Image Alt

Katten Blog

 / Normaal kattengedrag  / 10 dingen waar katten niet tegen kunnen

10 dingen waar katten niet tegen kunnen

Waar kunnen katten niet tegen? Als je dit weet, kun je het je kat een stuk comfortabeler maken. Loopt je kat ineens beledigd weg, haalt hij uit het niets uit of schrikt hij zich rot? Je zou best weleens één van deze foutjes gemaakt kunnen hebben en onbewust iets gedaan hebben waar je kat niet tegen kan. Lekker in je Vacht zette de 10 meestvoorkomende irritatiefactortjes van je kat op een rijtje.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

1. Katten kunnen niet tegen harde geluiden

Een kat hoort anders dan de mens. Ze zijn in staat om veel hogere tonen te horen en ervaren geluiden dan ook anders dan mensen. Ze horen veel hogere tonen waardoor ze muziek ook bijvoorbeeld heel anders ervaren. Voor een kat betekent een hard geluid een voorbode van gevaar. Vandaar dat katten ook in paniek kunnen raken door harde geluiden veroorzaakt door de stofzuiger, onweer en vuurwerk. Maar ook meer alledaagse geluiden kunnen je kat erg storen:

  • Harde geluiden van de (verjaardags-) visite (praten, lachen)
  • Gegil van kinderen
  • Centriguren van de wasmachine
  • Stofzuiger
  • Zware luide voetstappen
  • Harde muziek of gezang
  • Luid geblaf
  • Verbouwingsgeluiden

Het is daarom prettig voor de kat om toegang te hebben tot een rustige kamer waar hij deze geluiden niet kan horen.

2. Katten kunnen niet tegen sterke geuren

Katten kunnen niet tegen sterke geuren

Tegenwoordig is het heel hip om niet alleen jezelf maar ook je huis te voorzien van een lekker geurtje. Daarmee ruikt vrijwel alles in huis ‘lekker’. Net gewassen kleding ruikt heerlijk naar orchidee en bosbes, onze haren naar geranium en koriander en het aanrecht naar citroen. In huis gebruiken we bijvoorbeeld geurstokjes, geurverspreiders, geurkaarsen of amberblokjes.

Overal in huis hangen heerlijke ontspannende geuren, voor ons mensen in ieder geval. Een kat heeft echter een veel sterkere neus dan de mens. Een kat leeft in een wereld van geur en communiceert ook door middel van geur. Voor een kat zijn sterke parfums – die tegenwoordig ook worden gebruikt in de kattenbak – hinderlijk. Zo hinderlijk, dat sommige katten korte metten maken met al dat parfum door ze te besprenkelen met iets waar ze wel blij van worden: urine. 

Wil je je kat een groot plezier doen, doe dan eens een dagje wat rustiger aan met al die lekkere geurtjes. Of gebruik in ieder geval parfumvrije middelen voor het schoonmaken van de kattenspullen. Een kat heeft geen belang bij een lekker geurende kattenbak. Zijn mandje maak je ook niet aantrekkelijker door deze eens lekker te wassen met een sterk ruikend wasmiddel. Een kat voelt zich het prettigst wanneer hij zichzelf kan omringen met zijn eigen vertrouwde geur. Katten geven hun geur af door kopjes te geven, te krabben en door te sproeien. En dat laatste wil je vermoedelijk graag voorkomen.

3. Katten kunnen er niet tegen als je ze op deze manier benadert

Een kat is naast een roofdier, zelf ook prooi. Hij wordt in de natuur gegeten door prairiewolven en grote roofvogels. Deze roofdieren zullen de kat zodanig besluipen dat hij ze niet ziet aankomen. Wanneer je de kat van achteren benadert, doet dit de kat denken aan een roofdier waardoor hij zal schrikken en zich mogelijk probeert te verdedigen. Ook wanneer de kat slaapt en je niet hoort aankomen wanneer je hem benadert, kan dit een schrik- en verdedigingsreactie oproepen. Dit voorkom je door je aanwezigheid eerst kenbaar te maken en de kat van de voorkant te benaderen.

4. Katten kunnen niet tegen samen delen

Katten zijn conflictmijdende dieren. Ze gaan ruzie met andere katten zoveel mogelijk uit de weg. Om ruzie te voorkomen doen ze o.a. aan timesharing. Katten maken gebruik van verschillende bronnen op verschillende tijden van de dag. Zo zitten ze elkaar niet in de weg. Katten zijn daarom niet zo goed in staat om samen te doen met hun spulletjes. Ruzie tussen je katten kun je voorkomen door minimaal evenveel kattenspulletjes in huis te hebben als dat je katten hebt.

Ook eten doen ze liever alleen en niet gezellig samen. Katten zijn weliswaar sociale dieren maar solitaire jagers. Ze jagen en eten in de natuur alleen. De natuurlijke kattenprooi is simpelweg te klein om te delen. Dat doen ze dus ook niet. Een rustig eetplekje waar ze niet gestoord worden door andere katten of dieren heeft daarom zijn voorkeur.

5. Kunnen katten niet tegen graan?

In tegenstelling tot wat veelvuldig op internet te lezen is, kunnen katten (een beetje) graan prima verteren. Een graanallergie is de minstvoorkomende voedselallergie. Veel vaker zijn katten allergisch voor rund, kip, vis en zuivel. Een echte voedselallergie komt overigens ook maar heel weinig voor, slechts 1 op de 100 katten heeft hier last van.

6. Katten kunnen niet tegen vreemde katten

Hoe waardevol het ook kan zijn voor je kat om een maatje te hebben, een vreemde kat werkt enkel op zijn zenuwen. Katten raken niet geïrriteerd door de aanblik of de geur van een bevriende, bekende kat. Maar de geur of aanblik van een vreemde kat kan veel spanning geven. Katten zijn territoriale dieren en een vreemde kat in zijn territorium wordt niet gewaardeerd. Een vreemde kat wordt gezien als bedreiging. Wanneer je in een katrijke buurt woont, kan het de kat veel rust geven wanneer je het zicht op vreemde katten doorbreekt. En de buurtkat zeker niet binnen laat.

7. Katten kunnen niet tegen vreemde honden

Katten en honden kunnen de beste vrienden worden, mits ze hier vanaf kleins af aan gewend aan zijn. Katten leren op zeer jonge leeftijd (2-8 weken) welke andere dieren zij als normaal en veilig kunnen beschouwen. Een kat die geen honden gewend is, zal niet zo positief reageren op een hond. Sommige katten worden al zeer ongemakkelijk van de geur van een vreemde hond. Wanneer jouw kat sterk reageert op honden, is het wel zo prettig voor hem wanneer hij niet in contact komt met honden.

8. Katten kunnen niet tegen staren

Voor mensen is het de normaalste zaak van de wereld om elkaar aan te kijken in de ogen. Voor katten is staren in de ogen echter bedreigend. Staart je kat jou, of het bezoek in de ogen? Dan is dat een teken van angst. Wanneer je een vreemde kat benadert, geef je de kat een geruststellend gevoel wanneer je langs hem heen kijkt en niet in zijn ogen.

9. Katten kunnen niet tegen straf 

Door straf kun je een kat niets afleren of aanleren. Uit onderzoek blijkt dat straffen niet werkt om probleemgedrag op te lossen en zelfs averechts kan werken omdat het stress veroorzaakt. Moet je telkens de plantenspuit weer pakken? Of telkens nee zeggen? Dat je dit iedere keer weer moet doen, zegt dus dat het niet werkt, dat de kat er niets van leert. Het leert de kat enkel dat zijn baasje af en toe iets erg vervelends kan doen. Straf je kat dus liever niet.

10. Katten haten het om telkens opgepakt te worden

Omdat katten naast roofdieren ook prooi zijn, is het voor hen belangrijk om gepast te kunnen reageren op veranderingen in de omgeving. Voor een kat kan het van levensbelang zijn om tijdig weg te kunnen springen, zich te verstoppen of te vluchten. Het geeft de kat een ongemakkelijk gevoel wanneer hij belemmert wordt in dit gedrag. Bijvoorbeeld doordat hij telkens wordt opgepakt of wanneer hij gedwongen op schoot moet. Natuurlijk vinden sommige katten het heerlijk om geknuffeld te worden. Maar dit knuffelen wordt vooral gewaardeerd wanneer de kat zelf mag aangeven wanneer hij daar zin in heeft. En niet belemmert wordt in zijn bewegingsvrijheid. Laat de kat daarom uit zichzelf naar je toe komen, en dwing hem liever nergens toe.

Vragen, opmerkingen?

Alle katten worden (enigszins) ongemakkelijk van bovenstaande dingen. Is jouw kat wel erg schrikkerig? Haalt hij wel erg snel uit of kun je vrijwel niets doen in huis zonder dat je kat bijt? Dan kan er meer aan de hand zijn. Heb je hier een vraag over of heb je hulp nodig? Je kunt hiervoor terecht bij Lekker in je Vacht. Neem hiervoor contact op via het servicegebied.

[starbox]

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

  • Monita

    19/08/2018

    Dank je wel voor dit mooie leerzame en liefdevol blog. Met plezier en interesse gelezen.

  • Martine Van Loo

    21/08/2018

    Dank je vriendelijk is goed om te weten wat mag en niet mag, zal het delen, groetjes Martine

  • René

    08/07/2021

    Hahahahaha zelden zoveel onzin gelezen over katten wat ik lachwekkend maar vooral zeer zorgwekkend vind om dit te lezen. Jammer dat mensen TE snel een oordeel hebben over iets waar ze geen weet van hebben.

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming