minder snel. Ook blijft de bloeddruk optimaal door voldoende vocht, waardoor de nieren worden ontlast.

Wanneer katten (licht) uitgedroogd zijn, gaan ze gek genoeg ook minder snel weer drinken. Ouderdom is gekoppeld aan een minder goede vochtbalans en het dorstgevoel werkt minder goed.

Door het drinkwater zelf aantrekkelijker en de drinkomstandigheden zo prettig mogelijk te maken kun je de kat meer laten drinken. In deze blog bespreken we 10 manieren waarop je dit kunt bereiken.

1. Laat je kat meer drinken met een drinkfontein

Dieren lijken instinctief aan te voelen dat stromend water, verser is. De beweging doorbreekt telkens de oppervlaktespanning van het water, waarbij zuurstof uit de lucht wordt gehaald en in het water wordt opgenomen. Dit proces van beluchting maakt het drinkwater aantrekkelijker om te drinken.

Sommige katten geven daarom de voorkeur aan stromend water en vinden het leuk om ermee te spelen. Dat is ook de reden waarom sommige katten op het aanrecht springen om uit de druppelende kraan te drinken. Sommige katten worden ook aangetrokken door wc’s die worden doorgetrokken, de tuinslang of waterornamenten. Een waterfontein sluit aan bij de voorkeur van katten voor stromend water. Sommige waterfonteinen zijn verstelbaar waardoor je kunt kiezen waarop het water wordt aangeboden: een normale lichte stroom, opborrelend water of in verschillende rustige stroompjes.

Katten fontein kopen?

We hebben in onze de webshop de Catit Pixi katten fonteinen die erg stil zijn en zeer leuk zijn vormgegeven. De PIXI smart fontein houdt het water extra schoon door UV sterilisatie en is op afstand te bedienen met de Pixi app.

2. Laat je kat meer drinken, zet zijn drinkbak niet naast de voerbak of kattenbak

Mensen eten en drinken liever niet op de wc, katten ook niet! Plaats daarom het drinkwater van de kat daarom liever op een plek ver van de kattenbak. Daarnaast drinken katten in de natuur niet uit water waar dode dieren (prooien) in hebben gelegen. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat het water besmet is. Het is daarom heel onnatuurlijk om te drinken in de buurt van eten. Het beste plaats je de voerbak en de drinkbak dus uit elkaar.

3. Je kat drinkt meer wanneer je meerdere drinkbakken in huis neerzet

Hoe vaker de kat een drinkbakje tegenkomt tijdens zijn dagelijkse bezigheden, hoe sneller hij geneigd is om te drinken. Gewoonweg omdat hij er steeds aan herinnert wordt elke keer dat hij een waterschaal tegenkomt. Plaats daarom bij voorkeur meerdere typen en maten waterbakken op plekken waarvan je weet dat de kat er dagelijks komt.

4. Je kat drinkt meer wanneer je meerdere drinkbakken in huis neerzet

Hoe vaker de kat een drinkbakje tegenkomt tijdens zijn dagelijkse bezigheden, hoe sneller hij geneigd is om te drinken. Gewoonweg omdat hij er steeds aan herinnert wordt elke keer dat hij een waterschaal tegenkomt. Plaats daarom bij voorkeur meerdere typen en maten waterbakken op plekken waarvan je weet dat de kat er dagelijks komt.

5. Katten drinken beter uit een grote drinkbak van glas of keramiek 

Elke kat is anders en heeft een andere voorkeur voor het type bak waaruit hij drinkt. De meeste katten hebben voorkeur voor drinkbakjes van glas of keramiek. Deze materialen geven de minste bijsmaak aan het drinkwater. Is je kat er als de kippen bij als je zelf een lekker glaasje water hebt ingeschonken? Dan is de kans groot dat je kat de voorkeur geeft aan glas over een waterbak van RVS of plastic.

6. Katten drinken fijner als het drinkbakje voldoende groot is voor de snorharen

De snorharen van de kat zijn extreem gevoelig. Dat heeft een goede reden. De snorharen van de kat zijn namelijk tastharen. Zo voelt en test de kat met zijn snorharen of hij ergens doorheen past zonder te kijken.

De standaard eet- en drinkbakjes zijn te klein waardoor de snorharen van je kat in de verdrukking komen tijdens het drinken. Deze worden tegen de kop aangedrukt om ze in het te kleine waterbakje te laten passen. De kat kan er zelfs een aandoening door krijgen die ‘snorhaar vermoeidheid’ heet.

Drinkt je kat graag uit een sloot, een grote bloempot, een vaas, de (veel grotere) drinkbak van de hond, uit de wc of drinkt hij met zijn poot? Dat doet je kat waarschijnlijk omdat deze opties de snorharen wel vrij houden. De snorharen van een kat zijn lang, de langste snorhaar ooit gemeten was 19 cm lang. Aangezien een kat snorharen aan beide kanten heeft, zou een bakje voor deze flink besnorde kat minimaal 38 centimeter in doorsnee moeten zijn.

Dat is veel groter dan de meeste reguliere drinkbakjes voor katten zijn.

7. Drinkwater met een lekker smaakje stimuleert meer drinken

Wanneer het water extra lekker smaakt zal je kat automatisch meer willen drinken. Je kunt hier het beste vloeibare producten voor gebruiken die je aanlengt met wat water. Je maakt zo een soort van koude kattensoep. Tegenwoordig kun je ook kant en klare kattensoep en kattendrinken kopen, omdat het belang van voldoende vocht steeds bekender wordt.

Enkele voorbeelden op een rijtje:

Naast het gebruik van vloeibare kattensnacks, zijn er nog meer producten te koop die je kunt gebruiken om het drinkwater van de kat een lekker smaakje te geven:

  • Tonijnnat van een blikje tonijn
  • Wat vlokjes vissenvoer
  • Maak verse bouillon van vers vlees (en laat deze afkoelen)

Natuurlijk laat je het water met een smaakje niet lang staan, want dit blijft niet lang goed. Het is een manier om je kat direct wat extra vocht bij te geven, maar het vervangt het normale drinkwater natuurlijk niet.

8. Door meer natvoer te geven krijgt je kat automatisch meer water binnen

Een makkelijke manier om de kat van meer vocht te voorzien is het geven van natvoer. Natvoer bestaat namelijk voor wel 80% uit vocht (water). De meeste katten vinden natvoer erg lekker. Door je kat meer natvoer te geven sla je dus twee vliegen in een klap. Je zorgt ervoor dat hij meer vocht binnenkrijgt en je verwent hem ook nog eens.

9. Door kattenbrokjes te weken in water krijgt je kat meer vocht binnen

Je kunt de favoriete brokjes van je kat ook laten weken in wat warm water. Deze methode wordt ook gebruikt om katten af te laten vallen, omdat het zorgt dat de kat langer vol zit. Doordat de temperatuur wordt verhoogd door het warme water, komt de geur van de brokjes ook meer vrij. Dit maakt het voer ook nog eens aantrekkelijker. Laat it ook weer niet te lang staan want met water blijft droogvoer minder lang vers.

10. Natvoer aanlengen met wat water waardoor je kat meer vocht binnenkrijgt

Wanneer je kat blaasgruis heeft, wil je dat de kat zoveel als mogelijk drinkt. Voor blaasgruiskatten is het extra belangrijk om ze meer te laten drinken, dit spoelt de blaas. Door een klein scheutje water toe te voegen aan je kat zijn favoriete natvoer, maak je een soort natvoer soep. Omdat natvoer al (veel) meer water bevat dan droge brokjes is dit dus dubbelop. De kat krijgt water via het natvoer binnen, en ook nog eens wat water dat je zelf toevoegt.

11. Maak zelf een katten aquarium en laat hem zo meer drinken

Een klein aquarium dat je vult met zuurstofwaterplantjes (waterpest, hoornblad) is een aantrekkelijke drinkplek voor je kat. Een aquarium is groot genoeg om de snorharen vrij te houden. En de plantjes geven een interessante geur en smaak aan het water. Succes gegarandeerd! Ongeacht waar je voorkeur naar uit gaat, is het altijd belangrijk dat je het water nooit te lang laat staan vanwege het gebruik van bederfelijke producten.

Heb je een buitenruimte zoals een tuin tot je beschikking? Zet dan eens lege bloempotten neer die zich kunnen vullen met regen. Veel katten vinden regenwater heel erg lekker.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming